Αντιθέσεις, συμφωνίες και ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να «στηρίζει» την ελληνική οικονομία, η ΕΕ εκφράζει την «ικανοποίησή» της μέσω του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, για την παραπάνω εξέλιξη, η ΕΚΤ δηλώνει ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται «υπό έλεγχο», ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «S&P» χαρακτηρίζει «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η ελληνική κυβέρνηση πλέει σε... πελάγη ευτυχίας για τα «μπράβο» που εισπράττει από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και για την «εμπιστοσύνη των αγορών που επιστρέφει» στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.
Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, όλοι μαζί συνηγορούν ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σε όλα τα μέτωπα, στο εργασιακό, στη φορολογία, στα συνταξιοδοτικά, στην «απελευθέρωση» επαγγελμάτων και τομέων της οικονομίας, με λίγα λόγια ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει δίχως τέλος στο όνομα της «ανάκαμψης» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Κάπως έτσι κύλησε και η βδομάδα που πέρασε με τις φήμες περί άμεσης «δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές» (με έκδοση πενταετούς όπως λέγεται διάρκειας κρατικού ομολόγου) και έκλεισε με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Προσωρινοί συμβιβασμοί...
Η έκθεση που τελικά έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη το Ταμείο, παράλληλα με την ανακοίνωση της «κατ' αρχήν» συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, προβλέπει ότι μέχρι το 2030, έτος λήξης των δανείων που έχουν ληφθεί από τους «Ευρωπαίους εταίρους», το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ της, ενώ το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του στο 17% του ΑΕΠ. Από εκεί κι έπειτα οι προβολές των οικονομολόγων του Ταμείου προβλέπουν ότι θα εκτοξευθεί στο 195% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 καθιστώντας το έτσι, «εξαιρετικά μη βιώσιμο» κατά την προσφιλή έκφραση που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ, καλώντας την πλευρά των Ευρωπαίων να λάβουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την «ελάφρυνσή» του.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κρ. Λαγκάρντ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι ακόμη κι αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, τονίζοντας πως «χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της».
Με λίγα λόγια, η κόντρα που έχει ξεσπάσει γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους μεταξύ των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η οποία εκφράζεται και στο εσωτερικό της ΕΕ, είναι κάτι που θα τραβήξει σε μάκρος, θα έχει πολλά διαφορετικά επεισόδια το επόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου το 2018, αλλά και μετά από αυτό.
...και «βαθύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις»...
Στην επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρεται επίσης ότι το δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί και η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν υπάρξουν συγκεκριμένες «διασφαλίσεις» για το ελληνικό χρέος.
Σταθερή σε αυτό το σκεπτικό και η δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε ότι το τρέχον «πρόγραμμα παρέχει ταυτόχρονα τα περιθώρια για να κινητοποιηθεί η στήριξη για τις βαθύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης, αλλά και μια δέσμη μέτρων για τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να παράσχουν επιπλέον ανακούφιση στο χρέος ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του».
Σε ό,τι αφορά το «ξεσκαρτάρισμα του πεδίου», αλλά και την αναδιανομή της επιχειρηματικής πίτας που πραγματοποιείται σε αυτήν τη φάση με προμετωπίδα τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», η Κρ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι για να αποκατασταθεί η «ευρωστία» του τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει ταχεία ελάφρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και οι αρχές να προχωρήσουν σε νέα «stress tests» για να διασφαλιστεί η επαρκής κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Για τη συνέχεια, το ΔΝΤ συνιστά τη μείωση του ύψους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να ενισχυθούν οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις και μείωση της φορολογίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
...που θα πληρώσει ο λαός
Το μόνο βέβαιο είναι πως τις συμφωνίες των καπιταλιστών τις πληρώνει ο λαός. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγράφονται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».
Η ανακοίνωση εστιάζει στα μέτρα που λήφθηκαν στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα σημειώνοντας ότι οι περικοπές που συμφωνήθηκαν «στις γενναιόδωρες φορολογικές εξαιρέσεις για τη μεσαία τάξη και τις υψηλές δαπάνες για συντάξεις», αποτελούν μέτρα που θα μπορέσουν να στηρίξουν τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Και στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, εξάλλου για τον τομέα των «δομικών μεταρρυθμίσεων» τονίζεται ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι μέχρι σήμερα αλλαγές στην αγορά εργασίας, ενώ σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στηρίζει την αναθεώρηση του πλαισίου σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» και την «απελευθέρωση» του κυριακάτικου εμπορίου.
Για τις «μεταρρυθμίσεις» αυτές εξάλλου, και μάλιστα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και με την «επιστολή προθέσεων» που απέστειλε στο Ταμείο την περασμένη βδομάδα.
«Ζεστό» χρήμα απαιτούν οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί
Μέσα σε αυτό το αντιλαϊκό κλίμα οι εγχώριοι όμιλοι βλέπουν πραγματικά ευνοϊκή συγκυρία για επέκταση των δραστηριοτήτων τους και ενίσχυση των κερδών τους. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων την προηγούμενη βδομάδα, όπου καταγράφονται οι «θετικές επιδόσεις» των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή εκφράζονται απαιτήσεις για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Ετσι ζητείται η οριστική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και «αποκατάσταση της ρευστότητας» των επιχειρήσεων, που «θα συμβάλει στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης και επέκτασης στις διεθνείς αγορές», ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ, «απάλειψη γραφειοκρατίας» για να επιταχυνθούν οι χρόνοι εξαγωγής και υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «πληθαίνουν οι ξένες εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις» και προαναγγέλλεται επίσκεψη αντιπροσωπείας 16 Επιμελητηρίων του Πεκίνου, «που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με Ελληνες παραγωγούς».
Η κυβέρνηση, είναι αλήθεια, καταβάλλει «φιλότιμες» προσπάθειες για να κινητοποιήσει το σύνολο των κεφαλαίων που έχει στη διάθεσή της για την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδιασμών στους τομείς προτεραιότητας. Πέραν των εξαγωγικών ομίλων για τους οποίους επιδιώκεται η πολύπλευρη υποστήριξη, την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η εξασφάλιση κονδυλίων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων. Το επόμενο διάστημα αναμένονται ανάλογες ανακοινώσεις και για άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως υποδομές μεταφορών, ναυπηγική βιομηχανία, επενδύσεις σε ενεργειακά σχέδια κ.ά., καθώς πραγματικά αποδεικνύεται ότι όλη η «αγωνία» της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του χρέους και την «έξοδο στις αγορές» αφορά την παροχή φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και άρσης των περιορισμών που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο των συμφωνιών δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση δεν παύει να ψάχνει και άλλες πηγές χρηματοδότησης για το κεφάλαιο, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς. Ετσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιδιώχθηκε η συμμετοχή της χώρας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), ενώ το ΚΥΣΟΙΠ εξουσιοδότησε το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει επίσημες συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), που έχουν ιδρύσει οι «BRICS».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget