ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Αντιπαράθεση για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει καλύτερα τα αντιλαϊκά «πακέτα»

Η αντιπαράθεση που εκδηλώνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την αξιωματική αντιπολίτευση, και ενώ η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους ΕΕ - ΔΝΤ για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» είναι σε εξέλιξη, έχει ένα και μόνο αντικείμενο: Το ποιος από τους δύο είναι καταλληλότερος να υλοποιήσει αντιλαϊκά μέτρα και αναδιαρθρώσεις, με κοινό στόχο, βεβαίως, την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Μπορεί αρκετά συχνά οι κόντρες να εκδηλώνονται σε ιδιαίτερα οξύ τόνο και ...«βαριές εκφράσεις», ή, πράγματι, να υπάρχουν διαφορές στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε αρκετά ζητήματα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ουσία. Δεν τους πιάνει ο πόνος για το λαό, αλλά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Επιπλέον, το γεγονός ότι εμφανίζονται να «σηκώνουν τους τόνους» σε ζητήματα όπως η διαφθορά και τα σκάνδαλα, ακόμα και σε προσωπικά ή οικογενειακά ζητήματα, αποδεικνύει ότι στις επιδιώξεις τους βρίσκεται σταθερά ο αποπροσανατολισμός των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από τη μεγάλη επίθεση σε βάρος τους που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλωστε, και μέσα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν φωνές που χαρακτηρίζουν «τζάμπα μαγκιά» το να λέει η ηγεσία της ΝΔ ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα. Χαρακτηριστική η δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη ότι «η στάση μας εκείνη (σ.σ. εννοεί την ψήφιση του 3ου μνημονίου) δικαιώθηκε, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί την πολιτική που ακολουθήσαμε και εμείς. Σήμερα, το να λες ότι θα καταψηφίσεις τη νέα συμφωνία είναι τζάμπα μαγκιά, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία και δεν διακυβεύεται η παραμονή μας στο ευρώ». Τι λέει δηλαδή; Οτι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, ότι και τώρα ακριβώς το ίδιο θα γίνει, και βέβαια στέλνει μήνυμα ότι η ΝΔ μπορεί να κάνει τη δουλειά που κάνουν τώρα οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με το παραπάνω.
Εχει σημασία να δούμε ορισμένα ζητήματα που αποδεικνύουν τον κοινό στρατηγικό τους στόχο.
ΚΛΕΙΣΙΜΟ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Μέχρι τις 20 Μάρτη θα έχει κλείσει η 2η αξιολόγηση, που θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για τον τερματισμό της λιτότητας. Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Για πρώτη φορά οι δανειστές και το ΔΝΤ δέχτηκαν να μην παίρνουν μόνο, αλλά να πάρουν και να δώσουν».
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Φόρεσα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Διεκδίκησα το καλύτερο για τη χώρα μου στις συναντήσεις. Παρουσίασα το σχέδιό μας για έξοδο από την κρίση».
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πέρα από το γεγονός ότι το κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης» συνεπάγεται ένα ακόμα σκληρό «πακέτο» μέτρων που θα πληρώσει ο λαός, αυτό που λένε ξεκάθαρα και οι δύο είναι ότι αυτά τα σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού θα έπρεπε να έχουν παρθεί νωρίτερα, να παρθούν τώρα ακόμα, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γιατί το λένε αυτό; Ακριβώς διότι αυτά τα μέτρα είναι προϋπόθεση για να στηριχτεί η προσπάθειά τους, ο στόχος τους, για ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι συνδέουν αυτά τα μέτρα με το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για να επενδύσουν επιχειρηματικοί όμιλοι. Οσο για τις «φανέλες της Εθνικής», είναι σίγουρο ότι παίζουν στην ίδια «Εθνική», στην «Εθνική» των επιχειρηματικών ομίλων, που στο «γήπεδο» έχει μόνιμο αντίπαλο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες.
ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Δεν λειτουργήσαμε εν λευκώ, αλλά σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο ασφυκτικό. Δεν είμαστε εμείς που επιβαρύναμε την ελληνική οικογένεια με φόρους. Το έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Τι ΛΕΕΙ Η ΝΔ: «Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει μέτρα. (...) Παράλληλα πρέπει να κάνουμε άμεσα μεταρρυθμίσεις. Να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του κράτους και να προσελκύσουμε επενδύσεις».
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αν αποκωδικοποιήσει κανείς τα λεγόμενά τους παρατηρεί ότι: Οι μεν παραδέχονται τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που θα παρθούν, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και ρίχνουν ευθύνες στους προηγούμενους, λες και δεν ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο, λες και δεν ακούγονται «φωνές» που προετοιμάζουν για το ενδεχόμενο να ψηφίσουν και πάλι από κοινού ένα μελλοντικό 4ο μνημόνιο ή «πακέτο» μέτρων. Οι δε λένε ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα (ενώ βεβαίως έχουν ψηφίσει ίδια και ανάλογα εδώ και τόσα χρόνια), αλλά ότι οι ίδιοι είναι πιο ικανοί να τα εφαρμόσουν, να προχωρήσουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές στο Δημόσιο και σε δαπάνες που αφορούν λαϊκές - εργατικές ανάγκες, το νέο αντεργατικό πλαίσιο κ.λπ. Αφού είναι καθαρό ότι οι επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα γίνουν πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων.
ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Εχει μεγάλη σημασία ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2018».
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΝΔ: «Ο ίδιος (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης), και στο Βερολίνο που πήγα, διεκδίκησα η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει μια αποκλιμάκωση επιτοκίων. Φοβάμαι, όμως, ότι και αυτή η προθεσμία της 20ής Μάρτη είναι εξαιρετικά επισφαλής».
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η κυβέρνηση και η ΝΔ το λένε με σαφήνεια. Στην πραγματικότητα λένε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι να τσακίσουν το λαό. Η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση όχι μόνο δεν συνεπάγεται χαλάρωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά πολύ περισσότερο συνεπάγεται την απόκτηση ισχυρότερων κινήτρων αλλά και σιγουριάς για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να επενδύσουν, να επιδιώξουν ανάκαμψη των κερδών τους, αλλά και να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019 θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα τους θα είναι μηδέν. Προφανώς, όμως, αυτό εξαρτάται και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, ήτοι του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος».
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΝΔ: «Θέλουμε δημοσιονομικό χώρο με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και λιγότερους φόρους, και παράλληλα πρέπει να κάνουμε άμεσα μεταρρυθμίσεις».

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Οπως και να 'χει, τα πρωτογενή πλεονάσματα που θέλουν και οι δύο - μικρότερα ή μεγαλύτερα - σχετίζονται με το κατά πόσο θα υλοποιηθούν αποτελεσματικά τα αντιλαϊκά μέτρα. Το λένε ξεκάθαρα. Και σε αυτήν την περίπτωση ο τσακωμός γίνεται για το ποιος θα μπορέσει καλύτερα - άσχετα από το ποσοστό των πλεονασμάτων - να τσακίσει τα λαϊκά στρώματα. Είτε με φόρους και περικοπές, είτε με μέτρα διαρθρωτικά, μέριμνά τους είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει τα εύσημα που παίρνει από τους «θεσμούς» για τη «βρώμικη δουλειά» που βγάζει, η δε ΝΔ την τεχνογνωσία και την αποφασιστικότητά της στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget