Το «οικονομικό ΝΑΤΟ» δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους λαούς (VIDEO)


Οι τοποθετήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις της διακρατικής συμφωνίας Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), η οποία έχει χαρακτηριστεί «οικονομικό ΝΑΤΟ» ήταν το περιεχόμενο της δεύτερης συνεδρίασης της νεοσυσταθείσας Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με τίτλο «Για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών».
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων είναι σε φάση διαπραγματεύσεων (τον Ιούλη ολοκληρώθηκε ο 14ος κύκλος συναντήσεων) ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, που γίνονται με πλήρη μυστικότητα. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας ενός λεγόμενου οικονομικού ΝΑΤΟ, ενώ από τα μέτρα που προωθούνται είναι η κατάργηση δασμών, η πλήρης απελευθέρωση των μεταλλαγμένων τροφίμων, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, για φθηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, συνολικά η κατάργηση περιορισμών στη δράση των μονοπωλίων.
Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε η σύγκλιση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων στην αγωνία τους πώς θα θωρακιστούν τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλίων, ενώ επιδόθηκαν και σε μία προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ.
Ενδεικτικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «λεόντεια» υπέρ των αμερικανικών επιχειρήσεων, ενώ «η ΕΕ παίρνει ψίχουλα», προσθέτοντας πως η συμφωνία αυτή «βλάπτει το κεκτημένο που έχουμε στην Ευρώπη, όπως είναι η ασφάλεια των τροφίμων», όταν η ΕΕ έχει πάρει αποφάσεις για την προώθηση μεταλλαγμένων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.
Αντίστοιχες ήταν και οι αγωνίες που εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ, λέγοντας ότι οι αποφάσεις της Ελλάδας δύσκολα μπορούν να επηρεάσουν «μία συμφωνία που αφορά το 31% του παγκόσμιου εμπορίου που μεταφράζεται στο 49% του ΑΕΠ παγκοσμίως». Ενώ όσον αφορά τη στάση της ΝΔ όταν η συμφωνία τεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε πως «μπορεί να ψηφίσουμε, μπορεί και όχι».
Την ανησυχία του για το «πώς θα αντέξουν στον ανταγωνισμό» οι ελληνικές επιχειρήσεις εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Λ. Φουντούλης. Από το Ποτάμι, ο Μ. Κύρκος αποφάνθηκε ότι «γενικά η ελεύθερη κίνηση εμπορευμάτων και κεφαλαίων αυξάνουν τις θέσεις εργασίας, αλλά θα πρέπει να τεθούν όροι για να είναι οι συμφωνίες αυτές επωφελείς για όλα τα μέρη». Σε ανάλογο μοτίβο κινήθηκε η τοποθέτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Ν. Μαριά. Δεν παραβρέθηκαν ευρωβουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ 

Ο ευρωβουλέυτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, επισήμανε ότι αυτές οι συμφωνίες έχουν στόχο να άρουν τα όποια εμπόδια υπάρχουν για το κεφάλαιο, προσθέτοντας ότι ο χαρακτήρας τους είναι αντιδραστικός και αντεργατικός. «Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τους εργαζόμενους», ανέφερε, προειδοποιώντας ότι θα μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, θα ενταθεί η εκμετάλλευση και θα σαρωθούν δικαιώματα.
O Κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι η ΤΤΙΡ και άλλες παρόμοιες συμφωνίες είναι η ευρωατλαντική απάντηση στον αυξανόμενο ρόλο που παίζουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και άλλες χώρες. Επίσης αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό που υπάρχει και μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η υπόθεση της «Apple» είναι ενδεικτική της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών. Όπως εξήγησε, βάση των διαπραγματεύσεων είναι το ποιανού τα μονοπώλια θα έχουν το πάνω χέρι. «Διαπραγματεύονται κυβερνήσεις που έχουν προωθήσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα», σημείωσε, φέρνοντας το παράδειγμα των χωρών του «Ευρωπαϊκού Νότου» που εμφανίζονται δήθεν ως πολέμιοι της λιτότητας, αλλά προωθούν τη στρατηγική του κεφαλαίου ανεξάρτητα από το αν έχουν μνημόνια και τρόικα.
Ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι έχει αφήσει την παλιά αντιπολιτευτική γραμμή περί αντίθεσης στην ΤΤΙΡ και αρχίζουν οι δηλώσεις για «δίκαιη», «διαφανή» ΤΤΙΡ, «να δούμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων», κλπ. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη θέση της, συνυπογράφοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Δεκέμβρη του 2015, στα οποία γινόταν λόγος ότι όλες οι πλευρές πρέπει να «εντείνουν τις προσπάθειες τους» για την επίτευξη συμφωνίας, «το συντομότερο δυνατό».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το «οικονομικό ΝΑΤΟ» δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκό, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, δεν μπορεί να διορθωθεί, ούτε οι διάφορες εξαιρέσεις μπορούν να ανακουφίσουν τους λαούς. «Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει στην ΕΕ να συνάπτει και να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες στο όνομα των λαών, καλεί τους λαούς να την αντιπαλέψουν, να τη ματαιώσουν με την πάλη τους», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη «αυτή η απόρριψη να συνοδεύεται με την πάλη συνολικά ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα».
Επίσης επανέλαβε τις επιφυλάξεις του ΚΚΕ για τη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής η οποία καταλήγει τις περισσότερες φορές στην ωραιοποίηση αυτής της συμφωνίας, στη δημιουργία κάλπικων προσδοκιών στο λαό, την καλλιέργεια αυταπατών για το ρόλο της ΕΕ και του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget