Με ημίμετρα και χωρίς καμία διάθεση σύγκρουσης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί η κυβέρνηση να λύσει το θέμα της βίας στα γήπεδα.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός ΑθλητισμούΣταύρος Κοντονής είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των αθλιοτήτων που συνέβησαν στο χθεσινό ΔΣ της Super League, αλλά και τα σοβαρά επεισόδια στο ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού την περασμένη Κυριακή.
Η απάντηση της κυβέρνησης στα γεγονότα αυτά, που ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, ήταν να αναβάλει μόλις για μια αγωνιστική και μόνο για το πρωτάθλημα της Σούπερλιγκ την αγωνιστική δράση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Ο Στ. Κοντονής δήλωσε ότι η συνέχεια του πρωταθλήματος θα επανεξεταστεί την επόμενη Τετάρτη, σε νέα συνάντηση με τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων και μετά τις εισηγήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ).
Οι «υγιείς επιχειρηματίες» θα λύσουν το πρόβλημα
Στις δηλώσεις του ο Στ. Κοντονής ξεκαθάρισε ότι και στον αθλητισμό ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη λογική των «υγιών επιχειρηματιών». Όπως είπε, η κυβέρνηση είναι «αδιανόητο» να ανεχτεί «επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται κατά τον απαράδεκτο τρόπο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο χώρο του αθλητισμού», υπονοώντας ότι υπάρχει τάχα και άλλος τρόπος για να λειτουργούν οι επιχειρηματίες, πέρα από την αναζήτηση με κάθε τρόπο της αύξησης των κερδών τους.
Κατά τα άλλα, παρότι μίλησε για «απολύτως σαθρό, σχεδόν ανύπαρκτο» νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας, ξεκαθάρισε ότι θα χρησιμοποιήσει μέτρα που αποφάσισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως το νόμο για τις λέσχες των φιλάθλων και το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα φέρει τη δική της νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της βίας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά έναν ακόμη νόμο (από τους δεκάδες που έχουν ψηφιστεί) για την καταπολέμηση της βίας.
Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί μία αποστροφή των δηλώσεων Κοντονή, όπου ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα είναι η λύση στο πρόβλημα της βίας!
«Αυτά που συνιστούν σήμερα πρόβλημα θα γίνουν η αρχή της λύσης. Και γι’ αυτό χρειάζεται η συμπαράσταση όσων λένε πως συμφωνούν με την κυβέρνηση, όπως με διαβεβαίωσαν όλοι οι παράγοντες με τους οποίους είχα συναντήσεις. Ελπίζω να τα εννοούν κι αν τα εννοούν να τα κάνουν επιτέλους πράξη», ισχυρίστηκε ο Στ. Κοντονής, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μία πολύ ασφαλή ένδειξη για το γεγονός ότι ούτε η τωρινή κυβέρνηση μπορεί -ούτε θέλει- να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος της βίας στα γήπεδα, που δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την παράδοση του χώρου στο μεγάλο κεφάλαιο.