Στο σημερινό Eurogroup μεταφέρονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εταίρους της.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «δεν είναι σίγουρο» ότι θα υπάρξει απόφαση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Οι διαβουλεύσεις των «τεχνικών κλιμακίων» ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο ρόλος τους ήταν να αναζητήσουν συγκλίσεις - αποκλίσεις και όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις. Προσθέτουν ότι τα κλιμάκια ήταν «καταγραφείς» θέσεων και δεν αναζητούσαν ισοδύναμα μέτρα.
«Από ό, τι έχω ακούσει για τις τεχνικές συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ δύσπιστος (skeptical), αλλά θα λάβουμε σήμερα μια έκθεση και εν συνεχεία θα δούμε» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Επίσης ανέφερε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει «το ελάχιστο των απαιτήσεων» (the minimum of the claims).
«Λυπάμαι για τους Έλληνες» είπε ο Σόιμπλε, ενώ έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, την κατηγόρησε ότι αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚομισιόνΖαν Κλοντ Γιούνκερ το απόγευμα της Κυριακής. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία είναι πιθανό να συγκληθεί νέο Eurogroup πριν τις 28 Φλεβάρη που λήγει το υπάρχον πρόγραμμα.
Πέρα από επιμέρους διαφορές, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή παλαιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει αποδεχθεί το 70% των μέτρων του μνημονίου και το άλλο 30% προτείνει να αντικατασταθεί από αναδιαρθρώσεις που θα συμφωνηθούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.