ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Πράσινο φως στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης

Τη στήριξη της εργοδοσίας έχει το σχέδιο της κυβέρνησης για την διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις εργοδοτικές ενώσεις.
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών τάχθηκαν υπέρ μίας «μικρής και προσωρινής» αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις για νέα προκλητικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές.
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση κατά μια μονάδα. Επίσης περιλαμβάνει αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων κατά μισή μονάδα. Ωστόσο η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε προσφέρει στους εργοδότες μείωση των εισφορών τους στα ταμεία κύριας ασφάλισης κατά 3,9 μονάδες, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τους εργαζόμενους ήταν μόλις 1,1 μονάδα.
Επιβεβαιώνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ένα ολόκληρο πλέγμα για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, οι πρόεδροι του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι «είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής». Όπως επισημαίνουν, στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινωνικών Εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
«Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών» αναφέρουν οι εργοδοτικοί φορείς. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργοδοτικές ενώσεις δέχονται μια προσωρινή αύξηση των εισφορών τους στο σύστημα της επικουρικής ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τους εξασφαλίσει «ισοδύναμα» μέτρα, όπως νέες φοροαπαλλαγές, προνόμια και επιδοτήσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και κατά βάση προϋποθέτουν να χτυπηθούν παραπέρα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

«Λελογισμένη» αύξηση

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ότι «η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».
Κοροϊδεύοντας απροκάλυπτα, το Μαξίμου ισχυρίζεται ότι έτσι «διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις». Όμως στην πραγματικότητα και μειώσεις θα γίνουν στις συντάξεις και οι εργοδότες δεν θα επιβαρυνθούν επί της ουσίας, όπως προαναφέραμε.
Η συνάντηση και η στάση των εργοδοτικών ενώσεων αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης, στοχεύοντας να αποσπάσει και την έγκριση του λαού στα αντιασφαλιστικά της σχέδια. Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, «η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους».
Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, μέσω Τwitter, χαρακτήρισε «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο» τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων «για λελογισμένη αύξηση εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τις εργοδοτικές ενώσεις επικαλέστηκε τη «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» για να δικαιολογήσει τη συνέχιση και ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget