Στην κατεύθυνση «η φτώχεια δεν είναι ντροπή», όπως είπε χαρακτηριστικά η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στοχεύει στη διαχείριση και στη συντήρησή της και όχι στη λύση της.
Ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που προβλέπει ψίχουλα για τους εξαθλιωμένους, η Θεανώ Φωτίου έθεσε τη «συγκρότηση δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο» και υποστήριξε ότι θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών για την κοινωνική Πρόνοια με την αναθεώρηση των κωδικών του ΕΣΠΑ/ ΣΕΣ αλλά και κοινοτικούς πόρους.
Η Θ. Φωτίου δείχνει τη βασική κυβερνητική κατεύθυνση, που είναι η παράδοση δημόσιων και ευρωπαϊκών κονδυλίων σε ιδιωτικά δίκτυα και συμφέροντα, με στόχο τη συντήρηση και τη νομιμοποίηση της φτώχειας, την ίδια ώρα μάλιστα που οι κρατικές και δημοτικές κοινωνικές δομές λιμοκτονούν από πόρους και από το αναγκαίο προσωπικό και για τις οποίες απέφυγε να αναφερθεί.
Η Θ. Φωτίου ανήγγειλε την επανασύσταση του ΟΕΚ και τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ και ανέφερε ότι η συγκυβέρνηση θα αιτηθεί ειδικό πακέτο από την ΕΕ.