Σε κινητοποίηση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών καλεί οΣύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων βρεφών και νηπίων του Δήμου Αθήνας τηνΠαρασκευή 13 Φλεβάρη στις 12.00 το μεσημέρι, ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:
«Το τελευταίο διάστημα ερχόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που παρέχεται στα παιδιά μας στους Παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ) και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά. Ανάλογα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, όπου για μήνες ολόκληρους το κόκκινο κρέας και το ψάρι απουσίαζαν από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο.
Η κατάσταση που βιώνουμε, όμως, τώρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Από τη διατροφή που παρέχεται στα παιδιά μας, απουσιάζουν εδώ και καιρό το κρέας, το ψάρι, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και η σαλάτα, με αποτέλεσμα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα να αποτελεί μονότονη επανάληψη γευμάτων ρυζιού και ζυμαρικών και την ίδια στιγμή ψευδώς να αναφέρεται στο πρόγραμμα ότι παρέχεται σαλάτα και φρούτο ή να χρησιμοποιούνται παραπλανητικές περιγραφές του γεύματος (π.χ. χορτόσουπα), ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά μας τρώνε σούπα με ρύζι και ίχνη καρότου.
Κατά τα άλλα "το περιεχόμενο της καθημερινής διατροφής ακολουθεί τις σύγχρονες διατροφολογικές απόψεις", σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΒΑ. Ένας Κανονισμός που τηρείται ευλαβικά όταν στέλνονται "ραβασάκια" σε γονείς που έχουν καθυστερήσει να καταβάλουν τα μηνιαία τροφεία με την… ευγενικά διατυπωμένη υπενθύμιση ότι η μη τήρησή του συνεπάγεται διαγραφή του παιδιού από τον παιδικό σταθμό, αλλά αγνοείται όσον αφορά τις ελλείψεις που προαναφέρονται σε είδη διατροφής, σε υλικά καθαριότητας για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, σε παιδαγωγικό υλικό για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας, στις σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικό προσωπικό (αυτές τις μέρες έληξαν και οι συμβάσεις των εργαζόμενων που είχαν προσληφθεί με τα δίμηνα).
Οι ευθύνες της διοίκησης του ΔΒΑ και του Δήμου είναι μεγάλες:
- Γιατί γνωρίζουν ότι η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Πολύ περισσότερο, γιατί γνωρίζουν ότι σήμερα πολλές οικογένειες στερούμαστε βασικά είδη διατροφής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας.
- Γιατί δεν μας έχουν ενημερώσει εγκαίρως, ούτε απευθείας ούτε μέσω των εκπροσώπων μας και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που έχουμε, για το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα που έχει προκύψει. Αντιθέτως αναγκαζόμαστε να κάνουμε τον ντετέκτιβ για να μάθουμε τι τρώνε τα παιδιά μας στον παιδικό σταθμό.
- Γιατί δεν πήραν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην αδειάσουν οι αποθήκες και τα ψυγεία του βρεφοκομείου από τρόφιμα - νωπά, κατεψυγμένα, μακράς διαρκείας κ.λπ. - ενώ γνώριζαν τόσο τις ποσότητες που χρειάζονταν για να καλύψουν τις ανάγκες του συγκεκριμένου αριθμού παιδιών που καθημερινά σιτίζονται, όσο και τις χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών και των συμβάσεων με τους προμηθευτές του δημοσίου, τις οποίες επικαλούνται.
Ζητάμε:
- Να συζητηθεί άμεσα, έκτακτα και κατά προτεραιότητα το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΔΒΑ και του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Να παρθούν αποφάσεις για την άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος της σίτισης στους παιδικούς σταθμούς, με διαιτολόγιο βασισμένο στις ανάγκες που έχουν τα παιδιά σύμφωνα με την ηλικία τους. Με ποικιλία γευμάτων και επάρκεια στην ποσότητα του φαγητού, φτιαγμένο με καλής ποιότητας πρώτες ύλες.
- Επειδή είμαστε ενήμεροι ότι γίνονται δεκτές χορηγίες και προσφορές από διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων και του εμπορίου, θέλουμε να εκφράσουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες για την ποιότητα αυτών των τροφίμων, την ίδια στιγμή που είναι θεσμοθετημένη και νόμιμη σε όλη την ΕΕ και προσφάτως και στη χώρας μας, η πώληση ληγμένων ή κοντά στη λήξη προϊόντων στα ράφια των super market και ενώ έχουμε ήδη καταγγελίες από το προσωπικό ότι φτάνουν τέτοια τρόφιμα στους παιδικούς σταθμούς και στα μαγειρεία. Ζητάμε, λοιπόν, να μας απαντήσουν επίσημα ποια μέτρα παίρνουν για τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων που παραλαμβάνουν, καθώς και τη χρονική διάρκεια ζωής τους.
- Να ληφθούν όλα τα μέτρα για τον άμεσο εφοδιασμό με υλικά καθαριότητας, στους παιδικούς σταθμούς που έχουν ελλείψεις. Να εφοδιαστούν όλοι οι παιδικοί σταθμοί με παιδαγωγικό υλικό, για να σταματήσουμε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη, και γι' αυτά, γονείς και παιδαγωγοί.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, παίρνοντας υπόψη ότι το προσωπικό των παιδικών σταθμών χτίζει καθημερινά σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης με τα παιδιά μας και με εμάς τους ίδιους και δεν μπορεί να εναλλάσσεται ανά δίμηνο.
Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι πάρκινγκ παιδιών.
Δεν θα επιτρέψουμε να τους μετατρέψουν με τις αποφάσεις τους σε τέτοια.
Υπενθυμίζουμε την ευθύνη του Δήμου και του κράτους, απέναντι σε μας και τα παιδιά μας! Και οι υποχρεώσεις τους απέναντί μας, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, για την οποία δεν ευθυνόμαστε και παρόλα αυτά πληρώνουμε τις συνέπειές της, είναι ακόμα μεγαλύτερες!
Και στους εαυτούς μας την ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να διεκδικήσουμε τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζει. Χωρίς μειωμένες απαιτήσεις, χωρίς συμβιβασμό με το δήθεν εφικτό, χωρίς φόβο. Και δεν θα σταματήσουμε γιατί πρόκειται για τα παιδιά μας.
Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού. Έχουμε το χρέος να οργανωθούμε, να γίνουμε μια γροθιά και όλοι οι γονείς μαζί να παλέψουμε και να απαιτήσουμε αγωνιστικά:
  • Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών - Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις.
  • Να μην κλείσει κανένας βρεφικός και παιδικός σταθμός.
  • Σύγχρονοι, ασφαλείς, δημόσιοι και δωρεάν βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί.
  • Κατάργηση των τροφείων και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Σίτιση επαρκής σε ποσότητα και ποιότητα.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση του δικτύου των βρεφικών και παιδικών σταθμών, με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού.
  • Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
Καλούμε όλους τους γονείς των Παιδικών Σταθμών σε κινητοποίηση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (Ρόδου 181 και Σερήνου, στα Σεπόλια) την Παρασκευή 13 Φλεβάρη στις 12.00 το μεσημέρι, για να παλέψουμε για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς.
Στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του. Η απάντησή μας πρέπει να είναι συλλογική και οργανωμένη. Οι γονείς να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας και των παιδιών μας στα χέρια μας. Αυτό είναι το καλύτερο μάθημα ζωής για τα παιδιά μας».