Η κυβέρνηση «στραγγίζει» ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ και νοσοκομεία

Λεφτά που λείπουν από ασφαλισμένους, ανέργους, ασθενείς και υγειονομικούς κατευθύνονται στην αποπληρωμή των δανείων και των άλλων υποχρεώσεων του κράτους

Νοσοκομεία, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ, «στραγγίζουν» κυριολεκτικά από τη δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων που προωθεί η κυβέρνηση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους υγειονομικούς και συνολικά τους ασθενείς. Συγκεκριμένα:
Με ψήφους 8 υπέρ και 5 κατά το ΔΣ τουΟργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αποφάσισε χτες τη μεταφορά των διαθέσιμων απ' τις διμηνιαίες εισπράξεις του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Κινδυνολογώντας, ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ, Τάσος Πετρόπουλος, υποστήριξε ότι πρέπει να μεταφερθούν τα διαθέσιμα στην ΤτΕ για να στηριχτεί η κυβέρνηση για να μπορεί και αυτή να στηρίξει το Ταμείο. Τα ρέπος, πρόσθεσε, είναι ακίνδυνα.
Μεταξύ αυτών που τάχθηκαν κατά της μεταφοράς, ήταν ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων στο ΔΣ του ΟΑΕΕ και πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη σε τέτοιες επιλογές, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν χαμένα όσες φορές μπλέχτηκαν με τα χρηματιστήρια.
Θυμίζουμε ότι ήδη στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ προβλέφτηκε έλλειμμα 542,3 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις του Οργανισμού - απ' την κρατική επιχορήγηση, τις ασφαλιστικές εισφορές και άλλες πηγές - το μήνα Μάρτη ανήλθαν σε 267,4 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι υποχρεώσεις του ήταν 273,4 εκατ. ευρώ, προκαλώντας έλλειμμα 6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, πληρώθηκαν μόνο οι συντάξεις στους 366.619 συνταξιούχους και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις «πήγαν πίσω».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΑΕΕ χρωστά σωρευτικά μέχρι το Μάρτη 367 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και 81,5 εκατ. ευρώ στον ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Για το 2015 έχουν προϋπολογιστεί για τον ΕΟΠΥΥ 420 εκατ. ευρώ απ' τις εισφορές των ασφαλισμένων και 131,15 εκατ. ευρώ απ' τις εισφορές των συνταξιούχων. Τα διαθέσιμα κονδύλια απ' τις δίμηνες εισπράξεις κυρίως των ασφαλιστικών εισφορών στο τέλος κάθε διμήνου φτάνουν τα 90 εκατ. ευρώ.
Στον ΟΑΕΔ
Την ίδια περίπου ώρα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανταποκρινόταν στις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και αποδέσμευε 50 ακόμα εκατομμύρια ευρώ προς την ΤτΕ, μετά τα 120 εκατ. ευρώ που διέθεσε πριν από μερικές μέρες. Σε δήλωσή του, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ και εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Είτε με πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές στα ΔΣ, είτε με απευθείας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι πλέον καθαρό ότι μπαίνει σε προτεραιότητα η πληρωμή των δανειστών σε σχέση με την κάλυψη των άμεσων λαϊκών αναγκών. Με βάση τα παραπάνω, στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ ανακαλύφθηκε ότι πλεονάζουν ακόμα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τα 120 εκατομμύρια που δόθηκαν πριν από 20 μέρες με απόφαση του ΔΣ, η κυβέρνηση ομολογεί πως 170 εκατομμύρια δε λείπουν σήμερα από τους ανέργους, τους εργαζόμενους, αλλά από τους δανειστές.
Η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για συνολική καταδίκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως μορφής και περιεχομένου και άρνηση εφαρμογής της, δεν υιοθετήθηκε από το ΔΣ. Αξιοσημείωτη είναι η στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, νέου και παλιού. Μεταλλάσσονται, ετεροκαθορίζονται αναλόγως με το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, δεν εκφράζουν τα συμφέροντα, τον καημό και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καθήκον να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να απαιτήσουν "εδώ και τώρα" κάλυψη όλων των ανέργων, ουσιαστική προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους. Οι εργαζόμενοι δε φταίνε για την κρίση, δεν υπάρχει συνυπευθυνότητα. Αρκετά ματώσαμε για την πλουτοκρατία και για τα κέρδη της».
Στα νοσοκομεία
Επιπτώσεις στην ήδη δυσχερή λειτουργία των νοσοκομείων θα προκαλέσει η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων, με αιχμή την προμήθειά τους με τα απαραίτητα υλικά. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με πετσοκομμένα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες, με εμφανείς από τώρα τις ελλείψεις σε διάφορους τομείς. Βέβαια, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, εκτός από εκείνα που «κάνουν καλούς τζίρους» απ' τα απογευματινά ιατρεία ή τα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι τα υπό μεταφορά κονδύλια μπορεί να έχουν την τύχη των κατατεθειμένων ποσών στην ΤτΕ απ' το «κούρεμα» του PSI.
Χτες, η Πενταμελής Επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ του «Ευαγγελισμού» έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απόφαση της συγκυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:
«Ο "Ευαγγελισμός" θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος όποιο ταμειακό διαθέσιμο υπάρχει εκτός από αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών υποχρεώσεων μόνο για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Μετά το δεκαπενθήμερο άραγε τι ακολουθεί; Μήπως η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και η ανταποδοτικότητα των λειτουργιών του νοσοκομείου; Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δομών και υπηρεσιών Υγείας;
Αυτή η ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού. Τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων δεν είναι ούτε για τους δανειστές (εξάλλου ο λαός δεν δανείστηκε αυτά που έχει πληρώσει για την υγεία του), αλλά ούτε για να υποκαταστήσει άλλες υποχρεώσεις του κράτους για μισθούς, υπερωρίες και εφημερίες του προσωπικού».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget