ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΔΝΤ - ΕΚΤ Εύθραυστες ισορροπίες με φόντο τους ανταγωνισμούς

Σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η «άτυπη» Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διεξοδική συζήτηση γύρω από το μεταβατικό «πρόγραμμα - γέφυρα» ήταν στην ατζέντα της χτεσινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), η οποία ολοκληρώθηκε αργά χτες βράδυ.Επόμενος «σταθμός» είναι το Γιούρογκρουπ στις 16 Φλεβάρη, όπου αναμένεται η επικύρωση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας.
Για «χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση» και για κάποια πρόοδο, που όμωςδεν ήταν «επαρκής» για να υπάρξει συμφωνία, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής του ΔΝΤΚ. Λαγκάρντ και τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί. Δυσκολίες εκδηλώνονταν γύρω από την διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Αθήνα καταφθάνει το κλιμάκιο της Ομάδας Εργασίας (Euro Working Group), ενώ ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, δήλωσε πως οι εκπρόσωποι ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ θα διαβουλευθούν με την ελληνική πλευρά έως την ερχόμενη Δευτέρα. Ανεξάρτητα από ονοματολογίες, ο βασικός άξονας της συμφωνίας περιλαμβάνει παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ανεξάρτητα από το πώς θα ονομάζεται, κατά έξι μήνες (μέχρι τέλος Αυγούστου), όπως για παράδειγμα το «πρόγραμμα - γέφυρα», που προτάσσει η συγκυβέρνηση. Σε άτυπη ενημέρωση στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι παρουσίασαν τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μνημόνιο, το νέο πρόγραμμα, συζήτησαν πάνω σε αυτά, δεν περίμεναν όμως να καταλήξουν σε κοινό συμπέρασμα, και συνεχίζουν τη συζήτηση.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, δεν υπήρξε συμφωνία καθώς «παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή». Είναι φανερό, ότι το ζήτημα σκοντάφτει και σε διατυπώσεις της «διπλής ονομασίας» του νέου αντιλαϊκού προγράμματος.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο χτεσινό Γιούρογκρουπ μετείχαν και οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Δηλαδή, εκτός από την Κομισιόν, εκπροσωπήθηκαν, με αποφασιστικό λόγο και άποψη, και οι άλλοι «επίσημοι θεσμοί» της τρόικας, με τους οποίους διαβουλεύεται η συγκυβέρνηση.
Στόχος είναι η «επίτευξη αμοιβαίας κατανόησης», τόνισε στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης υψηλόβαθμος παράγοντας της ΕΕ, προκειμένου, όπως είπε, να τεθούν οι βάσεις της συμφωνίας.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης συναντήθηκαν με τους επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, της «Ομάδας Εργασίας» του,Τ. Βίζερ, και του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία - γέφυρα».
Παράλληλα, μετά και τη διαμεσολάβηση του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, στήνονται και οι γέφυρες άμεσης επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θεωρείται πιθανή η συνάντησή τους στο πλαίσιο της σημερινής «άτυπης» Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην ατζέντα της οποίας (εκτός από την αποτίμηση των εξελίξεων σχετικά με την Ελλάδα) βρίσκονται η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, η«καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και ηΟικονομική και Νομισματική Ενωση(βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη).
«Εναλλακτικά» μνημόνια
«Ανεξάρτητα από το πώς θα ονομάζεται μια μελλοντική συμφωνία, θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή "παροχές έναντι αντιπαροχών" και αυτές οι αντιπαροχές θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο (...) Οι νέες ετικέτες δεν θα καταργούν τις υφιστάμενες αρχές της συνεργασίας»,δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Τόνισε, ακόμη ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν την συναίνεση των κρατών - μελών και αυτό για την Γερμανία συνεπάγεταισυγκατάθεση της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «θα ήταν το πιο συνετό, για το πρόγραμμα - γέφυρα που ζητά η Αθήνα να βασιστεί στους μέχρι τώρα υπάρχοντες μηχανισμούς».
«Μόνο εντός προγράμματος μπορούν να αντικατασταθούν μέτρα με άλλα μέτρα»,δήλωσε πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Διευκρινίζοντας παραπέρα σημείωσε πως τα «εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει πάντα να εξετάζονται, να ελέγχονται από την τρόικα, είτε θα την αποκαλούμε τρόικα είτε όχι».
«Χρήσιμη και εποικοδομητική», χαρακτήρισε ηΚ. Λαγκάρντ την συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης.«Πρέπει να τους ακούσουμε για να διευκρινιστεί το πώς ξεκινάμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους», σημείωσε.
«Το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα», σημείωσε προσερχόμενος ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί.
«Το ελληνικό δράμα καταδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, τους οποίους αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση από την ίδρυσή της το 1999» τόνισε, στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CNN. Ο Γκάιτνερ έκανε αναφορά σε «ενδεχόμενο μόλυνσης της Ευρωζώνης από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Ο Γ. Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Στερν», περιγράφει την Καγκελάριο της Γερμανίας ως «με διαφορά» την εξυπνότερη πολιτικό σήμερα στην Ευρώπη και τους Γερμανούς ως «καλύτερους Ευρωπαίους από τους Γάλλους και τους Ελληνες» και επισημαίνει πως «αν ένα χρέος δεν μπορεί πλέον να εξοφληθεί, τότε αυτό οδηγεί σε κούρεμα χρέους». Το αποφασιστικό είναι ότι τα ελληνικά χρέη, στο εγγύς μέλλον«δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν» δηλώνει.
Αξονες της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας
Το μεταβατικό πρόγραμμα - γέφυρα, που προτείνει η συγκυβέρνηση, θα έχει εξάμηνη διάρκεια (μέχρι τέλη Αυγούστου 2015).Επί της ουσίας, ανεξάρτητα από ονοματολογίες, αποτελεί παράταση του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή, με ορισμένες αλλαγές ως προς μερικές παραμέτρους του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
-- Σε ισχύ θα παραμείνει ο πυρήνας των μνημονιακών μέτρων, συγκεκριμένα τα 2/3 από αυτά. Το υπόλοιπο 1/3 θα αντικατασταθεί από άλλα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, «διαρθρωτικού χαρακτήρα». Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα κορμό με 10 «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», οι οποίες μπαίνουν στο αντιλαϊκό τραπέζι, υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ ως αντίβαρο των «αλλαγών» στα προηγούμενα μνημόνια.
-- Το κυβερνητικό σχέδιο κινείται σε 4 άξονες: Μεταρρυθμίσεις, «ανθρωπιστική κρίση», επενδύσεις καικρατικό χρέος. Οι συζητήσεις για τα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μπορούν να ξεκινήσουν από το Μάρτη και αφού προηγουμένως «κλειδώσει» το χρονοδιάγραμμα της παράτασης.
-- Διατήρηση των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, με μείωση του στόχου, από 4,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στα επίπεδα του 1,5%, αν και από ό,τι φαίνεται το ζήτημα είναι συζητήσιμο από την κυβέρνηση.
-- «Ελάφρυνση» του κρατικού χρέους μέσω ενός συνδυασμού από ανταλλαγές ομολόγων (swaps). Στόχος είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου (μέχρι τη λήξη του «προγράμματος - γέφυρα»).
-- Στη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προτείνει σχέδιο για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης τόσο προς το ελληνικό κράτος, όσο και προς τους τραπεζικούς ομίλους.
Σειρά επαφών σήμερα από τον Αλ. Τσίπρα
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οΑλ. Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Ντ. Κάμερον, της Λετονίας Λ. Στραουτζούμα και του Βελγίου Σ. Μισέλ.
Την ίδια ώρα, σύσταση να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα το Σαββατοκύριακο ήταν το περιεχόμενο του e-mail που έλαβαν απ' το Μέγαρο Μαξίμου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις. Πολλοί συνέδεσαν το μήνυμα με τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και την σε εξέλιξη διαπραγμάτευση στην ΕΕ, ενώ άλλοι με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από μέρα σε μέρα.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget