Σε κλοιό των δυνάμεων καταστολής χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη

Σε κλοιό καταστολής είναι πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη του Κιλκίς.
Οι εγκλωβισμένοι -επί της ουσίας- χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, προσπαθούν αν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους κουβαλώντας μαζί τους και μικρά παιδιά.
Στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ ζουν σε άθλιες συνθήκες στη βροχή και το κρύο και η πολυήμερη παραμονή των εγκλωβισμένων έχει πυροδοτήσει την ένταση. Μετά και την τοποθέτηση του συρμάτινου φράχτη από την πλευρά της ΠΓΔΜ, που σηματοδότησε την απόφαση για οριστικό φραγμό στο πέρασμά τους, η κατάσταση οξύνθηκε. Κάθε τους προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα αντιμετωπίζεται από τις δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ με χημικά και ξύλο.
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μεγάλη ομάδα προσφύγων αρνήθηκε να περάσει τα σύνορα, ζητώντας να περάσουν μαζί τους και οι πρόσφυγες - μετανάστες που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος. Αυτή η στάση προκάλεσε εκ νέου το κλείσιμο των συνόρων από τις αρχές των Σκοπίων.
Στην περιοχή έφτασαν και τοποθετήθηκαν δύο λυόμενες εγκαταστάσεις προκειμένου να «φιλοξενηθούν» οι δυνάμεις του Frontex. Τόσους μήνες όμως καμία μέριμνα δεν υπήρξε από την κυβέρνηση για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει, με ευθύνη του κράτους, χώρος φιλοξενίας που να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σίτισης και υγιεινής για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η FRONTEX 

«Παράθυρο» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από ευρωενωσιακούς αστυνομικοστρατιωτικούς μηχανισμούς, ανοίγουν δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων. O υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε σήμερα πως «η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση... που θα έχει σκοπό, όταν ένα εθνικό κράτος δεν εκπληρώνει αποτελεσματικά το καθήκον του στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τότε αυτό να μπορεί να το αναλάβει η Frontex».
Επιπλέον ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτα παντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Frontex και το αν θα μπορούσε να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων από τα κράτη - μέλη είπε πως «η Γερμανία και η Γαλλία -ήδη έγινε συζήτηση στις Βρυξέλλες- έχουν ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Frontex. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί η Frontex στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».

Ικανοποιημένη η Κομισιόν

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού, που «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση», εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών). Επίσης, η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σ' ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Για τα hot spots επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενώ για το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες μέρες.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget