Συμφωνία για το φακέλωμα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων, στο όνομα της «τρομοκρατικής απειλής»

Σε συμφωνία για το λεγόμενο PNR, δηλαδή το φακέλωμα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων, κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στη σημερινή τους συνεδρίαση με θέμα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.
Η συμφωνία αυτή ήρθε καθώς οι πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για να καμφθούν οι αντιδράσεις που είχε προβάλει το Ευρωκοινοβούλιο, κυρίως σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα διατηρούνται τα εν λόγω δεδομένα.
«Σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα τα κράτη-μέλη συναίνεσαν έτσι ώστε το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων να ανέρχεται στους έξι μήνες», όπως ζητήθηκε από τους ευρωβουλευτές, δήλωσε μετά από τη συνεδρίαση ο Ετιέν Σνάιντερ, προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου. Από την πλευρά του επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε «ισορροπημένη» τη συμφωνία, μεταξύ της «ασφάλειας των πολιτών» και της «προστασίας των προσωπικών δεδομένων».
«Έχουμε λάβει τη δέσμευση όλων των κρατών-μελών οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις και οι πτήσεις charter θα συμπεριλαμβάνονται» στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών της ΓαλλίαςΜπερνάρ Καζανέβ, αναφερόμενος σε ένα ακόμα ζήτημα το οποίο παρέμενε ανοιχτό. Σύμφωνα με τον Ε. Σνάιντερ, αυτό θα γίνεται όχι σε υποχρεωτική, αλλά σε «εθελοντική βάση».
Επιπλέον, οι 28 υπουργοί ενέκριναν μεταξύ άλλων την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών-μελών.
Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget