Εμπροσθοβαρής αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους απο ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ

Επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, για «αξιολόγηση» και «μεγαλύτερη ταχύτητα» στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις
Στην Αθήνα επανέρχονται από σήμερα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται σε αυτή.
Την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί στις διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε η χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, να διευκρινίζει ότι «θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ενέργειες σε πολλά θέματα», αναφέροντας συγκεκριμένα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη φορολογία εισοδήματος, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και τη συγκρότηση ανεξάρτητων φορολογικών αρχών.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης «αξιολόγησης», εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα (ενδεχομένως πριν την 1η Μάη), λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πολύ περισσότερο για το ελληνικό κράτος, εξαιτίας και της «πίεσης» λόγω του Προσφυγικού.
«Υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που θα πρέπει να καλυφθούν, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα», τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ,προσθέτοντας πως «η συζήτηση για το ελληνικό κρατικό χρέος θα ανοίξει στο εγγύς μέλλον (...) Είναι προς το κοινό συμφέρον να τρέξουν όλα γρήγορα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί της όλης διαδικασίας είναι η επίτευξη των στόχων: «Δεν θα είναι εύκολο, θα υπάρξουν σοβαρές προτάσεις στο τραπέζι για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, αλλά ίσως αυτό να μην φτάνει και γι' αυτό θα δούμε το θέμα του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην επίτευξη των στόχων για ταπρωτογενή πλεονάσματα, στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και για όλα τα επόμενα χρόνια.
«Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, πρέπει να ξέρεις το πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό κ.λπ. Θα υπάρξει ένα σημείο στον επόμενο μήνα που όλα αυτά θα συνδυαστούν», υπογράμμισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ουσιαστικά, πρόκειται για επισήμανση αντίστοιχη με αυτή που προβάλλει και το ΔΝΤ.
Ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM),Κλ. Ρέγκλινγκ, εστίασε τις δηλώσεις του στις συνθήκες ρευστότητας του ελληνικού κράτους και της οικονομίας, λέγοντας ότι η έγκαιρη «αξιολόγηση» θα εξασφαλίσει κεφάλαια για την πληρωμή των χρεών, χωρίς να χρειαστεί η κυβέρνηση να αυξήσει τις καθυστερήσεις πληρωμών, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία. «Το κεντρικό μου σενάριο είναι ότι θα ολοκληρώσουμε πριν υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση».
Την ίδια στιγμή, στην κατεύθυνση άμεσης ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης» και της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων επανήλθε εκ νέου ο ΣΕΒ, τονίζοντας: «Για την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2016, απαιτείται καταρχάς η βελτίωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τηνάμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, την ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και την ενιαία αντιμετώπιση του προσφυγικούζητήματος από την Ευρώπη».
Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ
Η επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ αναφέρει:
«Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμικών αρχηγών θα επιστρέψουν στην Αθήνα σύντομα. Το Γιούρογκρουπ κάλεσε τις ελληνικές αρχές και το προσωπικό της αποστολής αξιολόγησης να συνεχίσουν την εποικοδομητική συνεργασία τους, για να επιτρέψουν την τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση καλύπτει θέματα όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η δημοσιονομική στρατηγικήκαι η εγκαθίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων».
Μνημόνια διαρκείας
Στα υπόλοιπα θέματα, η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Κύπρο, η τυπική ισχύς του οποίου - με την πλευρά της Ευρωζώνης - λήγει στις 31/3. Την περασμένη βδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, είχε τονίσει, βέβαια, ότι η Κύπρος «θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση από τους διεθνείς θεσμούς, ακόμη και μετά την έξοδό της από το μνημόνιο».
Στη χτεσινή ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ σχετικά με την Κύπρο, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η απόσταση που έχει καλυφθεί από τον Μάρτιο του 2013 ήταν μεγάλη και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται, είναι κρίσιμα για την επιστροφή του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη βιωσιμότητα. Ωστόσο, πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η προσπάθεια για να διασφαλιστεί η μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πιο υγιή επίπεδα».

Ταυτόχρονα, στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εκθέσεις της Κομισιόν με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα, καθώς και τα σχέδια των δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης που προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του«ευρωπαϊκού εξαμήνου», δηλαδή των ενισχυμένων μέτρων ελέγχου και δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget