ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων φέρνει ακόμα χειρότερα μέτρα

Την Κυριακή θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας και του κουαρτέτου για το Ασφαλιστικό, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε το Σάββατο ο Γ. Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών θεσμών. 
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι για το θέμα της «εθνικής» σύνταξης υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο ύψος του ποσού των 384 ευρώ και στην καταβολή της με 20 συντάξιμα έτη ασφάλισης, από 15 έτη και 4.500 ένσημα που προβλέπονταν στην αρχική πρόταση.
Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ένα γενναίο βήμα για την κατάργηση της 15ετίας ως το ελάχιστο όριο για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, που σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μεγάλες περιόδους ανεργίας δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη.
Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι ακόμα το ποσό της βασικής σύνταξης το οποίο θα δικαιούται κάποιος που θα συνταξιοδοτείται με 15 έως 19 χρόνια ασφάλισης. Το κουαρτέτο ζητάει να οριστεί αυτό το ποσό στα 288 ευρώ για την 15ετία, και να αυξάνεται κατά 1/20 των 384 ευρώ για κάθε επόμενο χρόνο μέχρι τα 19, ενώ η κυβέρνηση ζητάει ο πήχης για τη 15ετία να μην είναι κάτω από τα 300 ευρώ.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στους δημοσιογράφους, στα θέματα αρμοδιότητάς του παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών σε δύο θέματα: την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.
Για το πρώτο ζήτημα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με ένα επιπλέον χαράτσι για τις επικουρικές συντάξεις, έχοντας ήδη συμφωνήσει με τις εργοδοτικές ενώσεις για μια μικρή και παροδική αύξηση στις δικές τους εισφορές.
Ενώ μετά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, ο Γ. Κατρούγκαλος παρουσίαζε την εικόνα ότι έχει επέλθει συμφωνία στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, το Σάββατο δεν εμφανίστηκε το ίδιο ...αισιόδοξος ότι το θέμα θα κλείσει άμεσα με συμφωνία, λόγω των ενστάσεων που θέτει κυρίως το ΔΝΤ σε ότι αφορά την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς.
Σε ότι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης, το παζάρι γίνεται για το πόσο μειωμένα θα είναι σε σχέση με την πρόταση που παρουσίασε την κυβέρνηση, η οποία θυμίζουμε ότι οδηγούσε σε συντάξεις μικρότερες κατά 25% μικρότερες σε σχέση με αυτές που απέδιδε το προηγούμενο σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, οι συντάξεις που θα αποδίδει το νέο σύστημα, όταν επέλθει συμφωνία με το κουαρτέτο για τα ποσοστά αναπλήρωσης, θα είναι ακόμα μικρότερες.         

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget