ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ Έντονο παζάρι σε πολλά επίπεδα για το Προσφυγικό

Σε πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αλλά και μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ που αποτυπώνουν την ένταση των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Προσφυγικό με την Άγκυρα να ζητά διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας και επιτάχυνση του ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων, ενώ οι χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) θέλουν σε κάθε περίπτωση να περιοριστούν πρόσφυγες και μετανάστες μακρυά από το έδαφος τους.
Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμβιβασμός και να αναβληθεί η λήψη αποφάσεων. Την πληροφορία μετάδωσε το Reuters που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο που ανέφερε ότι «αρκετές χώρες δεν μπορούν να δεχθούν απόψε τη συμφωνία, γιατί ο χρόνος προετοιμασίας δεν ήταν αρκετός».

Βέτο από την Ουγγαρία

Οι σοβαρότατες αντιθέσεις που εκδηλώνονται αποτυπώθηκαν στο βέτο που έθεσε η κυβέρνηση τηςΟυγγαρίας στην απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη προσφύγων από τη Συρία. Ο κυβερνητικός εκρόσωπος της Ουγγαρίας Ζόλταν Κόβατς δήλωσε στο Reuters ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργόςΒίκτορ Όρμπαν «άσκησε βέτο στο σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη μετεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη».
Περίπου στις 21.30 ώρα Ελλάδας διακόπηκε η σύνοδος και άρχισε νέος γύρος διαπραγματεύσεων κατά ομάδες από την Ολλανδική προεδρία προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει περιθώριο για συμφωνία απόψε. Σε μια τέτοια συνάντηση συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Ουγγαρίας καθως ενώ δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα. Επίσης έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο τότε θα πρέπει να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι πρόσφυγες.

Οι πρόσθετες απαιτήσεις της Τουρκίας

Τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθεια από 3 σε 6 δισ. ευρώ ζήτησε ο πρωθυπουργός της ΤουρκίαςΑμχμέτ Νταβούτογλου για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία της χώρας του με την ΕΕ για τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών στα τουρκικό έδαφος και για την επανεισδοχή των μεταναστών.
Επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ιούνιο να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις χορήγησης βίζας στους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδέψουν προς τις χώρες της ΕΕ και επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το άνοιγμα περισσότερων κεφαλαίων.
Επίσημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, καμία χώρα δεν εμφανίσθηκε αρνητική στις απαιτήσεις της Άγκυρας αλλά οι περισσότερες κυβερνήσεις ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν την τελική τους θέση.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget