ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Μετατρέπει την Ελλάδα σε ΝΑΤΟικό «κόμβο», μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό

Χρειάστηκε λιγότερο από τέσσερις μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι οι επικίνδυνες αποφάσεις που πάρθηκαν εκεί για την αναβαθμισμένη παρουσία της λυκοσυμμαχίας σε μια σειρά μέτωπα, σε συνδυασμό με την επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει ενεργότερους ρόλους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ανοίγει για το λαό μας επικίνδυνους δρόμους εμπλοκής.
Το στίγμα έδωσαν τόσο η συμμετοχή στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Noble Jump» με την υποστήριξη στην ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όσο και η επίσκεψη ενός ακόμα ανώτατου ΝΑΤΟικού διοικητή στη βάση της Σούδας, που εκθείασε τη σημασία της - όπως και των υπόλοιπων υποδομών - στην υποστήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Κόμβος» για την αντιπαράθεση με τη Ρωσία
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μεταφοράς ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Ρουμανία, όπου 6-14/6 θα γίνει η άσκηση του ΝΑΤΟ «Noble Jump 2017», στο διάστημα 29/5 - 2/6, κατέφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και κατόπιν διεκπεραιώθηκαν από Ορμένιο σε Βουλγαρία, για να συνεχίσουν προς Ρουμανία, 274 άτομα, 232 τροχοφόρα και 9 ερπυστριοφόρα οχήματα των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων και 227 στελέχη και 105 τροχοφόρα οχήματα των ισπανικών. Αντίστοιχα, 149 στελέχη και 19 τροχοφόρα οχήματα των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθ' οδόν για την ίδια άσκηση, κινήθηκαν επί του ελληνικού εδάφους, στο δρομολόγιο Κρυσταλλοπηγή - Προμαχώνας.
Υπολογίζεται ότι στη «Noble Jump 2017» συμμετέχουν περίπου 4.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από 10 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας (Αλβανία, Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία), στο πλαίσιο συγκέντρωσης πρόσθετων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Η τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων, με «όχημα» και ασκήσεις, ήταν από τα θέματα όπου εστίασαν οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, με τον γγ της Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, να λέει πως η Ρωσία παραμένει πάντα στην ατζέντα, σημειώνοντας ότι «από το 2014 προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεών μας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», τριπλασιάζοντας τη σύνθεση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε 40.000 άνδρες και προωθώντας στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία 4 πολυεθνικούς Σχηματισμούς Μάχης.
Δοκιμάζοντας μια «σημαντική δύναμη κρούσης»
Η άσκηση «Noble Jump» δεν είναι μια «οποιαδήποτε» άσκηση.
Οπως λεγόταν από το ΓΕΕΘΑ, σκοπός της είναι ο έλεγχος των διαδικασιών ανάπτυξης και λειτουργικότητας του επίλεκτου επιχειρησιακού σχηματισμού «Very High Readiness Joint Task Force - VJTF (Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας), την «Αιχμή του Δόρατος» του ΝΑΤΟ, όπως τον αποκαλεί ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Στόλτενμπεργκ, που αποτελεί τον πυρήνα της προαναφερθείσας Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.
Οπως λέγεται, εξάλλου, από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης που την σχεδίασε, η εν λόγω άσκηση είναι μια «μεγάλη πρόκληση» σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα λοτζίστικς (συστήματα διαχείρισης εφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης) και «θα δοκιμάσει τις ικανότητες όλων των συμμετεχόντων να διεκπεραιώσουν μια σημαντική δύναμη κρούσης όπου χρειαστεί».
Ο υποδιοικητής του Στρατηγείου της Νάπολης, υποστράτηγος Alain Parentχαρακτήρισε την άσκηση «ακρογωνιαίο λίθο» για το ΝΑΤΟ αυτή τη χρονιά: «Είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκησή μας για το 2017, η οποία προβλέπει μεταφορά σημαντικών δυνάμεών μας και του εξοπλισμού τους κατά μήκος της Ευρώπης».
«Υποστήριξη» από τα «φιλοξενούντα έθνη»
Η διοικητής του Στρατηγείου της Νάπολης, ναύαρχος Michelle Howard, μιλώντας για την προώθηση δυνάμεων προς Ρουμανία μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας, εξήρε «την υποστήριξη των φιλοξενούντων εθνών και τη στενή συνεργασία τους».
Η Ελλάδα, που συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας τέτοιες «υπηρεσίες φιλοξενούντος έθνους», τόσο κατά τη φάση ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (29/5 - 2/6) όσο και κατά τη φάση αναδίπλωσής τους (17 - 22/6), παρέχει συγκεκριμένα: «Διευκολύνσεις» στον αερολιμένα και στο λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων. Καταλύματα στρατωνισμού για το προσωπικό. Συνοδεία και ασφάλεια κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδό τους από τη χώρα. Λειτουργία και στελέχωση τοπικού συντονιστικού κέντρου υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη. Παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας και υπηρεσιών υγείας. Παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι στην πρεμούρα της κυβέρνησης να παράσχει και τέτοιες υπηρεσίες στην ευρωατλαντική πολεμική μηχανή, είναι η 2η φορά μέσα σε λίγους μήνες που βάζει πλάτη ως «φιλοξενούν έθνος». Προηγήθηκε, τέλη Φλεβάρη, η εκφόρτωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από αμερικανικό πλοίο, 8 πολεμικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ, που υπό το βλέμμα του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, συναρμολογήθηκαν στη ζώνη ευθύνης του ΟΛΘ και ακολούθως απογειώθηκαν για άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.
Βάση για επιχειρήσεις στα νότια
Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και αρμόδιοι παράγοντες συνεχίζουν να διαφημίζουν την ικανότητα της χώρας να συνδράμει αποφασιστικά στην υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και στα νότια, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διόλου τυχαία, Δευτέρα και Τρίτη βρέθηκε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, και τον Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Commander Transformation - SACT, νούμερο 2 στρατιωτικός διοικητή της λυκοσυμμαχίας στην Ευρώπη), Γάλλος στρατηγός Denis Mercier.
Επισήμως, συζητήθηκαν «το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία, καθώς και οι προοπτικές μετεξέλιξής της».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Α/ΓΕΕΘΑ επισήμανε, μεταξύ άλλων:
-- «Τη γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή»,
-- «τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής»,
-- «την απαίτηση εκσυγχρονισμού της συμμαχικής δομής διοίκησης και ειδικότερα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις προκλήσεις ασφαλείας»,
-- «τη σκοπιμότητα συνέχισης της ΝΑΤΟικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο» (η έλευση εδώ, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, της ΝΑΤΟικής αρμάδας SΝMG2 που «δένει» τις ναυτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας που επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα με αυτές που κινούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω στον πλου ρωσικών πλοίων προς Συρία),
-- «την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στον τομέα της εκπαίδευσης στη θαλάσσια ασφάλεια (...) στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσης του ΝΑΤΟ».
Ολα τα παραπάνω είναι προτεραιότητες της ντόπιας αστικής τάξης που βυθίζουν βαθύτερα το λαό σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.
«Εξήρε τη συνεισφορά ενός ιδιαίτερα αξιόπιστου συμμάχου»
Από τη μεριά του, ο Mercier υπογράμμισε στις συνομιλίες του στην Αθήνα ότι «η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και «εξήρε τη συνεισφορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις συμμαχικές δράσεις», όπως λέγεται χαρακτηριστικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ, παραπέμποντας στην υποστήριξη που παράσχουν ακριβώς για την υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Μάλιστα, ο ΝΑΤΟικός διοικητής δεν περιορίστηκε στην επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά, εν είδει άτυπης επιθεώρησης, πήγε στην Κρήτη όπου επισκέφτηκε:
-- Το Ναύσταθμο Κρήτης. Ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητές του, κρίσιμο στοιχείο για την υποστήριξη ΝΑΤΟικών ναυτικών αποστολών στην Ανατολική Μεσόγειο.
-- Το προαναφερόμενο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής. Ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει «ως πιστοποιημένη ΝΑΤΟική εκπαιδευτική οντότητα».
-- Την 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου ενημερώθηκε ανάμεσα σε άλλα και για «τη συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας».

-- Το Πεδίο Βολής Κρήτης, άλλη μια «μοναδικών δυνατοτήτων» ΝΑΤΟική υποδομή στη χώρα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget