Την Τρίτη ξεκινάνε τα αντιλαϊκά παζάρια με τα κλιμάκια της τρόικας

Την Τρίτη ξεκινάνε τα αντιλαϊκά παζάρια με τα κλιμάκια της τρόικας

Την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα κλιμάκια των «θεσμών», εγκαινιάζοντας και επισήμως τα παζάρια για τα πολύ σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο.
Στις αρχές της εβδομάδας θα φτάσουν τα «τεχνικά» κλιμάκια, ενώ οι επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM θα έρθουν προς τα μέσα της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτή η μικρή καθυστέρηση δεν οφείλεται σε πολιτικούς ή διπλωματικούς λόγους, αλλά σε «τεχνικές δυσκολίες». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «οι συζητήσεις για το πού και το πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο».
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει τις πολλές συναντήσεις υπουργών με τα κλιμάκια της τρόικας για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι θα γίνουν οι συναντήσεις που θα ζητηθούν από τους «θεσμούς».
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαπραγμάτευση, αυτή τη στιγμή συζητιέται ακόμη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι εάν του ζητηθεί θα συναντηθεί με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως και άλλοι υπουργοί. «Προέχει να γίνει η συμφωνία και η διαπραγμάτευση είναι μια υποχρέωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, σε πρώτη φάση η διαπραγμάτευση θα γίνει από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ενώ τα κατώτερα κλιμάκια των δανειστών και της κυβέρνησης θα συναντιούνται μεταξύ τους.
Στην παρούσα φάση τα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς επικεντρώνονται στο ύψος και τους όρους του δανείου, καθώς και στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιέχει το νέο μνημόνιο. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προβλέπει τη γνωστή διαδικασία της «αξιολόγησης» και των επιτόπιων ελέγχων από την τρόικα, για να διαπιστώνει κάθε φορά εάν εφαρμόζονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια του μνημονίου.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget