Σχέδιο και προπαγάνδα

Με την καταβολή χτες των συντάξεων του Σεπτέμβρη, περίπου 150.000 συνταξιούχοι πήραν την «κρυάδα» των νέων περικοπών στις αποδοχές τους, με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Η συνέχεια θα δοθεί με τις συντάξεις του Οκτώβρη, οπότε θα κρατηθούν αναδρομικά και οι μειώσεις για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη.
Με το «έμπα» του Σεπτέμβρη, ανακοινώθηκε και το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη «αξιολόγηση», με την άφιξη των εκπροσώπων του κουαρτέτου στην Αθήνα στις 12 Σεπτέμβρη. Επιταχύνονται μ' αυτόν τον τρόπο οι διεργασίες και τα παζάρια για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, από τα οποία ξεχωρίζουν οι ανατροπές στα Εργασιακά.
Εξελίξεις σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων του λαού σηματοδοτούν ακόμα η σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, που θα γίνει στις 9 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, και η Διάσκεψη στη Ρόδο «για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα», με τη συμμετοχή ΥΠΕΞ από την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες, στις 8 και 9 Σεπτέμβρη.
Τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπλακεί βαθύτερα στους ανταγωνισμούς που οξύνονται στο εσωτερικό της ΕΕ και στις ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες στην περιοχή, για να υπηρετήσει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας.
Δύο ακόμα σταθμοί ξεχωρίζουν τις επόμενες μέρες σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα με το οποίο η κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιο της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και την προπαγάνδα που το συνοδεύει.
Από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, παρουσιάζοντας σαν «κοινωνική πολιτική» τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση - όπως έκαναν και οι προηγούμενες - με τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, τα οποία, συν τοις άλλοις, αναδιανέμουν τη φτώχεια ανάμεσα στους λιγότερο και περισσότερο φτωχούς. Θα επιχειρήσει ακόμα να συστρατεύσει το λαό στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και να πείσει ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, πανηγυρίζοντας πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Στο προπαγανδιστικό σχεδιάγραμμα της κυβέρνησης περιέχεται και η σύνοδος που διοργανώνει στα μέσα Σεπτέμβρη το υπουργείο Εργασίας, με Ευρωπαίους υπουργούς και εργατοπατέρες, αλλά και τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, για την υπεράσπιση του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».
Στόχος τους είναι να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και για το πραγματικό περιεχόμενο και για το εύρος των ανατροπών που σχεδιάζουν στα Εργασιακά, κυρίως όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.
Οι παρεμβάσεις που έκαναν το προηγούμενο διάστημα η Κομισιόν, ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις είναι ενδεικτικές της συζήτησης που γίνεται στο παρασκήνιο για τα Εργασιακά. Επομένως, κεφάλαιο, κυβέρνηση και κουαρτέτο καταρτίζουν το δικό τους σχέδιο για κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους και το λαό.
Απέναντι σ' αυτό το σχέδιο, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να αντιτάξουν το δικό τους αγωνιστικό σχεδιασμό όχι μόνο για την απόκρουση της νέας επίθεσης, αλλά και για την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, την πολιτική και τα κόμματά της.
Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με αφορμή τη ΔΕΘ, οι αγώνες σε χώρους δουλειάς που εξελίσσονται αυτές τις μέρες, η πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων για την οργάνωση της πάλης με αιχμή το μέτωπο των Συμβάσεων και οι υπογραφές στο σχέδιο νόμου για τις ΣΣΕ μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αφετηρία για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων και την ένταση των προσπαθειών για την ανασύνταξη του κινήματος.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget