ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ Συμφωνία στην επίθεση στους λαούς - κόντρες για τη μοιρασιά των βαρών

Η αναμνηστική φωτογραφία της Συνάντησης
Την επίσημη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Συρία και Ιράκ με πρόσχημα την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» και την αύξηση των πολεμικών δαπανών όλων των χωρών - μελών προκειμένου να φτάσουν σε εθνικό επίπεδο το 2% του ΑΕΠ, αποφάσισαν οι αρχηγοί των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση έλαβε χώρα τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη και τα νέα επικίνδυνα σχέδια για ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας και εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

«Ισχυρό μήνυμα» εμπλοκής στην επέμβαση στη Συρία

Στη συνάντηση, που έγινε επ' αφορμή των εγκαινίων των νέων γραφείων του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε η συμμετοχή και επισήμως του ΝΑΤΟ στο Συνασπισμό κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», που όπως είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία», αλλά ταυτόχρονα «θα αποτελέσει και μια στέρεη πλατφόρμα πιο ενισχυμένης και πρακτικής υποστήριξης».
Στο ίδιο μοτίβο, του αντιτρομοκρατικού αγώνα, αποφασίστηκε η σύσταση ενός κόμβου συγκέντρωσης, ανάλυσης και διάχυσης κατόπιν στους «συμμάχους» πληροφοριών σχετικά με τη δράση των τρομοκρατών. Αποφασίστηκε, ακόμα, να ορίσουν έναν «Συντονιστή» του ΝΑΤΟ στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.
Ο Στόλτενμπεργκ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η συμμετοχή σε τέτοιο «αγώνα» δεν θα αφορά και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ επί του εδάφους, καθώς υπάρχουν χώρες, όπως Γερμανία και Γαλλία, που αντιδρούν λέγοντας πως έτσι επιταχύνουν μια ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία στη Συρία.
Δεύτερο σημείο που απασχόλησε τη Συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, ήταν η κατά τον Στόλτενμπεργκ «πιο δίκαιη κατανομή βαρών», μεταξύ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, όπως επιμένει η κυβέρνηση Τραμπ. Το «ποιοτικό» και άκρως επικίνδυνο στοιχείο των όσων συζήτησαν χτες, δεν είναι «απλά» ότι όλες οι χώρες θα πιάνουν το στόχο - όπως είχε καταληχτεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014 - 2% του ΑΕΠ τους να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, χτες αποφάσισαν κάθε κράτος - μέλος να καταρτίζει κάθε χρόνο ένα «Εθνικό Σχέδιο», με το οποίο να ενημερώνει και να δεσμεύεται έναντι της λυκοσυμμαχίας για την τέτοια συνεισφορά του στους στόχους της.
Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική αστική τάξη γενικότερα, διεκδικούν δάφνες και σε αυτό το επίπεδο, καθώς πιάνουν το στόχο του 2%, και στέλνουν μέσα και προσωπικό σε ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις, με έμφαση στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Ζώνη που αρμόδιες στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν «ζώνη εθνικού συμφέροντος» και «ζωτικό χώρο» για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.
Ταυτόχρονα, καθότι η Ρωσία παραμένει πάντα στην ατζέντα τους, όπως τόνισε και ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της Συνάντησης διακινήθηκαν και κάποια επιμέρους στοιχεία για τις πρόσθετες δυνάμεις που έχει προωθήσει, το τελευταίο διάστημα, το ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Πιέσεις από Τραμπ για αύξηση δαπανών

Στην άτυπη σύνοδο έγιναν εμφανείς και οι ενδοαστικές αντιθέσεις ανάμεσα στους εταίρους της λυκοσυμμαχίας για το μοίρασμα των βαρών αλλά και της λείας, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητά από τις χώρες μέλη να πληρώσουν «το μερίδιό τους».
Στην ομιλία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ o Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις χώρες - μέλη του να εστιάσουν στη μάχη εναντίον της «τρομοκρατίας» και της «ρωσικής απειλής», επαναδιατυπώνοντας την κριτική του απέναντι στις χώρες της Συμμαχίας που «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά» στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και στη μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ», τόνισε κατά την ομιλία του ο Τραμπ. «Για αυτούς τους λόγους είπα απευθείας στον (γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς) Στόλτενμπεργκ και στις χώρες του Οργανισμού ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», σημείωσε, εκφράζοντας την λύπη του ότι «τα 23 από τα 28 κράτη - μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν την συμμετοχή τους».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget