Υπουργοί Εσωτερικών ΕΕ: Συμφωνία με... διαφωνίες για τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων

Οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα, στην έκτακτη συνοδό τους, κατά πλειοψηφία, τηνπρόταση Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής τους, παρά την αντίθεση πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης στις ποσοστώσεις που είχαν προταθεί από τις Βρυξέλλες.
«Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τις χώρες-μέλη», ανέφερε μέσω του Twitter η προεδρία, ενώ ο τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Μίλαν Κόβανετς, διευκρίνισε ότι η Τσεχία, ηΣλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία καταψήφισαν την πρόταση. Η Φινλανδία απείχε από την ψηφοφορία.
Μάλιστα, η Σλοβακία θα αρνηθεί να εφαρμόσει το σύστημα των ποσοστώσεων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Φίτσο, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μία μάλλον «εύθραυστη» απόφαση. «Όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν θα εφαρμοστούν στο έδαφος της Σλοβακίας», είπε ο Φίτσο, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.
Πάντως, σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την απόφαση του έκτακτου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων σημειώνεται ότι «μετά την απόφαση αυτή, η ΕΕ είναι τώρα σε θέση να μεταφέρει συνολικά 160.000 άτομα που έχουν σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας, κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ θα διοργανώσουν από κοινού με τα κράτη μέλη τον αναγκαίο συντονισμό για την εφαρμογή του μηχανισμού στο έδαφος.
Στην ίδια δήλωση αναφέρεται, ότι οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται πλέον να προχωρήσουν στη συζήτηση και των άλλων προτάσεων που έγιναν από την Επιτροπή, στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 8 Οκτώβρη.
Εξετάζουν και εργαλεία καταστολής
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ, πρότεινε τη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει, εκτός από το μηχανισμό μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων και συγκεκριμένα εργαλεία για την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων.
Αυτά τα εργαλεία αφορούν την αντιδραστική αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν, την προώθηση της στρατιωτικής επιχείρησης στα παράλια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου EUNAVFOR Med, την περαιτέρω ενίσχυση της Frontex και τη συγκρότηση σώματος συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής της ΕΕ.
Επίσης περιλαμβάνεται η λίστα των δήθεν «ασφαλών χωρών» προέλευσης μεταναστών και προσφύγων, στις οποίες τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα τους απελαύνουν άμεσα, όπως και τα λεγόμενα συνοριακά hot spots, στα οποία θα γίνεται ο απαράδεκτος διαχωρισμός σε «αποδεκτούς πρόσφυγες« και «προς απέλαση μετανάστες».
Ακόμη πιο χαρακτηριστικός (όσον αφορά τις προθέσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων) είναι ο προτεινόμενος «μηχανισμός νόμιμης μετανάστευσης» που εξήγγειλε ο Γιούνκερ για το 2016 και δίνει μεταξύ άλλων τη «δυνατότητα» στους αιτούντες άσυλο να εργάζονται από την πρώτη μέρα. Η δε κυνική φράση Γιούνκερ «χρειαζόμαστε ταλέντα» φανερώνει τον πραγματικό στόχο της πολιτικής της ΕΕ που είναι να ρίχνει τους μετανάστες και πρόσφυγες, ιδιαίτερα το πιο ειδικευμένο τμήμα τους, βορά στην εκμετάλλευση από ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους και τους υπόλοιπους που δεν χρειάζεται στη θάλασσα....

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget