ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ Αντιλαϊκά παζάρια από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Με «ορισμένες παραμετρικές αλλαγές» μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των «προτάσεων» με το κουαρτέτο και για το ζήτημα της καρατόμησης των συντάξεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας, επί της ουσίας, το γεγονός ότι το τελικό σχέδιο θα είναι χειρότερο ακόμη και από αυτό που προτεινόταν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ετοιμάζοντας το «κλίμα» οι κυβερνητικοί παράγοντες, αναφέρουν ως «ενδεχόμενο» τις «περικοπές» στις επικουρικές συντάξεις, ζήτημα το οποίο φαίνεται να αποτελεί το προοίμιο για την επανέναρξη της «αξιολόγησης», με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενδεχομένως και στις αρχές της επόμενης βδομάδας, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες. Και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη, ανοιχτά πλέον γίνεται λόγος και για τη μείωση του πλαφόν τόσο στην κύρια σύνταξη, όσο και στις πολλαπλές συντάξεις...
Ο ΣΕΒ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ότι «σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία», κάνοντας λόγο για την... επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Ο ίδιος, προλειαίνοντας το έδαφος, «πρότεινε» τη φορολόγηση όλων «από το πρώτο ευρώ εισοδήματος», αλλά με... «προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο», δηλαδή την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και για μισθωτούς - συνταξιούχους, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας. Σε ό,τι αφορά τα υψηλά κλιμάκια των προσωπικών εισοδημάτων εστιάζει την κριτική του στα σενάρια για «υψηλούς συντελεστές», λέγοντας ότι «ένας υψηλός συντελεστής, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους περιουσίας θα ισοδυναμεί με δήμευση περιουσίας». Οι καπιταλιστές απαιτούν φοροαπαλλαγές, άρα φοροληστεία του λαού.
Αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και επίσημα χτες από την ελληνική κυβέρνηση τη νομοθεσία για τα παρακάτω ζητήματα:
Φορολογία στο γάλα και το κρέας, που την χαρακτηρίζει «διακριτική» σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι φόροι δεν εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο στα εγχώρια προϊόντα όπως γίνεται σε προϊόντα από άλλα κράτη - μέλη. Ορισμένα εθνικά προϊόντα απαλλάσσονται από τη φορολογία και άλλα φορολογούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οινοπαραγωγοί Σάμου: Ζητείται η τροποποίηση του κανονισμού της εθνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία είναι μέλη του τοπικού συνεταιρισμού και παραδίδουν την παραγωγή τους στο συνεταιρισμό. Η Κομισιόν θεωρεί ότι η υποχρέωση συμμετοχής σε μια οργάνωση παραγωγών είναι αντίθετη προς την αρχή της ανοιχτής αγοράς. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Σιδηρόδρομοι: Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Ρουμανία να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τηνευρωπαϊκή οδηγία για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου. Η εν λόγω οδηγία ορίζει τους κανόνες για τη διαχείριση των υποδομών και των σιδηροδρομικών μεταφορών, τα κριτήρια για την αδειοδότηση των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, κ.ά.

Βέβαια, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως οι παραπάνω, αποσκοπούν στο άνοιγμα της αγοράς στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget