ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Σχεδιασμοί για ενδιάμεση συμφωνία - «γέφυρα» και το επόμενο μνημόνιο

«Εντός των τειχών» και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) με τη συμμετοχή και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. Καθένας για λογαριασμό των μονοπωλίων που υποστηρίζει και εκπροσωπεί και όλοι μαζί από κοινού μεθοδεύουν τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, κάποια από αυτά στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου και της «αξιολόγησης», και άλλα με την επόμενη δανειακή σύμβαση, άρα και με το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα του δοθεί.
Την ίδια ώρα, παράλληλα με την επιτάχυνση των διεργασιών, ολοένα και περισσότερο ξεθωριάζουν οι όποιες λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της συγκυβέρνησης σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις, που αντιμετωπίζονται πλέον ως «διαφωνίες» που θα ξεπεραστούν με «προωθητική σύνθεση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Αλ. Τσίπρας, με δήλωσή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς».
Σε αυτό το φόντο, ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα στο Παρίσι η συνεδρίαση του λεγόμενου «Brussels Group», που απαρτίζεται από τους «θεσμούς» της τρόικας και τους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης, η οποία προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη μιας «ενδιάμεσης συμφωνίας», όπως λένε, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, «το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνίαγια τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα»...
Διέξοδος για το κεφάλαιο με νέο μνημόνιο
Στην πραγματικότητα, η νέα αντιλαϊκή συμφωνία θα έρθει να «γεφυρώσει» τα προηγούμενα με τα επόμενα «μνημόνια», και μάλιστα σε συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι σαφές ότι η συνεχιζόμενη διαβούλευση είναι αναπόσπαστα συνδεμένη με την επόμενη «μεγάλη συμφωνία», που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη και της 4μηνης παράτασης (τέλος Ιούνη), που δόθηκε στο τρέχον μνημόνιο. Συμφωνία με νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα της διαπραγμάτευσης για το χρέος του κεφαλαίου που πληρώνει ο λαός.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε: «Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε στη μετά τον Ιούνιο εποχή. Στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, που επέτειναν το πρόβλημα».
Η μεθόδευση και η επικοινωνιακή διαχείριση της αντιλαϊκής ατζέντας προκύπτουν και από την τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη στο συνέδριο του ινστιτούτου «Brookings». Οπως είπε, η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να πετύχει μια «μικρή συμφωνία» σε 5 - 6 μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουν άμεσα και τη συγχώνευση της συνολικής αξιολόγησης με τη συμφωνία που θα γίνει για την «επόμενη μέρα», το καλοκαίρι δηλαδή. Δεν μπορούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, να ανοίξουμε όλα τα θέματα, γιατί πρακτικά δεν λύνουμε τίποτα...
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την έκβαση της «ενδιάμεσης» ή άλλης πρόσκαιρης αντιλαϊκής συμφωνίας, είναι βέβαιο ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Το «ζητούμενο» είναι η επόμενη δανειακή σύμβαση στήριξης του ελληνικού κράτους (αναμένεται να φτάσει σε αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ) και βέβαια οι όροι του επόμενου μνημονίου που θα τη συνοδεύουν, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα του δοθεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εάν η Ελλάδα θέλει να λάβει το υπόλοιπο ποσό του πακέτου στήριξης θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τις 30 Ιούνη, δηλαδή μέχρι τη λήξη του σημερινού «προγράμματος». Οπως τόνισε, «ό,τι κι αν συμβεί, παραμένει στην ΕΕ»,διευκρινίζοντας ότι αν μείνει στην Ευρωζώνη θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας Barclays, η επόμενη φάση θα απαιτήσει συμφωνία για νέο πακέτο χρηματοοικονομικής στήριξης μέχρι το τέλος Ιούνη, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους τουλάχιστον 12 - 18 μήνες, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις της, το «πρόγραμμα» θα περιλαμβάνεινέα δάνεια τουλάχιστον 25 - 30 δισ. ευρώ...
Αντιλαϊκές διεργασίες
Δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο προσεχές Γιούρογκρουπ (24 Απρίλη) διευκρίνισε από την Ουάσιγκτον και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος, ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα είναι ελεύθερη να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία, «αν και δεν νομίζω ότι θα λάβει πολλά». Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Β. Σόιμπλε: «Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση (σ.σ. από ενδεχόμενο "grexit")», τόνισε στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.
Στην ίδια ρότα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε πως το ερχόμενο Γιούρογκρουπ πρέπει να είναι μια «χρήσιμη στιγμή», στην οποία θα δούμε «ισχυρή πρόοδο» στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ η επόμενη συνάντηση (11 Μάη«θα πρέπει σίγουρα να είναι αποφασιστική». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν η ακεραιότητα δεν διαφυλαχτεί (με την Ελλάδα να αποχωρεί) σημαίνει ότι το ευρώ δεν είναι κοινό νόμισμα. Είναι απλώς ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών και έτσι είναι πιο αδύναμο απ' ό,τι πριν».
«Η Ιταλία ενισχύεται για να προστατευθεί από οποιοδήποτε ενδεχόμενο οικονομικό σοκ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ο Πάντοαν πρόσθεσε ότι «τα επιτόκια των ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο κάθε εποχής και χαίρουμε προστασίας από κάθε ενδεχόμενο σοκ που θα μπορούσε να προκύψει».
Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία τόνισε στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Ντράγκι, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν προχτές στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας. «Ο Ντράγκι επιθυμεί γρήγορη επίλυση του ζητήματος και άμεσα συμφωνία, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια πρόοδος, επειδή τα «μαξιλάρια ρευστότητας» στην Ελλάδα είναι σαφές ότι «γίνονται πολύ πολύ μικρά».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μπαράζ διαβεβαιώσεων στο κεφάλαιο
«Το καθήκον της κυβέρνησής μας είναι να δεχτεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων εταίρων μας». Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε εκ νέου προχτές ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διαβεβαιώνοντας τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ - ΗΠΑ, αλλά και το ΔΝΤ, για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «περισσότερο πρόθυμη από οποιονδήποτε άλλο να φέρει αυτές τις διαπραγματεύσεις σε πέρας επιτυχώς»...
Σε αυτό το πλαίσιο, και εξ ονόματος της συγκυβέρνησης, ο Γ. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για τα παρακάτω:
«Θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε (!) σε μια λύση που δε θα δημιουργεί ύφεση».
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις
  • Ασφαλιστικό - συντάξεις: Στο τραπέζι παραμένει η «στοχευμένη μείωση» των συντάξεων, με τον υπουργό να σημειώνει: «Αντί για την οριζόντια μείωση θα περιορίσουμε δραστικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτρέψουμε εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές) από το να μετακινούν τα κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία». Είναι απόλυτα βέβαιο το γεγονός ότι δρομολογείται και η παραπέρα σύνθλιψη των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως ο ίδιος τόνισε, θα υπάρχει «πρόβλεψη για συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία» από το ποσοστό που θα διατηρήσει το κράτος στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις.
  • Ιδρυση «δημόσιας τράπεζας επενδύσεων» στα πρότυπα της γερμανικής KFW. Μέσω αυτής και με την αξιοποίηση κρατικού χρήματος και κοινοτικών ενισχύσεων θα ενισχύονται οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
  • Δημιουργία «κακής τράπεζας» (από τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Σε αυτό το πλαίσιο, οι τραπεζικοί όμιλοι θα ξεφορτωθούν τα βαρίδια από τα κόκκινα δάνεια (τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν εξυπηρετούνται), προκειμένου στη συνέχεια να φορτωθούν στο κρατικό χρέος.
  • Αδιάσπαστη Ευρωζώνη: Αυτή αποτελεί την «κοινή δέσμευση» στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
  • Οι πολιτικές μας για τις ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στη «σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματα του παρελθόντος».
  • «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ».
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «δεν είναι στο σχέδιό μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά με τους εταίρους είναι τόσο μεγάλη».
«Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε», απάντησε όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης.
«Δεν παίζεις με το Grexit. Αρνούμαστε να το συζητήσουμε».
ΗΠΑ - ΔΝΤ
Ζητούν «ευελιξία» σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε προχτές την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο.
Παίρνοντας «πάσα» από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο Μπ. Ομπάμα τόνισε: «Ο Ματέο έχει δίκιο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Οι Ελληνες πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας».
Λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, ο κεντροαριστερός Μ. Ρέντσι φρόντισε, στην ίδια συνέντευξη, να δώσει το «καλό παράδειγμα» λέγοντας ότι η Ιταλία διαθέτει πλέον μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες...
Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ομπάμα και Ρέντσι έχουν αναγορευτεί από τη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ως οι «φίλιες» δυνάμεις τους...
Ισχυρές συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζ. Λιου, στον Γ. Βαρουφάκη στο πλαίσιο της συνάντησής τους, προχτές, Παρασκευή, στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λιου αξιώνει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δυσμενή θέση, προειδοποίησε η αμερικανική πλευρά, διαμηνύοντας παράλληλα πως χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα, η αβεβαιότητα θα πλήξει όχι μόνο την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Αντεργατικές μεταρρυθμίσεις
Την έντονη ανησυχία τους για το ελληνικό ζήτημα, με αιχμή την πορεία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, εκφράζουν κορυφαίοι αξιωματούχοι τηςαμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed). «Eίναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος του σοκ που μπορεί να προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ»,σημείωσε κορυφαίος αξιωματούχος της Fed.
Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η καθυστέρηση της αποπληρωμής των ελληνικών δόσεων δεν «συνιστά δίκαιη επιλογή» για μία αναπτυγμένη οικονομία. Η ίδια έθεσε την αντιλαϊκή ατζέντα της υπό εκκόλαψη συμφωνίας τονίζοντας:
1. «Σε βάθος μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, γιατί το ασφαλιστικό σύστημα στην παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε στο πλαίσιο σεμιναρίου κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ επίσης στην Ουάσιγκτον.
2. Μία δεύτερη μεταρρύθμιση «θα αγγίξει το φορολογικό σύστημα και την απαραίτητη ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών, την αποτελεσματικότητα των φορολογικών εισπράξεων».
3. «Είναι σαφές ότι οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιώνχρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε βάθος επίσης».
«Προβλήματα» χρηματοδότησης κράτους - τραπεζών
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, άνοιξε ορθάνοιχτα το «παράθυρο» για τηνυποχρεωτική δέσμευση της διαθέσιμης ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι προτεραιότητες του αστικού κράτους, δηλαδή, πρώτα και κύρια, οι αποπληρωμές για το κρατικό χρέος, στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως έχει δεσμευθεί η συγκυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι στις 12 Μάη είναι η ημερομηνία αποπληρωμής μιας ακόμη δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ. Και βέβαια, η συγκυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εξυπηρετεί το κρατικό χρέος και μάλιστα στο «ακέραιο και εγκαίρως».
Την ίδια ώρα, σε περαιτέρω μέτρα, για την αποτροπή αγοράς εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου μέσω διευκολύνσεων από τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, προχώρησε ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό,κοινοποιήθηκε επιστολή με την οποία απαγορεύονται οι αγορές εντόκων γραμματίων και μέσω θυγατρικών εταιρειών τους (όπως εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων), καθώς επίσης και ο δανεισμός δημόσιων φορέων, που με τη σειρά τους προχωρούν σε αγορές βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι έλεγχοι επεκτείνονται και στις θυγατρικές τράπεζες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Στο μεταξύ, με «σκεπτικισμό» αντιμετωπίζει την παροχή ρευστότητας μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, από την ΕΚΤ, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Γ. Βάιντμαν. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε παράλογη κάθε τυχόν απόφαση χορήγησης κεφαλαίων προς την Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ' αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, αυτό είναι λάθος».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget