Εγκρίθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα (VIDEO)

Με 178 ψήφους «ναι» και 120 ψήφους «όχι» εγκρίθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη σχετικά με την πρόταση των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα το αίτημα του ΚΚΕ να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία η πρότασή του για διαμόρφωση των ερωτημάτων του δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, η ΚΟ του ΚΚΕ ζήτησε την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε στο δημοψήφισμα να συμπεριληφθεί -εκτός της πρότασης των θεσμών- και η πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, η οποία αποτελεί -όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «μνημόνιο καραμπινάτο».  Επίσης, να συμπεριληφθεί η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ και κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.(Δείτε βίντεο εδώ). 
Υπήρξε δεκάλεπτη διακοπή μετά την αποχώρηση της ΚΟ της ΝΔ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εφαρμογή του άρθρου 66 του Κανονισμού της Βουλής, εκ μέρους της Ζωής Κωνσταντοπούλου. (Διαβάστε περισσότερα εδώ). 
Οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης
Εμφανής ήταν η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κρύψει την αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης πίσω από από την αντιλαϊκή πρόταση των δανειστών αλλά και πίσω από σωρεία αυταπατών για τις αξίες της ΕΕ. 
Αφού ξεκαθάρισε πως η επιλογή της κυβέρνησης για δημοψήφισμα «δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρώπη» δηλαδή το ευρώ και την ΕΕ και ζήτησε «να μην ταυτίζεται σώνει και καλά το μνημόνιο με την παραμονή της χώρας στο ευρώ» στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πρόταση και τα τελεσίγραφα των δανειστών αλλά όχι και στην κυβερνητική πρόταση των αντιλαϊκών μέτρων. (Διαβάστε περισσότερα εδώ). 
Την κυβερνητική πρόταση παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα και το λαό να στοιχηθούν με τις αντιλαϊκές προτάσεις που έχει καταθέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάνοντας επικλήσεις στην «ενότητα» και την «υπερηφάνεια» του λαού. Επιβεβαιώνοντας ότι η πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος εντάσσεται στις επιδιώξεις για την επίτευξη μιας αντιλαϊκής συμφωνίας που θα εξυπηρετεί τα βασικά προτάγματα της αστικής τάξης, ζήτησε να καταψηφιστεί η πρόταση των δανειστών και το τελεσίγραφο που τη συνόδευε, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος εξυπηρετεί την επιβολή μιας «έντιμης συμφωνίας» (σ.σ. με κορμό τις αντιλαϊκές προτάσεις της κυβέρνησης).
Απαντώντας στην ενδοαστική κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι έχασε χρόνο γιατί δεν είχε προτάσεις, διαβεβαίωσε ότι εδώ και τέσσερις μήνες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσίασε «πολλαπλές προτάσεις». 
Ο Ν. Βούτσης υποστήριξε ότι η πρόταση των δανειστών οδηγεί σε «μόνιμη φτωχοποίηση» του λαού, αποτελεί συνέχεια μιας «λάθους και θανατηφόρας» συνταγής, δεν προβλέπει απομείωση ενός «μη βιώσιμου χρέους» και «υποβαθμίζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας». Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια φρασεολογία περί «συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας» χρησιμοποιεί η αστική τάξη για να περιγράψει τους τομείς που θεωρεί «πυλώνες» της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας.
Επιμένοντας να δημιουργεί αυταπάτες για το χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι η πρόταση των δανειστών παραβιάζει τη δημοκρατία. Αποσιωπώντας ότι τα μνημόνια διαρκείας έχουν θεσμοθετηθεί στην ΕΕ, ανέφερε ότι η πρόταση των δανειστών οδηγεί σε «μόνιμα μνημόνια» και «επιτήρηση εις το διηνεκές». 
Κατόπιν όλων αυτών ζήτησε από το λαό να «έρθει στο προσκήνιο των εξελίξεων» και να «βάλει τη δική του σφραγίδα», απαιτώντας επί της ουσίας να συνταχθεί κάτω από «ξένες σημαίες».  
Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα
«Επιλέγετε το δημοψήφισμα και για να κάμψετε τις λαϊκές αντιδράσεις, την συνεχώς ογκούμενη αγανάκτηση του ελληνικού λαού, που φτάνει μέχρι την ουσιαστική αμφισβήτηση της ΕΕ, του ΔΝΤ, των κυβερνητικών επιλογών, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων και που τις τελευταίες μέρες αρχίζει να δυναμώνει και σε αυτούς που σας ψήφισαν και ευρύτερα μέσα στις λαϊκές δυνάμεις» τόνισε μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας (Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία).
Αλ. Παπαρήγα: Το «όχι» που αντικειμενικά συμφέρει το λαό είναι αυτό που προτείνει το ΚΚΕ 
«Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι πλάνο, αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο για τον λαό», επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλή (Δείτε εδώ βίντεο).
Ν. Καραθανασόπουλος: Ο λαός να μην υποκύψει στον ωμό εκβιασμό της Κυβέρνησης
«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, ανέργους, αυτοπασχολούμενους, λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να μην ακούσουν τις Σειρήνες του συστήματος που προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν, να τον εξαπατήσουν, να τον εγκλωβίσουν ανάμεσα στη “Σκύλλα” -που είναι η πρόταση - καρμανιόλα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ- ή τη “Χάρυβδη” -που είναι η πρόταση - λαιμητόμος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Αυτό επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το δημοψήφισμα (Δείτε εδώ βίντεο).
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την πρόταση του ΚΚΕ κατέθεσε ο Θ. Παφίλης 
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος και το ερώτημα που προτείνει το ΚΚΕ κατέθεσε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος τονίζοντας ότι η κυβέρνηση καλεί τον λαό να επιλέξει ανάμεσα στην καρμανιόλα και την λαιμητόμο. (Δείτε εδώ βίντεο). 
Θέμα αντισυνταγματικότητας
Αμέσως μετά την ομιλία του Ν. Βούτση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος. Ακολούθησε κύκλος τοποθετήσεων εκπροσώπων των κομμάτων και η πρόταση απορρίφθηκε (Διαβάστε περισσότερα εδώ).  Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος και τα σχετικά ερωτήματα (Δείτε εδώ βίντεο).  
Οι τοποθετήσεις των αρχηγών άλλων κομμάτων
Με ένα ξέσπασμα εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, επιχείρησε να εξαπατήσει τον λαό για τους στόχους του δημοψηφίσματος, λέγοντας μάλιστα ότι οι δανειστές ζητούν να σταματήσει η Ελλάδα να προστατεύει την εδαφική της κυριαρχία (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Την ανάγκη της πολιτικής συνεννόησης των δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό επεσήμανε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά(Διαβάστε περισσότερα εδώ). 
Υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και κατά της πρότασης των δανειστών τάχθηκε ο γγ της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αναπαράγοντας τα εκβιαστικά διλήμματα του «μικρότερου κακού» σε βάρος του λαού προκειμένου να εξαναγκαστεί και να επιλέξει μεταξύ της «Σκύλλας» (πρόταση των δανειστών) και «Χάρυβδης» (πρόταση της συγκυβέρνησης)(Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των άλλων κομμάτων
Στη συνέχεια της διαδικασίας το λόγο παίρνουν οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων, τοποθετούμενοι επί της πρότασης της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βορίδης, κινήθηκε στη ρότα της έντασης των εκβιασμών προς τον ελληνικό λαό, κάνοντας λόγο για δημοψήφισμα που απαντά στο ερώτημα «εντός ή εκτός ευρώ». (Διαβάστε περισσότερα εδώ).  Σε ανάλογο κλίμα, τοποθετώντας τον εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό στο ερώτημα «ευρώ ή μπανανία», κινήθηκε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Σπ. Λυκούδης. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Σε αποπροσανατολιστικές κορώνες για τους εκβιασμούς των «διεθνών τοκογλύφων που θέλουν την καταστροφή της χώρας», αφήνοντας στο απυρόβλητο το ντόπιο κεφάλαιο επιδόθηκε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
Επικλήσεις στον πατριωτισμό του λαού και υπερθεμάτιση της αντιλαϊκής πρότασης - λαιμητόμου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έναντι της αντιλαϊκής πρότασης - καρμανιόλα των «θεσμών», στόλισε την ομιλία του ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος (Διαβάστε περισσότερα εδώ). 
Το δημοψήφισμα αυτό δεν πρέπει να γίνει, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» τη λύση αυτή, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σαφές ερώτημα, η πρόταση των δανειστών δεν έχει γίνει γνωστή στο Σώμα της Βουλής, ενώ παράλληλα δεν έχει γίνει γνωστό ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και των δανειστών (Διαβάστε περισσότερα εδώ). 
Στη Βουλή δύο έγγραφα των δανειστών
Kατά την διάρκεια της συζήτησης η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή δύο έγγραφα που δόθηκαν από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στην κυβερνητική αποστολή στα αγγλικά και μεταφράστηκαν στα ελληνικά. Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους). Κατά την κυβέρνηση στα δύο αυτά κείμενα των δανειστών βασίζεται η πρόταση για δημοψήφισμα.
Αρκετοί βουλευτές στις τοποθετήσεις τους επέκριναν το γεγονός ότι δεν κατατέθηκαν παράλληλα και οι κυβερνητικές προτάσεις που προβλέπουν μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ για να γίνουν οι συγκρίσεις.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget