ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, τα ντοκουμέντα ξεπέρασαν ήδη τις 100.000


Η πολύπλευρη προσφορά του θα αναδειχθεί μέσα από την ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 12 του Ιούνη, με ομιλήτρια την Αλ. Παπαρήγα
Ξεπέρασαν τις 100.000 τα ντοκουμέντα που είναι δημόσια αναρτημένα στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης». Οι σελίδες, βεβαίως, είναι πολλαπλάσιες. Σε πάνω από 3.000 έχουν ανέβει οι τίτλοι βιβλίων Τέχνης, κοινωνικών επιστημών και κομματικών επεξεργασιών. Και το αρχείο συνεχώς εμπλουτίζεται...
Δέκα χρόνια συμπληρώνει στις 10 του Ιούνη το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» που στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης και η επέτειος θα γιορταστεί με μεγάλη εκδήλωση τη Δευτέρα 12 του Ιούνη στις 7.30 μ.μ. με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ, ενώ θα γίνουν και παρεμβάσεις από ερευνητές που έχουν αξιοποιήσει αρχειακό υλικό του Κέντρου.
Μέσα από την εκδήλωση, που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, επιδιώκεται να αναδειχθούν η σημασία και ο ρόλος του Κέντρου στην έρευνα και μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης Ιστορίας. Παράλληλα, θα αναδειχθεί η δραστηριότητα του Κέντρου ως πύλης πρόσβασης στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ απ' όλους τους ενδιαφερόμενους.
Στα αρχεία του Κέντρου, που είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή χιλιάδες υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ. Τα υλικά και οι συλλογές που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο θα παρουσιαστούν πιο αναλυτικά στη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η ΚΕ του ΚΚΕ και το ΕΚΧΦ με αυτήν την εκδήλωση απευθύνουν κάλεσμα στους νέους και τις νέες, στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους φοιτητές και ερευνητές των ιστορικών σπουδών και των κοινωνικών επιστημών, για να γνωρίσουν το πλούσιο αρχείο που φιλοξενεί το Κέντρο καθώς και τη βιβλιοθήκη του.
Το αρχειακό απόθεμα του Κέντρου έχει αναδειχθεί σε ένα απαραίτητο βοήθημα για όλες τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς μπορεί να συμβάλει πολύπλευρα στη βαθιά μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, στις διάφορες περιοχές, σε κλάδους της παραγωγής. Στη γνωριμία με την επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών στο πεδίο της Τέχνης, της πρωτοπόρας σκέψης και δημιουργίας.
Μόνο το τελευταίο διάστημα καταγράψαμε μια σειρά από εκδόσεις που βασίζονται στα υλικά που αντλήθηκαν από το Κέντρο. Η πλέον πρόσφατη το 300 σελίδων λεύκωμα της ΟΠ Πελοποννήσου για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ με υλικά που κατά κύριο λόγο προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ και η πρόσβαση σ' αυτά έγινε μέσα από το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης». Στη σχετική λίστα των εκδόσεων θα βρούμε - για παράδειγμα - από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας την έκδοση για τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΔΣΕ. Από το Τμήμα της ΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών την έκδοση για την Πανελλήνια Δημοκρατική Ενωση Γυναικών. Από την ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ την έκδοση «Ρόζα Ιμβριώτη, η μεγάλη δασκάλα, η συντρόφισσα του λαού». Από την Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας την έκδοση με τίτλο «Αγώνες, Μάχες, Ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δυτική Αθήνα», από την ΤΟ Πειραιά την έκδοση «Προβλήματα, πρώτες μάχες, το ΚΚΕ στον Πειραιά 1918 - 1936» και από την Επιτροπή Θεσσαλίας την έκδοση «Στιγμές από την Ιστορία του ΔΣΕ στη Θεσσαλία».
Δεν είναι όμως μόνο οι εκδόσεις. Μια σειρά από εκδηλώσεις βασίστηκαν στο υλικό που προσφέρεται μέσα από το Κέντρο. Παράδειγμα, η εκδήλωση των Οργανώσεων Διονύσου - Βόρειων Χωριών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που πέθανε κρατούμενος στις φυλακές του Ιτζεδίν στις 21/1/1963.
Το υλικό αξιοποιείται ήδη πολλαπλά. Παράδειγμα, η Επιτροπή Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ κυκλοφόρησε ημερολόγιο - αφιέρωμα στον κομματικό επαναστατικό Τύπο, με στοιχεία παρμένα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και του Τύπου της περιοχής τη δεκαετία του '40.
Η λειτουργία του Κέντρου έως τώρα έχει αποδειχθεί πολύτιμη και για θεματικά αφιερώματα. Οπως για παράδειγμα έγινε με την ανακοίνωση για τη διάθεση στους μελετητές ενός μεγάλο πακέτου ντοκουμέντων για τη διετία '44 - '45. Ενώ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας έγινε έκθεση με σχετικά υλικά. Το Κέντρο έδωσε στη διάθεση όσων έψαχναν υλικό μια σειρά ντοκουμέντων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ μια από τις ενότητες αρχειακών τεκμηρίων αφορά στην περίοδο 1950 - 1967. Η Πρωτομαγιά ξεχωρίζει επίσης ως ενότητα στα υλικά που διαθέτει το Κέντρο, με την «περιήγηση» να ξεκινάει με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής - Οργανον των Κοινοκτημονικών Κοσμοπολίτικων Αρχών» του Σταύρου Καλλέργη, που δημοσίευσε την Πρωτομαγιά του 1902 το «Πρόγραμμα Σοσιαλιστικόν Κοινοκτημονικόν».
Το Επιμορφωτικό Κέντρο παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό, διαθέτει βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, ανοιχτά για το κοινό. Ανάμεσα στους επισκέπτες του βρίσκονται πολλοί ερευνητές, φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και καθηγητές που ενδιαφέρονται για το Αρχείο του ΚΚΕ, όμως δεν απευθύνεται μόνο σε ιστορικούς και ερευνητές, αλλά και σε μαζικούς φορείς, σε σωματεία και φυσικά στις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Στο Αρχείο του ΚΚΕ, και προσβάσιμος μέσα από το Κέντρο, βρίσκεται, επίσης, ο κατάλογος με τα στοιχεία 21.655 πεσόντων μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας!
Αλλα ντοκουμέντα, όπως αυτή η έκδοση από τη Λακωνία του 1946 έρχονται να τεκμηριώσουν τη θέση πως το επαναστατικό κίνημα πέρασε κυριολεκτικά από φωτιά και σίδερο...

Αλλα ντοκουμέντα, όπως αυτή η έκδοση από τη Λακωνία του 1946 έρχονται να τεκμηριώσουν τη θέση πως το επαναστατικό κίνημα πέρασε κυριολεκτικά από φωτιά και σίδερο...
Ο διαρκής εμπλουτισμός του Κέντρου με υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ αποκαλύπτει έναν τεράστιο όγκο τεκμηρίων που ξαφνιάζουν με το εύρος τους. Παράδειγμα, το εικονιζόμενο φύλλο της εφημερίδας «Η Κοκκινιά μας», όργανο της ΑΕ Κοκκινιάς του ΚΚΕ το 1946
Αυτό το «Αναγνωστικό» είναι από τα νέα υλικά που αναρτώνται στους καταλόγους του Κέντρου

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget