Τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα εξετάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Φεντερίκα Μογκερίνι, εισηγείται η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξουν, εάν σχηματιστεί, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν την πρόταση της Μογκερίνι να καταρτιστούν προτάσεις για μια ενδεχόμενη αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη Λιβύη, εφόσον οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στη χώρα της βόρειας Αφρικής καρποφορήσουν.
Στη Λιβύη, η κατάσταση παραμένει χαώδης, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ και την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. Οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, που έχουν σχηματιστεί και οι ένοπλες παρατάξεις που τις στηρίζουν, μάχονται για την εξουσία και τη νομή του πετρελαϊκού πλούτου της.
Η Μογκερίνι εισηγήθηκε η ΕΕ να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να επιτηρούν την εκεχειρία, να φυλάσσουν αεροδρόμια και άλλες κρίσιμης σημασίας υποδομές σε περίπτωση που οι συνομιλίες, τις οποίες συντονίζει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Μπερναρντίνο Λεόν, επιτύχουν. Επίσης πρότεινε πολεμικά πλοία των κρατών-μελών της ΕΕ να περιπολούν στα ανοικτά της Λιβύης για την επιβολή του εμπάργκο όπλων.
Η πρόταση αυτή αναμένεται να αποτελέσει πεδίο ενδοιμπεριαλιστικής διαπάλης, δεδομένου ότι κράτη-μέλη της ΕΕ, είτε έχουν προσεγγίσει τις δυο «κυβερνήσεις», ή κρατούν «ουδέτερη» στάση, με το βλέμμα στραμμένο στα συμβόλαια εξόρυξης και διανομής του πετρελαίου. Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι προτάσεις σημαίνουν ότι αναγκαστικά ορισμένοι στρατιώτες χωρών-μελών της ΕΕ θα αναπτυχθούν στη Λιβύη, όπου έχει αποκτήσει παρουσία η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταλούν τόσο στρατιωτικές, όσο και αστυνομικές μονάδες: στρατιωτικοί για να προστατεύουν την κυβέρνηση και αστυνομικοί για να βοηθήσουν σε πεδία όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κ.ά.
Αλλά διπλωμάτες από πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τη βιαστική λήψη μιας απόφασης. «Θα θέλαμε να δούμε μια συμφωνία πρώτα... και θα θέλαμε να δούμε λεπτομέρειες και ένα αίτημα από τον ΟΗΕ πριν δεσμευθούμε πολιτικά στον σχεδιασμό επιχειρήσεων που μπορεί να ενέχουν κινδύνους και θα μας ωθούσαν σε μια εξαιρετικά ασταθή χώρα», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ πιθανόν θα υποστηρίξουν την έκδοση μιας ανακοίνωσης αύριο που θα καλεί τη Μογκερίνι να υποβάλει προτάσεις -το συντομότερο δυνατόν- για μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή αποστολή στη Λιβύη, αλλά η ανακοίνωση αυτή δεν θα εμπεριέχει τίποτε συγκεκριμένο, εκτίμησε ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Η Ιταλία και η Γαλλία θέλουν η ΕΕ να αναλάβει δράση για να τερματιστεί το χάος στη Λιβύη.
Μια ενδεχόμενη νέα αποστολή της ΕΕ θα προϋπέθετε τόσο την διατύπωση σχετικού αιτήματος από τη Λιβύη, όσο και εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα, δύο κράτη που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, επισήμαναν ακόμη διπλωμάτες.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget