Πληρης εκφυλισμός επικράτησε και την Τρίτη, δεύτερη μέρα στο 14ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που διεξάγεται στην Αθήνα και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Ο χώρος του συνεδρίου την πρώτη ημέρα ήταν άδειος στο μεγαλύτερο διάστημα, εκτός από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που παρέμεναν στις θέσεις τους, έως ότου κατήγγειλαν τον εκφυλισμό και αποχώρησαν από τις εργασίες. Αλλά και χτες η κατάσταση ήταν ίδια, με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού να εμποδίζουν την ουσιαστική συζήτηση.
Στη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) σημειώνει ότι «οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μας έχουν την ελπίδα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες μέσω "ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές"». (Διαβάστε όλη τη διακήρυξη στο συνημμένο)
Επισημαίνει ωστόσο ότι «σίγουρα δεν οδηγούν σε καλύτερες μέρες οι δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλου ότι δεν θα υπάρχει καμία αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ότι δεν θα αποκατασταθούν καθόλου οι μεγάλες απώλειες στους μισθούς μας.
Σίγουρα, επίσης, δεν οδηγούν σε καλύτερες μέρες για ασθενείς και υγειονομικούς οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ξανθού, στη συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ ότι θα συνεχιστεί η αποασυλοποίηση, δηλαδή το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων αλλά "με όρους σεβασμού"».
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» τονίζει ότι για να δουν οι εργαζόμενοι πραγματικά καλύτερες μέρες δεν μπορούν να πάνε ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση για αποκατάσταση των μεγάλων απωλειών που είχαν στους μισθούς, στις συντάξεις και δικαιώματα τα τελευταία χρόνια.
«Ούτε βήμα πίσω από την ανάγκη για την κατάργηση του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων που μας έφεραν εδώ, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας».
Τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό κίνημα, που να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για να ανατρέψει τις αιτίες και τους υπαίτιους των προβλημάτων.
«Χρειαζόμαστε ένα συνδικαλιστικό κίνημα χειραφετημένο από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κράτος, που θα παλεύει για τις ανάγκες των εργαζομένων. Χρειαζόμαστε Ομοσπονδία και σωματεία μαζικά, όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των μονίμων. Εμπιστευτείτε την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ».
Παράλληλα κατατέθηκε στο Συνέδριο ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ για τους νοσηλευτές καταγγέλλοντας την πολυδιάσπαση που επικρατεί στο νοσηλευτικό κλάδο και η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών και των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
«Η πολυδιάσπαση αποτελεί τη βάση για να καλλιεργείται το "διαίρει και βασίλευε" μεταξύ των νοσηλευτών. Να στρέφει τη μια κατηγορία νοσηλευτών ενάντια στην άλλη, για να μην ενώνονται όλοι οι νοσηλευτές και συνολικά όλοι οι υγειονομικοί για να διεκδικούμε μαζί όλα αυτά που δικαιούμαστε». (Διαβάστε όλη την ανακοίνωση στο συνημμένο)