ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ Ενδιάμεση συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση - Πληροφορίες πως έκλεισε το Ασφαλιστικό

Η καταγραφή της προόδου των συζητήσεων κυβέρνησης - Κουαρτέτου σε ένα κείμενο, χωρίς αυτό να αποτυπώνει μια συνολική συμφωνία είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, οι προσπάθειες εστιάζονται στην καταγραφή της προόδου σε ένα κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας ανακοίνωσης. Σε αυτή θα γίνεται λόγος για σημαντική πρόοδο ή για την επίτευξη ενός πλαισίου ενδιάμεσης συμφωνίας.
Φαίνεται πως εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως δεν είναι εφικτό να κλείσει μια συνολική συμφωνία έως τις 12 Απρίλη που αναμένεται να αναχωρήσει το κουαρτέτο από την Αθήνα.
Πριν την συνάντηση με το κουαρτέτο την Τετάρτη το απόγευμα, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας,Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης είχαν πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή πολυάριθμων στελεχών και συμβούλων.
Η επιδίωξη της κυβέρνησης για μια ενδιάμεση συμφωνία ή ένα κείμενο καταγραφής της προόδου δείχνει πως υπάρχουν ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που έχει σημειωθεί σύγκλιση στα αντιλαϊκά μέτρα που θα υλοποιηθούν.

Έκλεισε το Ασφαλιστικό;

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι κοντά στο να κλείσει το Ασφαλιστικό και το «MEGA» εμφάνισε κείμενο του κουαρτέτου πως γίνονται αποδεκτές οι νεότερες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα ολόκληρη η «εθνική σύνταξη» ύψους 384 ευρώ θα δίνεται έπειτα από 20 έτη ασφάλισης και στα 15 έτη ασφάλισης το ποσό θα είναι 345 ευρώ. Υιοθετείται μία προοδευτική κλίμακα ποσοστών προσαύξησης, από0,77% έως 2%, και για τους νέους συνταξιούχους, οι νέοι ενιαίοι κανόνες θα εφαρμόζονται άμεσα.
Οι απώλειες είναι σημαντικές στις κύριες συντάξεις και γίνονται βαρύτερες καθώς οι περικοπές στις επικουρικές θα είναι έως 30%,στο εφάπαξ  έως 15% και στα μερίσματα έως το 30%.

Υπό σχεδιασμό η νέα φοροκαταιγίδα

Τις νέες προτάσεις για το φορολογικό και ειδικά για την έμμεση φορολογία παρουσίασε η κυβέρνηση στο Κουαρτέτο και αναμένει την απάντηση του.
Προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ μόνο από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα Καύσιμα.
Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αρκεί, αφού η κυβέρνηση αναζητά ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία. Στα σκαριά βρίσκονται και άλλα μέτρα όπως η αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, στα οινοπνευματώδη ποτά και στην κινητή τηλεφωνία. Ακόμη σχεδιάζεται η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και η αλλαγή του τέλους ταξινόμησης στα ΙΧ, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες υπάρχει συζήτηση για την επιβολή τέλος στις τραπεζικές επιταγές και στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.
Βέβαιη θεωρείται η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, για να αυξηθούν τα ποσά που εισπράττονται από το συγκεκριμένο χαράτσι.
Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει και περικοπές, όπως η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο μέσω της αυστηρής εφαρμογής του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».

Ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ αναμένει το Βερολίνο

«Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, καθώς και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τον περασμένο Ιούλιο, με σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, ότι το ποσό αυτό θα είναι 50 δισ. ευρώ» δήλωσε η εκπροσώπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, αναφερόμενη στις ιδιωτικοποιήσεις.
Αφορμή για τις δηλώσεις της στάθηκε η αναφορά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σε ομιλία του στην Γερμανία πως το ποσό που θα εισπραχθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ίσως 6 με 7 δισ. ευρώ.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget