Αντιδράσεις από τη συνέντευξη του Ντ. Τραμπ

Πλήθος αντιδράσεων πυροδότησε η συνέντευξη του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ στους βρετανικούς «Τάιμς του Λονδίνου» και τη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ». Με νέες δηλώσεις για την εξωτερική πολιτική, το ρόλο του ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη συνοχή της κ.λπ. πυροδοτείται ένας νέος γύρος αντεγκλήσεων στο πλαίσιο των ασίγαστων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. 

Η Μέι χαιρετίζει τη βούληση Τραμπ για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου

Τη βούληση του Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετά Brexit εποχή χαιρέτισε τη Δευτέρα η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Σε συνέντευξή του στους «The Times» του Λονδίνου, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδειχθεί «θαυμάσιο πράγμα» και δεσμεύθηκε να εργαστεί για διμερή εμπορική συμφωνία Ουάσιγκτον - Λονδίνου.
Η εκπρόσωπος της Τ. Μέι είπε ακόμη ότι η πρώτη συνάντηση του Ντ. Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ και της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει σε αμερικανικό έδαφος, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κομισιόν: «Διαβάσαμε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις Τραμπ για εξόδους από την ΕΕ»

Την αιχμηρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε η άποψη του Ντ. Τραμπ ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Διαβάσαμε τη συνέντευξη του κ. Τραμπ με ενδιαφέρον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν έχει κάτι να προσθέσει, με δεδομένο ότι ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς στον κόσμο μιλά για την ίδια την επιβίωση της ΕΕ, ο Μ. Σχοινάς απάντησε απλώς «ναι».
Ο Μ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για σύνοδο κορυφής μετά την ορκωμοσία Τραμπ.
Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να απαντήσει στη δέσμευση Τραμπ για εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, υπενθυμίζοντας πως έως ότου ολοκληρωθεί το Brexit το Λονδίνο δεν έχει δικαίωμα να αρχίσει διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες όσο παραμένει μέλος της ΕΕ.

«Ανησυχία» του NATO για τις δηλώσεις Τραμπ

Ανησυχία προκάλεσε στο ΝΑΤΟ ο χαρακτηρισμός «παρωχημένος θεσμός» που χρησιμοποίησε για το ΝΑΤΟ, ο Ντ. Τραμπ, όπως ανέφερε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, ο οποίος θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο, έγιναν δεκτές με ανησυχία», επισήμανε ο Στάινμαγερ έπειτα από συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και προτού παραστεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Θα δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την αμερικανική πολιτική», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός.
Η Σύνοδος των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται το βράδυ στις Βρυξέλλες, «προφανώς θα επηρεαστεί, αν όχι θα καθοριστεί, από τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε έκπληξη και ταραχή στις Βρυξέλλες και, υποθέτω, σίγουρα όχι μόνο στις Βρυξέλλες», σημείωσε ο Β. Στάινμαγερ
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget