Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «εφαλτήριο» το τρίτο μνημόνιο


Στο φόντο των κινδύνων και των «αβεβαιοτήτων» στην
 Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία εξελίσσονται τα
 αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους»
«Τελευταία ευκαιρία» η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του μνημονίου, λέει ο Αλ. Τσίπρας, σε πλήρη συντονισμό με τις «επισημάνσεις» του εγχώριου κεφαλαίου
Με «ελάχιστο κοινό παρονομαστή» την πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), ενόψει και της επίσημης έναρξης της πρώτης «αξιολόγησης».
Την ίδια ώρα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης, όσο και παγκόσμιας οικονομίας, εξαπλώνονται μια σειρά κινδύνων και «αβεβαιοτήτων». Αυτές αφορούν τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης, τις ροές των εμπορευματικών συναλλαγών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κέντρα και τις αγορές, τη μεταβλητότητα που εκδηλώνεται ανάμεσα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των βασικών νομισμάτων, αλλά και τη συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ως συνέπεια της υπερπαραγωγής τους και της μειωμένης ζήτησής τους (πετρέλαιο, μέταλλα, άλλες πρώτες ύλες κ.ά.). Αυτά, με τη σειρά τους, προκαλούν ανησυχίες για μια ενδεχόμενη επανεμφάνιση της κρίσης και στον πυρήνα της ΕΕ, κάτι που άλλωστε «μισοομολογούν» και τα επιτελεία της.
Ζητήματα όπως αυτά, άλλωστε, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν πίσω από τις «κλειστές πόρτες» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.
Βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το Κυπριακό, τις ενεργειακές υποδομές και θέματα ασφαλείας, καθώς και για την προσφυγική κρίση, συζήτησαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο του Φόρουμ στο Νταβός, την Τετάρτη 20/1.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος:
  • Οι δύο πλευρές «συμφώνησαν στη σημασία που έχει να υπάρξει πρόοδος το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών συζητήσεων με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους».
  • Ο Τζο Μπάιντεν «συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εποικοδομητική προσέγγιση την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή του στο κυπριακό ζήτημα (σ.σ. σε σχέση δηλαδή με τις διαπραγματεύσεις πάνω στο νέο διχοτομικό σχέδιο, τύπου "Ανάν") και για τον ηγετικό της ρόλο σε έργα ενεργειακής υποδομής τα οποία ενισχύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια», αναφορά που φωτογραφίζει τη στοίχιση της ελληνικής κυβέρνησης με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή (π.χ. αγωγοί ΤΑΡ και IGB, σχέδια μεταφοράς LNG κ.ο.κ.).
  • Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της «συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας και στη συνέχιση της προόδου για την επίτευξη μιας πανευρωπαϊκής λύσης στη μεταναστευτική κρίση».
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί ενεργότερη ανάμειξη στους ιμπεριαλιστικούς ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς ακουμπώντας στην πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς, για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Και για τη συγκεκριμένη προοπτική «αναβάθμισης» του εγχώριου κεφαλαίου, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το κλείδωμα της αντιλαϊκής συμφωνίας με τους δανειστές του ελληνικού κράτους, την οποία προτάσσει και η πλευρά των ΗΠΑ.
Εμπροσθοβαρής κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων
Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και οι επιπλέον εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις για την παραπέρα μείωση των συντάξεων, έτσι ώστε αυτές να ενσωματωθούν στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» (2016 - 2018) και, βέβαια, στο τρέχον μνημόνιο. Ουσιαστικά, συζητιέται το ψαλίδισμα και για το μέρος της σύνταξης που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βαφτίσει «προσωπική διαφορά». Αυτή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τα λεγόμενα της κυβέρνησης, θα αποδιδόταν στους συνταξιούχους μέχρι το 2018.
Χαρακτηριστικές είναι οι προχτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο οι - έτσι κι αλλιώς βάρβαρες - προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό υπολείπονται από αυτές των πιστωτών. «Εχουν βάλει στο τραπέζι μία σοβαρή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Τα νούμερα δεν βγαίνουν ακόμη», σημείωσε μιλώντας στη «Wall Street Journal». Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg», διευκρίνισε ότι η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «φαίνεται ότι είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, όμως υπάρχουν δημοσιονομικά κενά βραχυπρόθεσμα». Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα, είπε, όμως αυτό μπορεί να χρειαστεί μια - δυο βδομάδες...
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «EurActiv», αποκαλύπτει πτυχές της συζήτησής του στο Νταβός με τον Αλ. Τσίπρα: Οπως αναφέρει, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο φιλόδοξη αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Παράλληλα, τόνισε ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό είναι πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο από οποιοδήποτε προηγούμενο, αλλά, παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια θέματα που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας... Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρει ότι «κοινός στόχος» είναι η «επιτυχία της Ελλάδας», προϋπόθεση για την οποία είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά τα «περιθώρια ελιγμών από την πλευρά των πιστωτών», σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να μειωθούν οι απαιτήσεις, από τη στιγμή που υπάρχει ένας «οδικός χάρτης», το μνημόνιο κατανόησης, το οποίο βασίζεται στη συμφωνία του Ιούλη και το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να απαιτήσει περισσότερες περικοπές, σχολίασε ότι δεν υπεισήλθαν σε τεχνικές λεπτομέρειες. Τόνισε, μάλιστα, ότι με τον Ελληνα πρωθυπουργό συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα στο ζήτημα της «μεταρρύθμισης» του Ασφαλιστικού, ούτως ώστε να είναι όλοι βέβαιοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε «καλό δρόμο».
Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» προχώρησε, προχτές, σε «αιφνιδιαστική» αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους κατά μία βαθμίδα και μάλιστα τόσο σε μακροπρόθεσμο όσο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η αναβάθμιση απηχεί την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τους όρους του οικονομικού προγράμματος που συμφώνησε με τους «θεσμούς». Συγκεκριμένα, έως τα τέλη Μάρτη ο «S&P» αναμένει ότι θα υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, ο οποίος «θα μειώσει το μη βιώσιμο υψηλό έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επικείμενη συμφωνία για το συνταξιοδοτικό σύστημα θα οδηγήσει στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης», αυξάνοντας τις πιθανότητες για περαιτέρω «ελάφρυνση» του επίσημου χρέους της Ελλάδας.
Είναι φανερό ότι ο οίκος των αξιολογητών γνωρίζει από «πρώτο χέρι» την τάση στα αντιλαϊκά παζάρια...
Πέρα από το ζήτημα της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό, τα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αφορούν και σε ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
«Οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές», συμφώνησαν ο Αλ. Τσίπρας και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Νταβός, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φόρουμ στο Νταβός, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, τόνισε: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη υψηλό. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα απαιτήσει αλλαγές στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία και μία διαδικασία, με την οποία τα δάνεια αυτά θα μπορούν να πωληθούν, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν πλήρως στη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας».
Το μνημόνιο ως εφαλτήριο της καπιταλιστικής ανάκαμψης
«Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής της επιτυχίας του προγράμματος. Εγκαιρη επιτυχής αξιολόγηση, που θα οδηγήσει γρήγορα σε συμφωνία για το χρέος, θα σημάνει και γρήγορη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη και πλήρη αλλαγή ψυχολογίας. Εύχομαι και ελπίζω να μη χάσουμε αυτή την, ίσως τελευταία, ευκαιρία για την Ελλάδα», δήλωσε προχτές ο Αλ. Τσίπρας στη «Huffington Post Greece».
«Ολα δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακάμψει. Αρκεί να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη του παρελθόντος», τονίζει, προσθέτοντας ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο δυνατόν».
Πρόκριμα για τα παραπάνω αποτελεί η πλήρης εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ως ασφαλές «εφαλτήριο» και «τελευταία ευκαιρία» για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως σταθερά επισημαίνει και η πλευρά του ΣΕΒ.
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι μία επιλογή για το κρατικό χρέος θα είναι να δοθεί μια «αμοιβαία υπόσχεση». Από τη μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και από την άλλη οι «εταίροι» της Ευρωζώνης να υποσχεθούν ότι θα μειώσουν τα υψηλά επίπεδα ετήσιας εξυπηρέτησης σε μελλοντικό χρόνο. Μάλιστα, προσδιόρισε το χρόνο αυτό σε 10 ή 15 χρόνια, γιατί, όπως είπε, τότε καταγράφεται το «πρώτο υψηλό επίπεδο» αποπληρωμής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, καθώς ο συμφωνημένος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2017 και για όλα τα επόμενα χρόνια φτάνει στο 3,5% του ΑΕΠ.
Περνώντας στο «ψητό», ο Γ. Ντάισελμπλουμ έριξε στο τραπέζι την «εναλλακτική επιλογή». Σύμφωνα με αυτή, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να υπολογίσει τα μέτρα που θα απαιτούνταν και να προχωρήσει άμεσα σε λύσεις για την «ελάφρυνση» των αποπληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο, και από αυτήν την πλευρά, του κρατικού χρέους, τροχιοδρομείται η «λύση» της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget