Σε όλους τους τόνους διακηρύσσουν τα κυβερνητικά στελέχη την πρόθεσή τους να μη συγκρουστούν με την ΕΕ, αλλά να βρουν έναν τρόπο συμβιβασμού, στη βάση της αντιλαϊκής στρατηγικής και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.
«Καμία σύγκρουση. Συζήτηση και διαβούλευση, όπως κάνουμε πάντα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, προσερχόμενος το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο.
Παρόμοια εκτίμηση από τον υπεύθυνο Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιό σε δηλώσεις του στη «Ναυτεμπορική». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δίνοντας και το στίγμα της προσήλωσης του κόμματός του στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, «κανέναν δεν συμφέρει μια κατάσταση ρήξης» και πως «αποχώρηση χώρας σημαίνει διάλυση ολόκληρης της Ευρωζώνης». Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επιδιώξει ένα νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο, λέγοντας ότι η Αθήνα θεωρεί «νεκρό» το προηγούμενο πρόγραμμα, δεν αναγνωρίζει την τρόικα και επιζητεί ένα πρόγραμμα-γέφυρα, για συνολική συμφωνία «που θα επικυρώνει το θάψιμο της λιτότητας».
Παζάρια ενόψει του Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου του Euro Working Group Τ. Βίζερ και του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Ν. Κοστέλο.
Οι δύο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έφτασαν στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής και αναχώρησαν το πρωί της Δευτέρας, αφού πρώτα είχαν συνομιλίες στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η επίσκεψη έγινε για την καλύτερη προετοιμασία της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup της Τετάρτης.
Από την πλευρά της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις που ανακοίνωσε χθες ο Αλ. Τσίπρας, διεμήνυσε πως η Αθήνα «δεν πρέπει να περιμένει πως θα αποδεχθούμε απλά όλες τις εξαγγελίες σας». Ο πρωθυπουργός, συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «απάντησε μόνο τμηματικά» στις ανησυχίες των Βρυξελλών μιλώντας από το βήμα της Βουλής.