ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Κλιμακώνουν με μπλόκα το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη

Στους δρόμους ξαναβγαίνουν, αμέσως μετά τις γιορτές, οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τους ξεκληρίζει.
Όπως αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που έγινε στις 6 Δεκέμβρη στον Παλαμά Καρδίτσας, το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη θα εκδηλωθούν συντονισμένες πανελλαδικά κινητοποιήσεις, με ισχυρά μπλόκα σε όλη τη χώρα και στόχο να ενταθεί η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας αποφάσισαν ήδη να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, από την Πέμπτη 7 Γενάρη, περιμένοντας τη στιγμή που θα ξεκινήσουν προς το σημείο όπου θα στηθεί το ισχυρό μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών.
Οι προετοιμασίες δεν σταμάτησαν τις μέρες των γιορτών με κλιμάκια των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών να περιοδεύουν στα χωριά ενημερώνοντας τους αγρότες και καλώντας τους να πάρουν μαζικά μέρος στην κλιμάκωση του αγώνα.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, διοργανώνει τη Δευτέρα 4 Γενάρη, στις 11 το πρωί, σύσκεψη των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της Επαρχίας Ελασσόνας που θα πραγματοποιηθεί στο κοινοτικό κατάστημα Τσαριτσάνης.
Επίσης τη Δευτέρα 4 Γενάρη στις 5.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγωνκαι Επιτροπών Αγώνα των χωριών της Επαρχίας Φαρσάλων, στο Βασιλή στην αίθουσα του Συνεταιρισμού.

Σε κινητοποιήσεις από τις αρχές Νοέμβρη

Οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, μέσω των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα που παλεύουν με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, ξεκίνησαν αμέσως μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι». Το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνει και μέτρα που πλήττουν άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες.
Με πρωτοφανή μαζικότητα έγινε στις 18 Οκτώβρη, στη Λάρισα, σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Συμμετείχαν πάνω από 250 εκπρόσωποι αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και μπλόκων από 37 νομούς της χώρας. Εκεί αποφασίστηκε να οργανωθούν κατά τόπους κινητοποιήσεις από αρχές Νοέμβρη. (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά για τη σύσκεψη και το πλαίσιο πάλης) 
Το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο έγινε στις 5 Νοέμβρη στην Καρδίτσα και ακολούθησαν, επίσης, μεγάλα συλλαλητήρια στον Τύρναβο, στην Αγιά, στα Τρίκαλα, στην Ελασσόνα, στα Φάρσαλα. Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στον Εβρο, στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Ημαθία, στην Πέλλα, στηνΚέρκυρα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα, στον Ισθμό της Κορίνθου από τους αγρότες της Πελοποννήσου, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και αλλού.
Την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στήθηκαν μπλόκα με εκατοντάδες τρακτέρ στο Δέλτα της Καρδίτσας και στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων, ενώ νέα συλλαλητήρια με τρακτέρ οργανώθηκαν σε Τύρναβο και Αγιά.
Στοχοπροσηλωμένη στα μέτρα - λαιμητόμο η κυβέρνηση
Στις 4 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.
Στα νέα μέτρα που επιβάλλονται, μέσω της νέας ΚΑΠ και του 3ου μνημονίου, στους μικρομεσαίους αγρότες περιλαμβάνονται:
  • Μείωση των επιδοτήσεων, με τη νέα ΚΑΠ, μέχρι και 60%, συνολικά, έως το τέλος του 2019 και νέες περικοπές στην αγροτική παραγωγή.
  • Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
  • Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
  • ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
  • Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και κατάργηση του πενιχρού επιδόματος στους υπερήλικες που δεν είχαν πληρώσει εισφορές.
  • Πρόσθετη φορολογία για προϊόντα, όπως το κρασί και το τσίπουρο.
Στη συνάντηση τέθηκε το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Παρά τις όποιες λεκτικές διαφοροποιήσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στέκεται ανένδοτη απέναντι στα δίκαια αγροτικά αιτήματα, καθώς είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει στο ακέραιο όλα όσα προβλέπονται στην ΚΑΠ της ΕΕ και στο τρίτο μνημόνιο.
«ΕΕ και κυβέρνηση μας κήρυξαν τον πόλεμο. Με τα μέτρα της νέας ΚΑΠ και του τρίτου μνημονίου θέλουν να μας αφανίσουν. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουμε άλλον τρόπο να απαντήσουμε, παρά μόνο με τον αγώνα μας. Θα τους πολεμήσουμε με τα μπλόκα που θα στήσουμε σε όλη τη χώρα», ήταν η απάντηση, στην κυβερνητική αδιαλλαξία αμέσως μετά τη συνάντηση, από τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget