Κίνα - Βρετανία: Βρετανικές «εγγυήσεις» για επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς

Η Βρετανία «θα εγγυηθεί» σινικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. στερλινών, στον υπό σχεδιασμό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ του Σόμερσετ, σημείωσε σήμερα στο Πεκίνο ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζωρτζ Όζμπορν,που ξεκίνησε την Κυριακή πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, επιδιώκοντας μετά το Πεκίνο να μεταβεί στη Σαγκάη και στις πόλεις Τσενγκντού (πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν) και Ουρούμτσι (πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής Σιντζιάνγκ).
Ο Βρετανός υπουργός που επιχειρεί να προωθήσει τα συμφέροντα βρετανικών μονοπωλίων στην Κίνα, μεταξύ άλλων στους τομείς του Εμπορίου και της Ενέργειας, τόνισε ότι οι επενδύσεις της Κίνας στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς στη Βρετανία θα ανοίξουν το δρόμο για την τελική απόφαση όσον αφορά στο καθυστερημένο «αναπτυξιακό ενεργειακό σχέδιο» στο Χίνκλεϊ Πόιντ, από τη γαλλική ενεργειακή εταιρία «EDF» δίνοντας, όπως παρατήρησε, «ώθηση στη μεγαλύτερη συνεργασία Βρετανίας - Κίνας» τουλάχιστον πάνω στη δημιουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός «EDF» από την πλευρά του «χαιρέτισε» τις βρετανικές εγγυήσεις και τις σινικές επενδύσεις στο Χίνκλεϊ Πόιντ στο Σόμερσετ της Βρετανίας, αποφεύγοντας εντούτοις να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να ξαναβάλει άμεσα το έργο στον κατασκευαστικό της χάρτη ώστε να υλοποιηθεί το αρχικό σχέδιο για την παραγωγή ενέργειας ως το 2023. Εάν τελικώς ευοδωθούν οι επενδύσεις τότε ο σχεδιαζόμενος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ θα είναι το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο, που κατασκευάζεται στη Βρετανία, μετά από μία 20ετία, με προβλεπόμενη διάρκεια λειτουργίας τα 60 χρόνια.
Ο Βρετανός υπουργός, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση στο Πεκίνο, κάλεσε τους Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους να προχωρήσουν τις οικονομικές καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις από τους πρόσφατους «κραδασμούς» και την πτώση στα χρηματιστήρια του Πεκίνου και της Σαγκάης, εξηγώντας ότι είναι λογικά επακόλουθα μίας επίπονης διαδικασίας μετασχηματισμού της σινικής οικονομίας «από οικονομία των επενδύσεων σε μία μελλοντική οικονομία κατανάλωσης». Σημείωσε έτσι ότι ακόμη και σε φάση επιβράδυνσης, η σινική οικονομία θα συνεχίσει να έχει «τεράστια πηγή ανάπτυξης που θα οδηγεί τα πράγματα προς τα εμπρός», τονίζοντας τις τεράστιες προοπτικές της, σε πρώτη φάση ως το 2020.
Ο Τζωρτζ Όσμπορν, αφού ολοκληρώσει σήμερα τις επαφές του με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο, αναμένεται να μεταβεί αύριο στη Σαγκάη, με πρώτο σταθμό της επίσκεψής του το Χρηματιστήριο της πόλης.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget