ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, με δίκαια αιτήματα που αφορούν στην επιβίωσή τους

Με καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις κι άλλες ενημερωτικές μαζώξεις στα χωριά που οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων εντείνονται οι προετοιμασίες σ' όλη τη χώρα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, τη Δευτέρα 23 Γενάρη.
Η απόφαση για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων, που είχαν ξεκινήσει με κατά τόπους πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, πάρθηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε στα μέσα Δεκέμβρη στη Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με στόχο ν' αυξηθεί η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε ν' αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.
Από την αρχή της ερχόμενης βδομάδας, τα τρακτέρ θ' αρχίσουν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές, για να κατευθυνθούν στα σημεία που θα επιλεγούν - πολλά έχουν ήδη επιλεγεί - για να στηθούν τα μπλόκα.
Μάχη για πλήρη ενημέρωση
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δίνει εδώ και μέρες μια καθημερινή σκληρή μάχη για την πλήρη ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με τις βαρύτατες συνέπειες των μέτρων που πάρθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ - κάποια άρχισαν να εφαρμόζονται ήδη από πέρσι, ενώ πολλά μπαίνουν σε εφαρμογή από την αρχή του 2017 - με στόχο, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής εξυπηρέτησης της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, να επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια αγροτοκαπιταλιστών, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
Παράλληλα, τα στελέχη του οργανωμένου αγωνιστικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς έχουν επιδοθεί σ' έναν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και με επιτυχία την πρωτόγνωρη προπαγανδιστική επιχείρηση της κυβέρνησης, που, με χίλια ψέματα και μύριες υποσχέσεις, προσπαθεί «να κάνει το μαύρο άσπρο» σε ό,τι αφορά την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, υποκινώντας τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος τους, αλλά και για να βάλει εμπόδια στο στήσιμο των μπλόκων.
Συνεχίζει τα ψέματα ο υπουργός
Ενα από τα «επιχειρήματα» που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί, κατά κόρον, προκειμένου να πετύχει αυτόν το σκοπό της - το επικαλείται πολύ συχνά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και το επανάλαβε χτες στον «ΣΚΑΪ» - είναι ότι, τάχα, τούτη τη φορά οι αγρότες που κινητοποιούνται δεν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα κι εν πάση περιπτώσει ο ίδιος δεν τα γνωρίζει, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση λύνει αγροτικά προβλήματα που εμφανίζονται κι επομένως δεν υπάρχει λόγος να στηθούν μπλόκα.
Εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος έχουν πολλές φορές απαντήσει ότι ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά και τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες, τα οποία συνεχώς αυξάνονται και οξύνονται και τα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουν και διεκδικούν με τον αγώνα τους. Διότι είναι τα ίδια μ' εκείνα για τα οποία πάλευαν πέρσι στα μπλόκα και η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε - εκτός από το αίτημα για το αφορολόγητο κι αυτό κουτσουρεμένο, που τώρα θέλει να το μειώσει κι άλλο - ενώ έχουν προστεθεί μερικά ακόμα, για νέα προβλήματα που εμφανίστηκαν και πρόσθετα μέτρα που πάρθηκαν ή σχεδιάζονται.
Τα βασικά αιτήματα του πλαισίου πάλης
Τα βασικά αιτήματα, λοιπόν, των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών απέναντι στις συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και της ΚΑΠ που εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, είναι γνωστά και συγκεκριμένα:
  • Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
  • Για την Ασφάλιση - Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση - Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.
  • Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.
  • Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν' αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
  • Για τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.
  • Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
  • Για τα αγροτικά χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
Αλλες δίκαιες διεκδικήσεις
Σ' αυτά τα βασικά αιτήματα που υπήρχαν πέρσι προστέθηκε το αίτημα της κατάργησης του φόρου στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση, όπως και άλλα που είναι γνωστά στον υπουργό - που αφορούν σε φλέγοντα προβλήματα, όπως είναι:
-- Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες τον χρυσοπληρώνουν με πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αρνείται να αποζημιώσει, καθώς και στις συνέπειες του εμπάργκο από τη Ρωσία που έπληξε, κυρίως, παραγωγούς φρούτων.
Ολη τη χρονιά που πέρασε, αλλά και με την αρχή του νέου έτους, η κακοκαιρία (παγετοί, χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά.) έπληξε, πολλές φορές, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σ' όλη τη χώρα με γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί κι άλλο το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Ενα εισόδημα που ήδη έχει σμικρυνθεί λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, του υπερδιογκωμένου κόστους παραγωγής, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, καθώς και λόγω των περικοπών στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ.
Και το 2016 το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών ήταν πεσμένο κι ας λέει το αντίθετο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος κάνει την μπαγαποντιά να βάζει στο ίδιο τσουβάλι το μειωμένο ισχνό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών που είναι μικρομεσαίοι, με το, πράγματι, αυξημένο τεράστιο εισόδημα μιας χούφτας αγροτοκαπιταλιστών και διαιρώντας το να βγάζει παραπλανητικό «μέσο όρο». Οπως μπαγαποντιά του υπουργού είναι να ισχυρίζεται ότι οι αγρότες θα πληρώσουν φέτος πολύ λιγότερο φόρο από πέρσι σε φορολογικά στοιχεία του 2015 και όχι του 2016 και, ταυτόχρονα, να αποκρύπτει το γεγονός ότι το αφορολόγητο το κέρδισαν οι αγρότες με τα περσινά 40ήμερα μπλόκα και δεν τους το χάρισε η κυβέρνηση, η οποία, στην αρχή, εμφανιζόταν αποφασισμένη ν' απορρίψει κι αυτό το αίτημα. Την ίδια στιγμή, ό,τι κερδήθηκε με το αφορολόγητο, το πήρε πίσω με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η διεκδίκηση της κάλυψης του χαμένου εισοδήματος συνδυάζεται με το πάγιο αίτημα άμεσων αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου - για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
-- Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κι έχουν ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το χρηματικό ποσό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.
-- Να μην μπει το πρόσθετο, «περιβαλλοντικό», τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.

-- Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.
Ετικέτες
Τόπος:ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα, Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται νέα σχόλια.
[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget