ΚΥΠΡΙΑΚΟ «Μαστίγιο» και «καρότο» για μια «λύση» υπέρ των μονοπωλίων

Σε μια περίοδο, που ούτως ή άλλως οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο δυναμώνουν, οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό φαίνεται ότι θα επιταχυνθούν άμεσα, ειδικά στο φόντο του διευρυμένου «παζαριού» που ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν στήσει με την Τουρκία, σε διάφορα επίπεδα.
Η πρόσφατη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και η συμφωνία μεταξύ άλλων για «προετοιμασία για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης (σ. σ. της Τουρκίας στην ΕΕ) το συντομότερο δυνατόν», θα δώσουν νέα ορμή στην αποφασιστικότητα, με την οποία η τουρκική πλουτοκρατία θα προβάλλει τις αξιώσεις της, σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει και το Κυπριακό.
Πέρα από τα «σενάρια» και τις διαρροές που τις τελευταίες βδομάδες πυκνώνουν στον ελληνικό, κυπριακό και τουρκικό Τύπο, φανερώνοντας ένα όλο και σκληρότερο «μπρα ντε φερ» που έχει στηθεί στις πλάτες όλου του κυπριακού λαού, οι ίδιες οι δημόσιες τοποθετήσεις των πλευρών, που άμεσα εμπλέκονται με τις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνουν ότι «μαστίγιο» και «καρότο» επιστρατεύονται για να πειστεί ο κυπριακός λαός να δεχτεί μια λύση κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των μονοπωλίων.
Η πίεση της «τελευταίας ευκαιρίας»...
Ετσι, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σε πρόσφατη συνέντευξή του επανέλαβε ότι «αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία... Η νεότερη γενιά θα αρχίσει να συζητά διαφορετικά μοντέλα λύσης... Είναι η τελευταία προσπάθεια και της ομοσπονδίας (σ. σ. ως μορφής διακυβέρνησης)», τροφοδοτώντας τους γνωστούς εκβιασμούς, για να γίνουν δεκτές «συνταγές» επανένωσης της Κύπρου, που όμως τελικά, είναι εξίσου καταστροφικές για το λαό της με τις ευθέως διχοτομικές «λύσεις» που πιο χοντροκομμένα λάνσαραν προηγούμενες διοικήσεις στα Κατεχόμενα ή και την Τουρκία.
Βέβαια, το ψευδοκράτος δεν είναι το μόνο που προκρίνει τη λογική να βρεθεί λύση, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτής της λύσης. Μόλις πριν από μερικές μέρες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για την επιμονή με την οποία η Λευκωσία θα εμποδίσει το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, εξήγησε ότι αυτό θα συμβεί μόνο εάν η Αγκυρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ή προχωρήσει προς την επίλυση του Κυπριακού. Βέβαια, το ζήτημα για το λαό του νησιού δεν είναι γενικά να «λυθεί» το Κυπριακό, αλλά οι όροι με τους οποίους θα λυθεί. Οροι τους οποίους σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εντάσσουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μην ξεχνάμε ότι, στο όνομα τού «να έρθει επιτέλους μια λύση» ήταν που το 2004 καταρτίστηκε το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» και επειδή ο κυπριακός λαός το απέρριψε, σήμερα ετοιμάζεται ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, δυναμώνουν πολύμορφα οι εκβιασμοί για να το δεχτεί και να υιοθετήσει τα κριτήρια των εκπροσώπων των μονοπωλίων, να τοποθετηθεί με βάση τη λογική του «μικρότερου κακού».
...και οι «παράγοντες συνεργασίας»
Στην ίδια συνέντευξη ο Ακιντζί έσπευσε να επισημάνει ότι «ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το θέμα της Ενέργειας», επισημαίνοντας ότι «οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο είτε θα καταστούν παράγοντας συνεργασίας είτε παράγοντας σύγκρουσης», αλλά και ότι η μεταφορά αυτών των πόρων μέσω Κύπρου και Τουρκίας προς την ΕΕ είναι «η πιο λογική, οικονομικά εφικτή, ταχύτερη και φθηνότερη επιλογή», προβάλλοντας ως δεδομένο την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ το επόμενο διάστημα.
Το επιχείρημα ότι μια επανένωση της Κύπρου θα συμβάλει στην «ανάπτυξη» και τη «σταθερότητα» όλης της περιοχής το προβάλλουν συστηματικά όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, καταθέτοντας το καθένα τη δική του πρόταση, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκπροσωπεί. Ομως, για το λαό της Κύπρου και όλης της περιοχής, αυτή η ανάπτυξη θα φέρει κλιμάκωση και της επίθεσης και των παζαριών σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του, βαθύτερη εμπλοκή του στους θανάσιμους ανταγωνισμούς των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών «στρατοπέδων».
Αυτοί οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί θα ενταθούν, με την Τουρκία να υπερασπίζεται με αξιώσεις τις δικές της διεκδικήσεις, όπως επιδιώκει και μέσα από τη συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα για την παροχή νερού προς το ψευδοκράτος, μέσω της κατασκευής υποθαλάσσιου δικτύου που ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί.
Τη συμφωνία υπέγραψαν επίσημα στις αρχές Μάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, και οΟμέρ Σογιέρ Κάλιοντζου «πρωθυπουργός» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ», της ονομασίας με την οποία το ψευδοκράτος διεκδικεί εδώ και χρόνια να αναγνωριστεί διεθνώς). Σύμφωνα με τα Κατεχόμενα, όταν το έργο τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα διοχετεύονται στη βόρεια Κύπρο 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στη συνολικότερη ικανοποίηση των αναγκών της Κύπρου σε υδάτινους πόρους.
Ηδη, Τουρκία και Κατεχόμενα σχεδιάζουν πώς θα αξιοποιήσουν τετελεσμένα μέσα σε μια περίοδο έντασης των διαπραγματεύσεων και ενώ οι περισσότεροι σημειώνουν τις «δυνατότητες» το Κυπριακό να λυθεί ακόμα και μες στο 2016.
«Στρατηγική επένδυση» το νερό απ' την Τουρκία
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε στα τέλη Γενάρη στην Αγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν (για την οποία πολύ γενικά διέρρευσε ότι αφορούσε τη συμβολή της Ανατολικής Μεσογείου στην «ενεργειακή ασφάλεια» και της Δύσης), ο «υπουργός Οικονομικών» του ψευδοκράτουςΜπιρικίμ Ουζγκιούρ διαμήνυσε - σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ» - ότι όπως η «νότια» Κύπρος προωθεί σχέδια ενεργειακής σύνδεσης και συνεργασίας με Ελλάδα και Ισραήλ (μέσω σχεδίων πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρισμού) έτσι και η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει σύντομα εργασίες για ένα έργο που θα γίνει «διάσημο» και θα περιλαμβάνει και την «τουρκοκυπριακή πλευρά». Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με τη «Χουριέτ», σημείωσε ότι το έργο υδροδότησης των Κατεχομένων έκανε σχετικά εύκολη και εφικτή και τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρισμού της Τουρκίας. Αλλά και άλλα τουρκικά δημοσιεύματα στέκονται πλέον στην αυξημένη «δυνατότητα» που το νέο έργο προσφέρει (από πλευράς υποδομών) στη σύνδεση Τουρκίας - Κύπρου.
Αλλωστε, κατά την υπογραφή της συμφωνίας για το νερό, ο ίδιος ο Νταβούτογλου δε μίλησε καθόλου τυχαία για «στρατηγική επένδυση» και «έργο του αιώνα», σχολιάζοντας ότι «στέλνουμε στη "δική μας" Κύπρο... το νερό της Τουρκίας που για αυτούς είναι σαν το μητρικό γάλα» αλλά και επισημαίνοντας:
«Για την Τουρκία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς στόχους το να σταθεί η ΤΔΒΚ στα δικά της πόδια, να έχει μια θεσμοθετημένη πολιτική και οικονομική δομή... είτε βρεθεί λύση είτε όχι, η ΤΔΒΚ που θα συνεχίσει να υπάρχει ως ιδρυτικό κρατίδιο (σ.σ. της ενωμένης Κύπρου) θα πρέπει να ανεγερθεί στα σωστότερα θεμέλια και αν δεν υπάρξει λύση θα πρέπει να διαθέτει τα αποθέματα να μπορέσει και πάλι να συνεχίσει ως μια αξιοσέβαστη και αναγνωρισμένη χώρα στον κόσμο. Σε αυτό το ζήτημα, η Τουρκία στέκεται στο πλευρά της ΤΔΒΚ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Κανείς δεν πρέπει να κάνει λαθεμένους υπολογισμούς...».
Παζάρια σε πολλά επίπεδα
Τα παραπάνω αναδεικνύουν καθαρά ότι η Τουρκία καθόλου δεν παραιτείται από τις επιδιώξεις που υπηρετεί μια ισχυρή της «παρουσία» στην Κύπρο. Παρ' όλ' αυτά, πολλοί (ανάμεσά τους και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου) επιμένουν να επισημαίνουν τα οφέλη που και η Αγκυρα θα μπορέσει να αποκομίσει από μια «λύση» του Κυπριακού, αναδεικνύοντας το εύρος του παζαριού που έχει στηθεί.
Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται μεγάλη «σπέκουλα» και με τη μορφή που θα αποκτήσουν μελλοντικά οι «εγγυήσεις», προκειμένου ο κυπριακός λαός να δεχτεί ως εγγύηση της δικής του ευημερίας νέους τρόπους παρέμβασης στη χώρα και τη γειτονιά του που αναζητούν ισχυρές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε αναφερθεί πρόσφατα στις «κάποιες ιδέες» που «οι Ελληνες φίλοι μας ανέπτυξαν ανεπίσημα... Αλλά δεν τις έχουμε συζητήσει επίσημα». Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι «δε θέλω να κατανοηθεί ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ελαστική στο ζήτημα των εγγυήσεων», αλλά και ότι «αναμένουμε από την Ελλάδα να εμπλακεί πιο ενεργά και ορατά». Αντίστοιχα και ο «εκπρόσωπος» του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, διαμήνυσε πριν από μερικές μέρες ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι σημαντικές για εμάς ...Εχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά από ό,τι το 1960».
Τέλος, ενδεικτικές τού πόσα ζητήματα περιμένουν να «ανοίξουν» από μια διευθέτηση του Κυπριακού είναι και οι δηλώσεις που έκανε στη γερμανική «Χάντελσμπλατ» ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης,υπογραμμίζοντας: «Η Κύπρος μπορεί να γίνει μια βάση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας... Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις μπορούν να επωφεληθούν από μια λύση στο Κυπριακό...».



Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget