Ρωσία: Φτωχαίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά ενώ αυξάνεται η ανεργία

Τα έσοδα των ρωσικών νοικοκυριών και οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν νέα πτώση τον Φεβρουάριο ενώ η ανεργία αυξήθηκε. Αυτό καταγράφουν τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο εδραιώνοντας την είσοδο της Ρωσίας σε κατάσταση ύφεσης.
Στην μηνιαία έκθεση της ρωσικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (Rosstat) για την οικονομία, καταγράφεται ειδικότερα πτώση των εσόδων των νοικοκυριών κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2014 και μείωση των πραγματικών μισθών κατά 9,9%. Επιπλέον οι λιανικές πωλήσεις, που μειώθηκαν το Γενάρη για πρώτη φορά από το 2009, μειώθηκαν κατά 7,7% και τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν επίσηςαύξηση του ποσοστού της επίσημης ανεργίας, που βρίσκεται πλέον στο 5,8%, έναντι ενός 5,5% τον Ιανουάριο, με 243.000 περισσότερους Ρώσους να αναζητούν εργασία.
Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις συνέπειες που έχουν στην οικονομική δραστηριότητα η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στις χρηματαγορές.
Όσον αφορά στο τρέχον έτος, η ρωσική κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3%, μετά την ανάπτυξη 0,6% που είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά και ήδη παίρνει μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου με πιο χαρακτηριστική την προχτεσινή απόφαση για τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε δημόσιες υπηρεσίες.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget