Υπερψηφίστηκε με 36 διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα (VIDEO)

Με 36 διαρροές -31 «Όχι» και 5 «Παρών»- από τον ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το δεύτερο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα.
Συγκεκριμένα σε σύνολο 298 παριστάμενων βουλευτών «Ναι»ψήφισαν 230 βουλευτές, «Όχι»ψήφισαν 63 βουλευτές,«Παρών» 5 βουλευτές, ενώ απείχαν 2 βουλευτές.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ ψήφισε κατά και στο σύνολο και επί των άρθρων. 
Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν στάση σε σχέση με την ψηφοφορία του πρώτου νομοσχεδίου με προαπαιτούμενα μέτρα.
«Ναι» ψήφισε ο Γ. Βαρουφάκης που στο πρώτο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα ψήφισε «Όχι» όπως επίσης «παρών» ψήφισε ο Κώστας Δερμετζάκης που είχε καταψηφίσει το πρώτο νομοσχέδιο. Από το «παρών» μετακόμισαν στο «Ναι» σε σχέση με το πρώτο νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Κατριβάνου και Δημήτρης Μπαξεβανάκης.
Η Αλεξάνδρα Τσανάκα που απείχε στο πρώτο νομοσχέδιο ψήφισε «Όχι» στο δεύτερο και η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «Παρών» ενώ στο πρώτο νομοσχέδιο είχε ψηφίσει «Ναι», το ίδιο έπραξε και η Δανάη Τζήκα Κωστοπούλου.  
Η συζήτηση στην Ολομέλεια 
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το δεύτερο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα όπως προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για την υπογραφή του 3ου μνημονίου.
Το επίμαχο νομοσχέδιο στις αρμόδιες Επιτροπές εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, τόσο επί της αρχής όσο και κατ' άρθρο. Περιλαμβάνει το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την οδηγία της ΕΕ για τις τράπεζες που εισάγει τη διαδικασία «bail in», δηλαδή τη διάσωση μιας τράπεζας με ίδια μέσα, ξεκινώντας από τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων έως το «κούρεμα» των καταθέσεων από 100.000 ευρώ και πάνω.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής όσο και κατ' άρθρο, ενώ παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίληςυπογράμμισε πως «το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». Κατήγγειλε τη διαδικασία φαστ τρακ για τη συζήτηση του νομοσχεδίου και τόνισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ότι «έχετε ξεπεράσει τους προηγούμενους, θερμά συγχαρητήρια για τις δημοκρατικές σας ευαισθησίες, δεν άκουσα τα περί πραξικοπήματος που τα είχατε ψωμοτύρι, τώρα τι είναι αυτά;». (Δείτε εδώ video) 
Την κυβερνητική πρόταση για το χαρακτήρα του κατεπείγοντος στήριξαν οι εισηγητές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, παρά τις ενστάσεις που διατύπωσαν για τη διαδικασία. Επιπλέον, κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δυσαρμονία με την πρόεδρο της Βουλής ενδεχομένως και με πρόταση μομφής. Στην τοποθέτησή του επί της διαδικασίας ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση οριακά τηρεί το Σύνταγμα, ενώ για τα περί εκβιασμού της κυβέρνησης απάντησε πως κανείς δεν νομοθετεί καθ' υπαγόρευση. 
Δ. Κουτσούμπας: Δεν είναι μονόδρομος για το λαό το δίλημμα «μνημόνιο ή κρατική χρεοκοπία»
«Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες που η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα συζητούν για το πώς και ποιος θα υλοποιήσει, πώς και ποιος θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή συμφωνία, το νέο μνημόνιο, το ΚΚΕ ανοίγει πλατιά τη συζήτηση με την εργατική τάξη, το λαό για το πώς θα αντιπαλέψουμε αυτή τη συμφωνία που χρεοκοπεί το λαό, πώς θα ανοίξουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε οριστικά από αντιλαϊκές συμφωνίες - μνημόνια, πως θα απαλλαγούμε από τους πραγματικούς υπεύθυνους: την εξουσία του κεφαλαίου και τις ενώσεις του», τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. 
«Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, τους εφαρμοστικούς νόμους με τα μέτρα-φωτιά, εμείς δίνουμε τη μάχη ο λαός μας να απορρίψει τον εκβιασμό των ενώσεων των καπιταλιστών, γιατί τέτοιες είναι και η ΕΕ, και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να απορρίψει τον εκβιασμό της κυβέρνησης: «μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ και κρατική χρεοκοπία». Να απορρίψει τη θεωρία ότι είναι μονόδρομος όλα αυτά, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η υπεράσπιση με κάθε τίμημα και θυσία του καπιταλιστικού δρόμου.
Αυτός ο εκβιασμός τέθηκε πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια και με το 1ο μνημόνιο του Γ. Παπανδρέου και με το 2ο των Σαμαρά - Βενιζέλου και με το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο του κ. Τσίπρα, το οποίο είναι χειρότερο γιατί προστίθεται και στα 2 προηγούμενα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας. (Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ).
Το νομοσχέδιο θωρακίζει τις ανάγκες των επιχειρήσεων
«Τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου δεν είναι διάσπαρτα, στοχεύουν να θωρακίσουν τις ανάγκες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη συζήτηση του δεύτερου νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα.(Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Συναίνεση, συνεννόηση, συνεργασία προς όφελος του κεφαλαίου
Στο μεταξύ, συνεχείς είναι οι διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα προς πάσα κατεύθυνση -εντός και εκτός Ελλάδας- πως θα εφαρμόσει το νέο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα και κατά συνέπεια πάνω του πρέπει να στηριχθούν οι προσδοκίες τόσο των δανειστών όσο και των εγχωρίων επιχειρηματικών ομίλων, όπως επιβεβαιώθηκε και από την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Από την πλευρά του, ο Ευ. Μεΐμαράκης, προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, εξήρε την «εθνική συνεννόηση» για τα στρατηγικά ζητήματα του κεφαλαίου και επιχείρησε να αθωώσει την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Ρόλο λαγού, που θα δίνει το «ρυθμό» για την εφαρμογή των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, αλλά και του συνόλου των μέτρων που θα προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, διεκδικεί το Ποτάμι, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση του επικεφαλής του, Σταύρου Θεοδωράκη. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην τοποθέτησή της ανέφερε πως «η κυβέρνηση είναι αδύναμη να κυβερνήσει» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσει σοβαρά με τις δυνάμεις που στηρίζουν το ευρώ «πώς προχωράμε», επαναφέροντας την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Με υψηλούς τόνους, κυρίως προς την προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, επιχείρησε ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του να κρύψει την ουσιαστική σύμπλευση των ΑΝΕΛ με τα κόμματα που μέχρι πρότινος κατηγορούσε ως μνημονιακά, ενώ αφιέρωσε μεγάλο μέρος στη σκανδαλολογία. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών
Στην τοποθέτησή του επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου ο υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην κοινοτική οδηγία για τις τράπεζες, λέγοντας ότι «βοηθάει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της είναι το Γενάρη του 2016 και έως τότε οι τράπεζες θα έχουν κεφαλαιοποιηθεί με 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία Τσίπρα - δανειστών στην Ευρωσύνοδο της 12ης Ιούλη.
Για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων ανέφερε πως η κυβέρνηση θα φέρει νέα ρύθμιση πριν την 1/1/2016 που «θα δίνει λύση για την 1η κατοικία, ιδιαίτερα των πιο φτωχών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις στη νομοθετική παρέμβαση, ενώ με το νομοσχέδιο προετοιμάζεται το έδαφος για επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης των πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και προς όφελος των τραπεζών.
Σχολιάζοντας τα όσα έχουν μεταδοθεί στα ΜΜΕ πως η κυβέρνηση αφαίρεσε από το νομοσχέδιο τη φορολόγηση των αγροτών και τις πρόωρες συντάξεις, ανέφερε πως δεν ήταν στα προαπαιτούμενα και πως ήταν σε συμφωνία με τους δανειστές, λέγοντας ότι «οι θεσμοί μάς είπαν να μη φέρουμε τις πρόωρες συντάξεις».
Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης
O υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος κάλεσε επί της ουσίας το λαό να επιλέξει με ποιον τρόπο θα χρεοκοπήσει, αναπαράγοντας τους γνωστούς εκβιασμούς και τη λογική του «μικρότερου κακού». 
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να επιμείνει στις θέσεις της, αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει τις θέσεις των «θεσμών» για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Όπως είπε, στα προαπαιτούμενα υπήρχαν και ορισμένες προβληματικές ρυθμίσεις, αλλά οφείλαμε να διαλέξουμε τη λιγότερο χειρότερη λύση.«Έχω διαβεβαιωθεί από τους αρμόδιους ότι δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε από το Grexit», σημείωσε.
Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κλίμα  αναμονής, ισχυρίστηκε ότι μέχρι την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπάρχει χρόνος για να βελτιωθούν ορισμένες διατάξεις του.
ΝΔ - Νίκος Δένδιας: «Υπάρχει ευρύς χώρος συναίνεσης»
«Υπάρχει ευρύς χώρος συναίνεσης επί τη βάση της νέας αυτογνωσίας» του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε από τη ΝΔ ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας «στη βάση αυτή να χτίσουμε μαζί μια νέα πρόταση», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το «εθνικό καθήκον» είναι η από κοινού στήριξη των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από ένα «ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα». 
Κάλεσε τους υπουργούς να μην κατηγορούν τη ΝΔ για το κλείσιμο των τραπεζών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προβλέψει τις τωρινές εξελίξεις, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει θέμα με την πρόεδρο της Βουλής χαρακτηρίζοντας «θεσμική εκτροπή» την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περί εκβιασμών της κυβέρνησης και των βουλευτών.   
Χρυσή Αυγή: Συνεχίζει την «προγραμματική αντιπολίτευση» στον ΣΥΡΙΖΑ
O πρόεδρος της ΚΟ της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος φρόντισε να αναπαράγει επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι οι δανειστές θα φοβόντουσαν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ γιατί θα δημιουργούσε πρόβλημα στην παγκόσμια αγορά. Ο επικεφαλής του ναζιστικού μορφώματος σημείωσε ότι θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα του χρέους, ενώ πρότεινε την καταγγελία του μνημονίου και την «επιστροφή στην εθνική παραγωγή», όπου προφανώς τα ντόπια μονοπώλια θα συνεχίσουν να καταληστεύουν το μόχθο του λαού. 
Επίσης ο πρόεδρος της ΚΟ της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος συμφώνησε με τη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι η κυβέρνηση εκβιάστηκε. Ανέφερε ότι «στο έγγραφο το οποίο διένειμε η πρόεδρος της Βουλής προηγουμένως, είπε ότι γίνεται η όλη διαδικασία υπό καθεστώς εκβιασμού. Διαμαρτυρήθηκαν εδώ αρκετοί. Μα το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ ότι υπέστη έναν εκβιασμό».
Το Ποτάμι - Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου: Να μη δυναμιτίζουμε το κλίμα
Σε κλίμα συναίνεσης τοποθετήθηκε ο εισηγητής του Ποταμιού Αλέξανδρος Χατζηδημητρίουκαθώς για το κόμμα του αυτό που προέχει είναι η υπογραφή του 3ου μνημονίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά «να τελειώσουμε τη συμφωνία» και έπειτα «να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε». Μέχρι να κλείσει οριστικά το μνημόνιο. ζήτησε οι πολιτικές δυνάμεις που είναι υπέρ της Ευρωζώνης «να μη δυναμιτίζουμε το κλίμα».
Για τις τράπεζες ανέφερε πως χρειάζεται ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να επανέλθει η πίστη και η ηρεμία στον κόσμο για να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους, ενώ για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εξέφρασε την επιθυμία να υπήρχε περισσότερος χρόνος για συζήτηση. 
Καταψηφίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Τα περί πραξικοπήματος και εκβιασμού επανέλαβε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για να στηρίξει την απόφαση της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Μιλώντας στην Ολομέλεια για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ανέφερε πως «κανείς δεν μπορεί να συγκαλύπτει τον εκβιασμό» και δήλωσε ότι «καταψηφίζω αυτό το νομοθέτημα», ενώ σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού περί οχυρών σημειώσει ότι «όταν ένα οχυρό υποχωρεί τα άλλα πρέπει να υψώνονται».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget