Δέσμη μέτρων για τα μονοπώλια στον τομέα των υπηρεσιών

Στόχος να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους, σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων
Δέσμη μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα των υπηρεσιών, μέσα από το άνοιγμα νέων πεδίων δράσης και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τρίτη. Τα μέτρα συνοδεύονταν από τον προβληματισμό ότι αν και «οι υπηρεσίες συνιστούν τα δύο τρίτα της οικονομίας της ΕΕ (...) ο τομέας των υπηρεσιών υστερεί σε επιδόσεις. Η ανάπτυξη της παραγωγικότητας του εν λόγω τομέα είναι χαμηλή και ο υπόλοιπος κόσμος κερδίζει έδαφος».
Η Κομισιόν, κάνοντας καθαρές τις επιδιώξεις της, σημειώνει ότι η δέσμη των μέτρων αυτών αποσκοπεί στην άρση των εμποδίων που «δυσχεραίνουν τη σύσταση και την επέκταση εταιρειών». Προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, λοιπόν, και για να δοθεί ώθηση στην «οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη», όπως αναφέρει, οι προτάσεις που καταθέτει η Κομισιόν αξιοποιούν «στο έπακρο τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς ώστε να καταστεί το εφαλτήριο που θα εκτινάξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις πρώτες θέσεις ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας».
Ανοιγμα πεδίων στα μονοπώλια
Για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να αντιμετωπιστούν «υπερβολικά επαχθείς ή ξεπερασμένες απαιτήσεις για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εγχώρια ή διασυνοριακά». Στο πλαίσιο αυτό ενέκρινε τις παρακάτω τέσσερις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που θα προσθέσουν νέα βάρη στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, ώστε η «αγορά των υπηρεσιών» να συγκεντρωθεί σε ακόμα λιγότερα χέρια:

  • «Νέα ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών», που θα διευκολύνει τους παρόχους επιχειρηματικών υπηρεσιών (π.χ. τεχνικές εταιρείες, συμβούλους ΤΕ, διοργανωτές εμπορικών εκθέσεων) και κατασκευαστικών υπηρεσιών να συμπληρώνουν τις διοικητικές διατυπώσεις που απαιτούνται για την παροχή υπηρεσιών στο εξωτερικό. Οι πάροχοι υπηρεσιών θα έρχονται σε επαφή με έναν και μόνο αρμόδιο φορέα στη χώρα τους και στη γλώσσα τους, ο αρμόδιος φορέας της χώρας τους θα επαληθεύει τα απαραίτητα στοιχεία και θα τα διαβιβάζει στο κράτος - μέλος υποδοχής.
  • «Αξιολόγηση της αναλογικότητας των εθνικών κανόνων περί επαγγελματικών υπηρεσιών». Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι περίπου 50 εκατομμύρια άτομα απασχολούνται σε επαγγέλματα, στα οποία η πρόσβαση προϋποθέτει την απόκτηση συγκεκριμένων επαγγελματικών προσόντων ή για τα οποία προστατεύεται η χρήση ενός συγκεκριμένου τίτλου, π.χ. φαρμακοποιοί ή αρχιτέκτονες και υποδεικνύει «πολλές περιπτώσεις όπου αναίτια επαχθείς κανόνες μπορούν να καταστήσουν υπερβολικά δύσκολη την πρόσβαση σε αυτές τις θέσεις εργασίας για τους κατάλληλους υποψηφίους».
  • «Οδηγίες για εθνικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη ρύθμιση επαγγελμάτων». Εδώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδεικνύει παραπέρα άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια της ΕΕ, κατά τα πρότυπα των παρεμβάσεων σε Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Πορτογαλία που η Κομισιόν εκθειάζει. Δηλώνει, μάλιστα, έτοιμη να παράσχει καθοδήγηση για «εθνικές μεταρρυθμίσεις» όσον αφορά τη «ρύθμιση επαγγελματικών υπηρεσιών που παρουσιάζουν υψηλό δυναμικό ανάπτυξης και απασχόλησης» (αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δικηγόρους, λογιστές, πράκτορες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κτηματομεσίτες και ξεναγούς). Γίνεται σαφές ότι εδώ θα δώσουν τα ρέστα τους, ισοπεδώνοντας τα όποια εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει στο όνομα του «ανοίγματος» των επαγγελμάτων, σαρώνοντας τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους.
  • «Βελτίωση της κοινοποίησης σχεδίων εθνικών νόμων για τις υπηρεσίες». Η Κομισιόν υπενθυμίζει στα κράτη - μέλη την υποχρέωση να της κοινοποιούν τα σχέδια εθνικών κανόνων σχετικά με τις υπηρεσίες, παρέχοντας στο εκτελεστικό Σώμα της ΕΕ και στα άλλα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να προβάλλουν ενδεχόμενες ενστάσεις σχετικά με πιθανές ανακολουθίες με τη νομοθεσία της. Παράλληλα, προτείνει βελτιώσεις αυτού του μηχανισμού, ώστε η διαδικασία να καταστεί ταχύτερη και αποτελεσματικότερη.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget