Αποφασισμένος να εφαρμοστούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προβλέπει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματός του για τα παζάρια με την ΕΕ και το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να «χτίσει» αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το ότι «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».
Θέλοντας να αποκρύψει ότι η νέα συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση αποτελεί επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, εστίασε στο γεγονός ότι έχουν ενσωματωθεί ορισμένα από τα ψίχουλα για τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας που προβλέπει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Έτσι, επισήμανε ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε πως έχει γίνει ένα βήμα, ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.
Θέλοντας να συντηρήσει αυτή την εικονική πραγματικότητα περί του τέλους της εποχής των μνημονίων (που έφυγαν μένοντας) χρησιμοποίησε ευφυολογήματα όπως ότι υπάρχει «απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας». Επίσης ισχυρίστηκε ότι αποφεύχθηκε ένα σχέδιο που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και σε «αριστερή παρένθεση» της κυβέρνησης.
Για το περιεχόμενο της συμφωνίας ενημερώθηκε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θέλοντας να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», ο Πάνος Καμμένοςγνωστοποίησε ότι οι ΑΝΕΛ αποφάσισαν να ζητήσουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο.