Συνέχεια στις μεθοδεύσεις των αστικών επιτελείων

Τα αστικά επιτελεία συνεχίζουν ασταμάτητα να καλλιεργούν «κλίμα συναίνεσης» για να αρπάξουν τη λαϊκή στήριξη σε σχέδια επανένωσης της Κύπρου προς όφελος μεγάλων μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.
Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιήθηκε και η προχτεσινή κοινή εμφάνιση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, που, μαζί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, παρακολούθησε στη Λεμεσό (κοινή τους γενέτειρα) τη θεατρική παράσταση «Κύπρος: πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα», με τα ΜΜΕ να ενισχύουν ένα προφίλ των δύο ηγετών που καθαγιάζει τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.
Σε δηλώσεις του πριν από την παράσταση, οΜουσταφά Ακιντζί εμφάνισε ως ένα από τα διδάγματα της παράστασης το ότι, «σε αυτό το νησί διαπράξαμε λάθη, και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι», ενώ υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι να αντλούμε διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές». Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι θα προτείνει την παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου σε όλα τα σχολεία καθώς το μήνυμά του αφορά την «παραδοχή των λαθών μας... όλων των πλευρών όπως και των παρεμβάσεων τρίτων μερών».
Ωστόσο, η γενικόλογη αναφορά σε «λάθη» που έκαναν «και οι δυο μεριές» χωρίς όμως να αναδεικνύονται οι μεθοδεύσεις συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ. ΗΠΑ) και πώς μηχανισμοί διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, της Τουρκίας συνέβαλαν σε αυτά (βλέπε το ρόλο που έπαιξε η ελληνική χούντα στην προετοιμασία ουσιαστικά της τουρκικής εισβολής) οδηγεί τελικά στην απόκρυψη των ιστορικών γεγονότων και τελικά του ίδιου του χαρακτήρα του Κυπριακού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια «λύση» κομμένη και ραμμένη στις σημερινές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου.
Σχολιάζοντας την προχτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλοςανέφερε ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις δεν λύνουν το Κυπριακό και ότι οι προθέσεις της κάθε πλευράς θα διαπιστωθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Ν. Παπαδόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση, επειδή δέχτηκε το άνοιγμα ειδικά του οδοφράγματος Δερύνειας, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αναπτυχθεί τουριστικά η κατεχόμενη περιοχή και θα διαμορφωθούν νέα δεδομένα.
Το συγκεκριμένο οδόφραγμα βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό περιοχή. Στο συγκεκριμένο οδόφραγμα είχαν δολοφονηθεί τον Αύγουστο του 1996 οι νεαροί Ελληνοκύπριοι Τάσος Ισαάκ και Σολομώντας Σολωμού στη διάρκεια αντικατοχικών διαδηλώσεων.
Πάντα «έτοιμες» οι ΗΠΑ
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξέφρασαν ακόμα μια φορά την ετοιμότητά τους να «συμβάλουν» στο Κυπριακό, αυτή τη φορά στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον ο Ειδικός Σύμβουλος του Αμερικανού αντιπροέδρου για την Ευρώπη και την Ευρασία Μάικλ Κάρπεντερ με τον Κύπριο Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Κάρπεντερ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεισφέρουν, με τον κατάλληλο δυνατόν τρόπο, στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει τους θεσμούς, την οικονομία και το λαό της Κύπρου.
Ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, συζητήθηκε και ο «κομβικής σημασίας» περιφερειακός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ενεργός συμμετοχή της στο συνασπισμό κατά του ISIS (σ.σ. «Ισλαμικού Κράτους»), καθώς και σειρά από άλλα ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των οποίων αυξάνεται το εύρος και η σημασία, όπως κατέγραψαν τα κυπριακά ΜΜΕ.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget