ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Στις ΗΠΑ για επεμβάσεις, χρέος, ενεργειακό

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, συναντήθηκε, αργά χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας), ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ξεκινώντας την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στη «σκιά» των παρεμβάσεων των ΗΠΑ για την υπόθεση του Σ. Ξηρού και των διαβεβαιώσεων της συγκυβέρνησης για συνέχιση της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» με την Ουάσιγκτον...
Κατά τ' άλλα, στο επίκεντρο της συζήτησης αναμενόταν να βρεθούν «διμερή» και «περιφερειακά ζητήματα», με την ελληνική κυβέρνηση να ψάχνει στήριξη στις ΗΠΑ στα παζάρια με τους δανειστές. Σε αντάλλαγμα, προβάλλει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας στο νοτιοανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ, την ετοιμότητα να συμβάλει (με υποδομές, μέσα και προσωπικό) στις νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που σχεδιάζονται στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία, βάζοντας το λαό σε νέους κινδύνους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.
Αντικείμενο συζήτησης ήταν και το ενεργειακό. Αλλωστε, η ντόπια αστική τάξη επιχειρεί να αναδείξει τη χώρα σε παραγωγό καυσίμου, βάζοντας και αμερικανικά μονοπώλια στο «παιχνίδι» της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ντόπιων υδρογονανθράκων. Επιπρόσθετα, φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε κόμβο διακίνησης καυσίμου, σχεδιάζει στρώσιμο αγωγών στο ελληνικό έδαφος, δοκιμάζοντας να ελιχθεί εν μέσω οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Αργότερα χτες, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων AIPAC και B'nai B'rith. Για τις επόμενες μέρες στο πρόγραμμά του προβλέπονται, επίσης, συναντήσεις με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, και ηγετικά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, και τον Μ. Νίμιτς, προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Την ίδια μέρα, θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο. Τέλος, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και με ηγετικά στελέχη των ...«σημαντικότερων δεξαμενών σκέψης».
Να υπενθυμίσουμε ότι η μετάβαση Κοτζιά στις ΗΠΑ έρχεται ως συνέχεια αυτής του Π. Καμμένου στη Ν. Υόρκη με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, οπότε και είχε ανακοινωθεί η πρόταση της κυβέρνησης για απευθείας συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, διαβεβαιώνοντας μάλιστα - λίγες μέρες πριν από το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα - ότι:«Πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές. Και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφοραμη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές οι οποίες επιλέχθηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Λίγες μέρες μετά, είχε ακολουθήσει απόφαση της κυβέρνησης, για «ανάγκες του ΝΑΤΟ», να δαπανήσει μισό δισ. δολάρια για την ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό 5 αμερικανικών αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας «P-3 Orion», με εργολάβο το αμερικανικό μονοπώλιο «Lockheed Martin»...
Τέλος, θυμίζουμε ότι επίκειται και επόμενο ταξίδι του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, στις 21 Μάη, στην Ουάσιγκτον, προσκεκλημένος αυτή τη φορά του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Α. Κάρτερ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget