ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Στους «θεσμούς» η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Στους «θεσμούς» απέστειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος την κυβερνητική πρόταση για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Νωρίτερα την παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου «δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στις νέες γενιές», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, όταν με το συγκεκριμένο σχέδιο μειώνονται δραματικά οι νέες συντάξεις, αλλά και οι εν ενεργεία. Πρόσθεσε ότι «το κείμενο γράφτηκε εδώ και δεν ήρθε μεταφρασμένο». 
Θέλοντας να παγιδεύσει το λαό στη λογική της συναίνεσης, ισχυρίστηκε ότι το Ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνικούς όρους. Επίσης ανέφερε ότι ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να ορίσουν αν το επιθυμούν εκπροσώπους τους να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. 
Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρχουν μειώσεις», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκρατήσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη με ενιαίους κανόνες για όλους και με το θεσμό της «εθνικής» σύνταξης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε ότι «είμαστε εναντίον της οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και βεβαίως εναντίον της οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» και πρόσθεσε ότι «από την πρώτη ενημέρωση την οποία έχουμε, προβλέπεται μείωση στις νέες συντάξεις».
Πάντως, ο Γ. Πλακιωτάκης άφησε περιθώριο συνεννόησης με την κυβέρνηση, λέγοντας «η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως» και πως «η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου, στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων. Όμως, ο κ. Τσίπρας τι ψάχνει; Ο κ. Τσίπρας ψάχνει ουσιαστικά μία υιοθέτηση των δικών του απόψεων από όλα τα πολιτικά κόμματα, που καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «λέμε όχι στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας». Ωστόσο, εξέφρασε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην αύξηση των πόρων του Ασφαλιστικού με έσοδα που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. 
Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ιδεοληπτικά» δεν εφάρμοσε τον αντιασφαλιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα την κάλεσε να αξιοποιήσει ως «διαπραγματευτικό ατού» τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά μετά την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου. 
Εκ μέρους του Ποταμιού με τον υπουργό Εργασίας συναντήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς. Ο επικεφαλής του Κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης δεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει πως «είναι σαφές ότι οι συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους» και πως «το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης». Ο Στ. Θεοδωράκης δηλώνει πως είναι υπέρ της συνεννόησης, γράφοντας ότι «ήμασταν και είμαστε παρόντες για τα σημαντικά. Να συνεννοηθούμε πώς θα σωθεί η χώρα. Όχι να συνεννοηθούμε πώς θα είναι το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του πολιτικού συστήματος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «λέει ότι δεν θα κόψει ούτε κύριες ούτε επικουρικές συντάξεις, πώς θα γίνει αυτό δεν το καταλαβαίνω. Θέλουν να αφήσουν ανέγγιχτο το Ασφαλιστικό; Μα, οι ίδιοι δηλώνουν ότι σε ένα χρόνο δεν θα παίρνει κανείς σύνταξη». Πρόσθεσε ότι «τώρα επιβεβαιώνομαι περισσότερο που ζητάω οικουμενική διότι βλέπω ότι αυτοσχεδιάζουν».

Ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «υποκρισία» και «ανευθυνότητα» που «δεν έχει προηγούμενο», αναπαράγοντας τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα.
«Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί με το μικρότερο δυνατό κόστος να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και να εξουδετερώσει τις παθογένειες ενός ασφαλιστικού συστήματος πελατειακού, ανορθολογικού και στρεβλού που συντηρούσε ανισότητες και είχε καταστεί και εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της ανεργίας μη βιώσιμο», δήλωσε.  

Μεγάλη μείωση στις νέες συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης επιφέρει μείωση στις νέες συντάξεις καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται με νέους συντελεστές αναπλήρωσης και για όλα τα χρόνια εργασίας.
Προβλέπει επίσης ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα και τη μετονομασία της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος των επικουρικών ταμείων σε ρήτρα βιωσιμότητας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget