Την απογοήτευσή τους από την ουσία των τοποθετήσεων του αναπλ. υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζουν τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν την περασμένη Παρασκευή 13 Φλεβάρη στην πρώτη ενημερωτική συγκέντρωση που προκάλεσε ο Γ. Κατρούγκαλοςστο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το «Συντονιστικό Σωματείων και Ομοσπονδιών ενάντια στην κατάργηση - συρρίκνωση δημοσίων κοινωφελών φορέων, στις απολύσεις - εφεδρεία - διαθεσιμότητα και το μισθολόγιο - φτωχολόγιο» σε ανακοίνωσή του, «και οι πιο αισιόδοξοι αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να κρατάνε "μικρό καλάθι" ακόμη και σε σχέση με τις πιο "σίγουρες" προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη:
«Ο υπουργός, απαντώντας στο βασικό αίτημα των Συνδικάτων για άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων του Δημοσίου και αναίρεση των διαθεσιμοτήτων, των εφεδρειών, των άμεσων απολύσεων και γενικά όλων των αδικιών που επέφεραν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι, κατέστησε σαφές ότι οι όποιες δεσμεύσεις του αφορούν μόνο περίπου 4.000 "διαθέσιμους" από τους τομείς των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων, των εκπαιδευτικών και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Όμως, ακόμα και για αυτούς, οι απαντήσεις του ήταν ασαφείς. Αρκέστηκε σε μια αόριστη δέσμευση για ψήφιση ενός Νόμου η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτάται από άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις των συναρμόδιων υπουργών και εφόσον υπάρχουν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις, οι οικονομικές δυνατότητες κ.ά. Δε δεσμεύτηκε ούτε καν για το προφανές βήμα, να καταργηθούν άμεσα οι εν ισχύ κατάλογοι των αναγκαστικών "εθελουσίων μετακινήσεων" εκατοντάδων διαθεσίμων. Ακολούθησε δηλαδή προκλητικά την τακτική των προκατόχων του "μνημονιακών υπουργών" που ενώ με οριζόντιες ρυθμίσεις διέλυαν το Δημόσιο και απέλυαν έμμεσα ή άμεσα χιλιάδες εργαζόμενους, έριχναν τις ευθύνες στους άλλους συναρμόδιους υπουργούς, που με τη σειρά τους δήλωναν ότι υποχρεώνονται σε ενέργειες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης!!
Ακόμα, ο υπουργός τόνισε κατ' επανάληψη ότι προτίθεται να αξιοποιήσει σε πρώτη φάση το θεσμό της "μίνι κινητικότητας" σε "εθελούσια βάση" και θα ακολουθήσει μία "σχεδιασμένη γενικευμένη κινητικότητα", με στόχο να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες φορέων του Δημοσίου. Δηλαδή, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι δε θα επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι, αλλά στην καλύτερη περίπτωση οι 4.000 περίπου που ήδη εξήγγειλε, κι αυτοί ως νεοπροσληφθέντες και μάλιστα όταν και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς και προφανώς με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, στα πλαίσια του προγράμματος - συμφωνίας που δε θα λέγεται πλέον μνημόνιο…
Αν λάβουμε υπόψη και τις δηλώσεις του υπουργού ότι η επαναπρόσληψη των 4.000 απολυμένων θα μειώσει ισόποσα τον ήδη εξαιρετικά χαμηλό αριθμό προϋπολογισμένων προσλήψεων για το 2015 που αφορούν κύρια σε Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία & Έρευνα (ψηφισμένων από την προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση), τότε προφανώς θα συνεχιστεί η συρρίκνωση των υπηρεσιών του Δημοσίου και η υποβάθμιση του κοινωνικού τους έργου.
Σε δύο ερωτήματα που υποβλήθηκαν από εκπρόσωπο του Συντονιστικού με μεγάλη προσπάθεια, λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ως εξής:
1. Για το θέμα των Εφεδρειών που πλήττουν μέχρι και σήμερα περισσότερους από 150 εργαζόμενους (με δικαστική εντολή) και απολυμένους από τους χώρους μας, δήλωσε… άγνοια και ότι "θα το δει", παρότι από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι και σήμερα έχει ενημερωθεί αναλυτικά -γραπτά και προφορικά- από το Συντονιστικό και από Σωματεία ξεχωριστά!!
2. Για τα θέματα της "αξιολόγησης" και των Συλλογικών Συμβάσεων ως στοιχεία της μισθολογικής πολιτικής του Δημοσίου, δεν απάντησε τίποτα, διατυπώνοντας την άποψη ότι δεν αποτελούν θέματα της εκδήλωσης!! Δηλαδή κατά την άποψη του υπουργού, το δικαίωμα στην εργασία είναι ξεχωριστό από την αμοιβή της και από τα άλλα δικαιώματα του εργαζόμενου;
Αν συνυπολογίσουμε σε όσα προαναφέραμε και τη δήλωση του αν. υπουργού ότι δε θα δεχτεί ο ίδιος τα Σωματεία για συνάντηση και συζήτηση, με πρόσχημα την επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά ο γενικός γραμματέας του, γίνεται φανερό ότι διαμορφώνεται μία κατάσταση που μόνο αναμονή και προσδοκία δεν επιτρέπει.
Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Συντονιστικού, κεντρικό αίτημα αποτελεί η ανάκτηση όλων των απωλειών που υποστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, με άμεση επαναπρόσληψη (με πλήρη δικαιώματα) όλων των απολυμένων που εκδιώχτηκαν, είτε με το μέτρο των εφεδρειών, είτε με το μέτρο της διαθεσιμότητας και "αναγκαστικής κινητικότητας", είτε με τη μη ανανέωση Συμβάσεων εργασίας, με ουσιαστική επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας και των δραματικών περικοπών σε μισθούς και δώρα, με διαμόρφωση Κανονισμών προσωπικού και λειτουργίας στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των φορέων μας.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε τον αγώνα μας και καλούμε τον υπουργό να ορίσει άμεσα συνάντηση με το Συντονιστικό για ουσιαστική και αναλυτική συζήτηση των αιτημάτων μας».