ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

«Σκόνη» τα επιχειρήματα της συγκυβέρνησης περί «προστασίας» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από ΝΑΤΟ - ΕΕ...
Ιδιαίτερη όξυνση παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η προκλητικότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, γεγονός που αντανακλά την κλιμάκωση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες διεκδικούν να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην ευρύτερη περιοχή, με τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην περιοχή να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κόντρας.
Κατακόρυφη αύξηση σε υπερπτήσεις και εμπλοκές...
Οπως φαίνεται από μια σειρά στοιχεία που επικαλούνται αρμόδιοι παράγοντες και επιτελεία, τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει η συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο τακτικό πεδίο. Ενδεικτικά, αναφέρουν ότι από τις 20 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών επί ελληνικών νησιών ολόκληρο το 2010, τις 4 το 2011, τις 3 το 2012, τις 11 το 2013 και τις 14 το 2014,έχουν καταγραφεί ήδη 13 μέχρι το Μάη του 2015. Αντίστοιχα από τις 13 εμπλοκές στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών το 2010, τις 16 το 2011, τη μία το 2012, καμία το 2013 και 8 το 2014, έχουν λάβει χώρα ήδη 40 εμπλοκές μέχρι το Μάη του 2015.
Ειδικά οι εμπλοκές χαρακτηρίζονται στα αρμόδια επιτελεία ωςεσκεμμένες και προσχεδιασμένες και όχι ως τυχαία γεγονότα. Σημειώνονται στον κάθετο άξονα βόρεια της Λέσβου - ανατολικά της Σκύρου - νότια της Χίου, όπως και στον οριζόντιο μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με τις αντίστοιχες παραβάσεις και παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Καταγράφεται, επίσης, ότι τουρκικά μαχητικά επιχειρούν εισόδους στον ελληνικό εναέριο χώρο πλέον και τη νύχτα, ότι ένα βράδυ, μάλιστα, επεχείρησαν ταυτόχρονες εισόδους και από βορρά και από νότο. Επιπλέον, καταγράφεται αυξημένη παρουσία τους στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, πέριξ του Καστελόριζου.
...εντός της «ασφάλειας» του πλαισίου ΝΑΤΟ - ΕΕ
Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, (που έχουν συγκεντρώσει και επεξεργάζονται αρμόδια επιτελεία) κάνουν «σκόνη» τα επιχειρήματα των αστικών πολιτικών δυνάμεων και της ίδιας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι η ένταξη και η παραμονή της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, η λειτουργία εδώ ΝΑΤΟικών βάσεων και ευρωενωσιακών στρατηγείων προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κάθε άλλο, όπως αποδεικνύεται περίτρανα στην πράξη...
Επιπλέον, στρατιωτικοί παράγοντες αποκλείουν την περίπτωση η τουρκική προκλητικότητα να οφείλεται στη λεγόμενη εσωτερική πολιτική κατανάλωση, δηλαδή η τουρκική πολιτική ηγεσία να έδωσε τέτοιες κατευθύνσεις για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ώστε να κερδίσει ψήφους Τούρκων εθνικιστών. «Οι ειδήσεις περί των τέτοιων παραβιάσεων και εμπλοκών συχνά δε φτάνουν να έχουν τόσο πλατιά δημοσιότητα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κλιμάκωση της προκλητικότητας αφορά ουσιαστικά στην αποστολή σινιάλων από πλευράς τουρκικής αστικής τάξης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί των διεκδικήσεών της για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων, στην κόντρα της με τα αντίστοιχα ελληνικά κεφάλαια.
Παραπέρα, σε επιτελεία της ελληνικής αστικής τάξης επικρατεί προβληματισμός και για το γεγονός ότι η αντίστοιχη τουρκική προχωρά και σε παραπέρα εξοπλισμούς. «Εχουν ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα» αναφέρουν σχετικά γνώστες του θέματος, «προχωρούν με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα» σε αναβάθμιση υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών, κατασκευή νέων, κατασκευή νέου ελικοπτέρου, νέων βλημάτων κλπ. Οι ίδιοι παράγοντες της ελληνικής πλευράς προβλέπουν ότι την επόμενη επταετία, η λεγόμενη τουρκική απειλή (για τα συμφέροντά των ελληνικών μονοπωλίων βεβαίως) θα εμφανιστεί πολύ πιο αναβαθμισμένη στο Αιγαίο. «Προβληματισμοί», βεβαίως, που είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθούν και στην κατεύθυνση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως έγινε και στην περίπτωση της περιβόητης επισκευής των αεροσκαφών «P-3 Orion», με απευθείας ανάθεση συμβολαίου 500 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική «Lockheed Martin»: Επιχειρώντας να τεκμηριώσει την εν λόγω προκλητική απόφαση, η κυβέρνηση ανέφερε ότι τα εν λόγω αεροσκάφη θα καλύπτουν ΝΑΤΟικές ανάγκες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα καλύπτονταν από αντίστοιχα τουρκικά...
Σε αυτό το φόντο, χτες, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προχώρησαν, με εντολή του υπουργού Αμυνας και κατόπιν εισηγήσεως του Α/ΓΕΕΘΑ, στην άσκηση «Πυρπολητής 3/15» σε νησιά του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου, με διεξαγωγή επιχειρήσεων: Αποτροπής κατάληψης εθνικού εδάφους. Προσβολής εχθρικών χερσαίων δυνάμεων. Ερευνας - Διάσωσης μάχης. Εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Τι σχεδιάζεται στην Καλαμάτα;
Σημειωτέον, αυτά συμβαίνουν ενώ η ντόπια αστική τάξη «βλέπει» ευκαιρία γεωστρατηγικής της αναβάθμισης στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα για το λαό ιμπεριαλιστικά σχέδια, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών».
Στο ίδιο πλαίσιο και με άξονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων μονοπωλίων, λέγεται ότι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν καταθέσει πρόταση η Αεροπορική Βάση Καλαμάτας (εδρεύει εκεί η 120η Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος) να παραχωρηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας στις αρμόδιες υπηρεσίες άλλου κράτος ή και σε ιδιώτη, ώστε να στηθεί ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης ιπταμένων!
Την ίδια στόχευση, άλλωστε, υπηρετεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις Ισραήλ και Αιγύπτου, στην προσπάθειά της να στήσει άξονες και αντιάξονες, επιδιώκοντας να διεκδικήσει από καλύτερες θέσεις μεγαλύτερο κομμάτι στην καπιταλιστική λεία...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget