ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Ανεβαίνει ο αντιλαϊκός πήχης, προς «κλείδωμα» η συμφωνία

Συμπληρωματικό «πακέτο» για ΦΠΑ και κρατικό χρέος, κατέθεσε η συγκυβέρνηση

Συμπληρωματικό «πακέτο» με νέα αντιλαϊκά μέτρα, απέστειλε χτες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους «θεσμούς» της τρόικας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την επίτευξη συμφωνίας. Πρόκειται για δυο «συμπληρωματικά κείμενα» που προστίθενται στο έτσι και αλλιώς αντιλαϊκό κυβερνητικό σχέδιο των 47 σελίδων και τα οποία, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, αφορούν στο να κλείσει η διαφορά γύρω από το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό, αλλά και τη«βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή των δανείων στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ - ΕΚΤ), σε συνδυασμό, βέβαια, με τη διασφάλιση της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος.
Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τη γραπτή απάντηση των «εταίρων» της στις νέες προτάσεις της πριν τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της CELAC στις Βρυξέλλες.
«Αμπαλάρουν» την αντιλαϊκή συμφωνία
«Καλύψαμε τη μισή απόσταση, περιμένουμε από τους δανειστές να κάνουν την άλλη μισή», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας το ανέβασμα του πήχη με επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα που θα αρχίσουν να ξετυλίγουν από το Β' εξάμηνο του 2015.
Είναι χαρακτηριστική, η χτεσινή δήλωση του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο, «είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες(...) αλλά χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας».
«Αυτό που είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και αύριο, είναι να βρεθεί μια συμφωνία για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, τα μέτρα για να επιτευχθεί. Γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Νωρίτερα χτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επιβεβαιώνοντας την παραλαβή των συνοδευτικών προτάσεων, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τις «αξιολογήσει με επιμέλεια και προσοχή».
«Πρώτο πιάτο» ο ΦΠΑ
Πρόσθετα έσοδα, ύψους 1,3 δισ. - 1,5 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, προβλέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αναβαθμισμένη πρόταση της φοροαφαίμαξης του λαού μέσω ΦΠΑ, που κατέθεσε η συγκυβέρνηση, έναντι πρόσθετου ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ που προέβλεπε η πρόταση που είχε κατατεθεί στους «θεσμούς» την προηγούμενη βδομάδα.
Ειδικότερα, η νέα κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τα παρακάτω:
-- Σε κάθε περίπτωση, απογειώνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες όλα τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια σε συσκευασία, κονσέρβες, αναψυκτικά, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, προμαγειρεμένο φαγητό, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.ο.κ.) και εντάσσονται σε εξοντωτικό συντελεστή 23% (από 13% σήμερα).
-- Στο 12% (από 11% που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση της περασμένης βδομάδας) εντάσσονται μόνο τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κ.ά., ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με την ένταξη εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης στο ένα ή το άλλο συντελεστή.
-- Στο 6,5% (από 6% στην πρόταση της περασμένης βδομάδας) φτάνει ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.
Την ίδια ώρα, σε οριστική κατάργηση φαίνεται να οδηγούνται και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου,μέτρο μέσω του οποίου αναμένονται πρόσθετα έσοδα στο κρατικό ταμείο, ύψους 350 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Εναλλακτικά», εξετάζεται η λήψη άλλου ή άλλων ισοδύναμης απόδοσης αντιλαϊκών μέτρων.
Στο μεταξύ, πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις που εστάλησαν στους δανειστές βρίσκονται «εκτός στόχου» κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σχολιάζοντας σχετικά επισήμαιναν ότι τις προάλλες «έλειπαν» 700 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι κατά συνέπεια υπάρχει «πρόοδος»...
Η χρηματοδότηση κράτους - επιχειρηματικών ομίλων
Η συγκυβέρνηση προτείνει την καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤμέσω των αδιάθετων αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (10,9 δισ. ευρώ) που έχουν περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Παράλληλα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, προτείνεται:
-- Η μεταφορά των δανείων από την ΕΚΤ στον ESM, σε μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή και των ελληνικών μονοπωλίων και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ. Να σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή σε αυτά, η ΕΚΤ έχει όρο να μη διακρατά κρατικά χρέη πάνω από ένα ορισμένο ύψος.
-- Αύξηση στο όριο του βραχυπρόθεσμου κρατικού δανεισμού(μέσω εντόκων γραμματίων) από 15 δισ. ευρώ, στα 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.
-- Αύξηση των κεφαλαίων, που θα διατεθούν στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και μέσω του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ».
Επιπλέον, με φόντο το χαμήλωμα του πήχη ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ, αναθεωρούνται (προς τα πάνω σε σχέση με την προηγούμενη κυβερνητική πρόταση) και οι στόχοι ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η νέα πρόταση της συγκυβέρνησης προβλέπει τη διαμόρφωσή τους στο 0,75% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,75% του ΑΕΠ το 2016.
Παζάρια για τη μορφή των μνημονίων
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «διέψευδαν» χτες τα σενάρια γύρω από την παράταση του τρέχοντος μνημονίου (λήγει στις 30 Ιούνη), σημειώνοντας ότι η παράταση είχε προταθεί πριν από δυο βδομάδας στην κυβέρνηση και είχε «απορριφθεί».
Σε κάθε περίπτωση, στα εξεταζόμενα σενάρια, βρίσκεται και αυτό της παράτασης με χρονική διάρκεια από 9 μήνες μέχρι 1 έτος. Μάλιστα, συζήτηση γίνεται και για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε αυτό το διάστημα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget