ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Εύκολη η εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους, δύσκολη η πολιτική λύση στη Συρία

Η εξουδετέρωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι ευκολότερη από την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
Ο Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε ότι σε στρατιωτικό επίπεδο «πρέπει να πολεμήσουμε αμείλικτα το ΙΚ». Όπως είπε «σίγουρα, είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000» και υποστήριξε πως «θα ήταν αδιανόητο ένα μέτωπο χωρών όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες να μην κατορθώνουν να το εξουδετερώσουν».
«Όμως παράλληλα, πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση σε αυτό τον πόλεμο (στη Συρία), στον οποίο έχουν σκοτωθεί 300.000 άνθρωποι, έχει προκαλέσει εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή, και τις βλέπουμε, σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Το σχέδιο για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία που υιοθετήθηκε στη Βιέννη, αντιπροσωπεύει από αυτή την άποψη «μια πρώτη αχτίδα» ελπίδας, πρόσθεσε ο Φαμπιούς, αν και παραδέχτηκε ότι «είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δεν λέω ότι θα είναι εύκολο να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα» της εξόδου από την κρίση που εγκρίθηκε στη Βιέννη.
Από τις συνομιλίες για τη Συρία στη Βιέννη

Χρονοδιάγραμμα 18 μηνών

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει μια συνεδρίαση μεταξύ αντιπροσωπείας της κυβέρνησης του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και μελών της αντιπολίτευσης μέχρι την 1η Γενάρη 2016, το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε διάστημα έξι μηνών, την υιοθέτηση νέου συντάγματος εντός 18 μηνών και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Αλλά ο Άσαντ έχει ήδη θέσει εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα αυτό, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεκινήσει, όπως δηλώνει, παρά μόνο όταν «θα έχει αρχίσει να νικιέται η τρομοκρατία».

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ θέτουν εξάλλου ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική λύση την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, σε αντίθεση με τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον Φαμπιούς θα έχει συνομιλίες για τη Συρία αύριο στην Ουάσινγκτον με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την Πέμπτη στη Μόσχα με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget