Συγκυβέρνηση: Προχωράνε τα μέτρα εσωτερικού δανεισμού και η είσπραξη των χαρατσιών

Με την είσπραξη των φορολογικών χαρατσιών και τη λεηλασία των αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου αποπληρώνει τα δάνεια προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα παζάρια με τους εταίρους της για την ενίσχυση της ρευστότητας του ελληνικού κράτους, γεγονός που έχει ως «προαπαιτούμενο» τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. 
Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να «τονώσει» τα κρατικά ταμεία από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις αλλά και από τη δήλωση εισοδημάτων παρελθόντων ετών χωρίς πρόστιμα.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Ωστόσο, ήδη έχει αναστείλει την πληρωμή μιας σειράς υποχρεώσεων του κράτους προς τα λαϊκά στρώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι βαμβακοπαραγωγοί που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί 151 εκ. ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις, ενώ πρόσφατα λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει τροπολογία για την παράδοση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων και όλων των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πληρωθούν τα δάνεια προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας για να δοθεί «πολιτική λύση» στο πρόβλημα της ρευστότητας του ελληνικού κράτους, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Σε συνέντευξη στο «Έθνος», υποστήριξε πως «ούτε για αστείο» δεν πρέπει να ακούγεται ότι υπάρχει κίνδυνος για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις καταθέσεις. «Προφανώς και έχουμε εναλλακτικό σχέδιο», είπε, ερωτώμενος τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι εταίροι της δεν ξεσφίξουν τη θηλιά της χρηματοδότησης. «Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε εναλλακτικά σχέδια, γιατί το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή εν ανάγκη και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής», πρόσθεσε.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός για τους μισθούς και τις συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο για να τους διασφαλίσει.
«Αυτό το συγκινητικό ενδιαφέρον για τα οικονομικά μας είναι ευπρόσδεκτο. Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας, οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους. Το ηθικό μας καθήκον είναι να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη. Και για αυτό επενδύουμε οι υπουργοί Οικονομικών τόσο χρόνο μαζί με τους θεσμούς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μικρά, ασήμαντα, προβλήματα ρευστότητας δε θα διαλύσουν την Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό κανάλι «ARD».
Ο Γ. Βαρουφάκης για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε στην καλύτερη των περιπτώσεων η κυβέρνηση θα διαχειριστεί την πιο ακραία φτώχεια και δε θα προσφέρει καμία ανακούφιση στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. «Κάθε υπόσχεση που έχουμε δώσει απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δε θα κάνουμε τίποτα το οποίο θα μετέτρεπε το πρωτογενές πλεόνασμά μας σε έλλειμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget