ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ Προωθώντας τις μπίζνες των μονοπωλιακών ομίλων

Συνέχισε χτες την περιοδεία του στη Βραζιλία ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, με επίσκεψη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου μίλησε σε επιχειρηματικό φόρουμ και αναφέρθηκε στη σημασία των 35 συμφωνιών που τελικά υπογράφτηκαν με την Πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ. Ο Λι επισκέφτηκε και έκθεση με προϊόντα που παράγονται στη χώρα του, όπως και το μετρό της πόλης, όπου μια επέκτασή του κατασκευάζεται από κινεζικές εταιρείες.
Την Τρίτη, υπογράφτηκαν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες και ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους, που έχουν στόχο την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών, στο πλαίσιο και της ευρύτερης προσπάθειας των κινεζικών μονοπωλίων να διεισδύσουν στη Λατινική Αμερική. Από τις συμφωνίες αυτές ξεχωρίζουν: το μνημόνιο κατανόησης για μελέτες για την κατασκευή διηπειρωτικής σιδηροδρομικής γραμμής, που θα συνδέει την ακτή στον Ατλαντικό από την πλευρά της Βραζιλίας με την ακτή του Ειρηνικού από την πλευρά του Περού, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς προϊόντων και των εξαγωγών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής προς την Κίνα. Το έργο αυτό υπολογίζεται να στοιχίσει 10 δισ. δολάρια και θα διασχίζει τμήμα των Ανδεων και της περιοχής του Αμαζονίου, ζήτημα που θα εξεταστεί και για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.
Μαζί με αυτή και άλλες επενδύσεις σε υποδομές και όχι μόνο, υπολογίζεται ότι 53 δισ. δολάρια θα είναι τα κεφάλαια που θα διαθέσει η Κίνα. Στις συμφωνίες που υπογράφηκαν, περιλαμβάνεται συνεργασία στην έρευνα, στις τηλεπικοινωνίες, στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα την εξαγωγή βοδινού κρέατος, στη βιομηχανία (μεταλλουργία, ναυπήγηση πλοίων, την Ενέργεια κλπ). Επίσης, κλείστηκε η αγορά 22 αεροσκαφών από την Κίνα από το βραζιλιάνικο κολοσσό «Embraer» όπως και η χρηματοδότηση της «Ρetrobras» από κινεζικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Κίνα και Βραζιλία, που συμμετέχουν μαζί με τη Ρωσία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική στη διακρατική καπιταλιστική ένωση τωνBRICS, ιδιαίτερα στη σημερινή φάση της συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, επιχειρούν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Ο Κινέζος Πρόεδρος αναμένεται σήμερα στην Κολομβία, με επιδίωξη να συνάψει με τη χώρα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (η Κίνα αυτή τη στιγμή έχει με τη Χιλή και την Κόστα Ρίκα). Αύριο θα μεταφερθεί στο Περού και θα κλείσει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική με επίσκεψη στη Χιλή ως τις 26 Μάη.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget