Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες - Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι καλή βάση λέει η Κομισιόν

Με νέα πρόταση που περιέχει επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις διαβουλεύσεις που γίνονται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν χαρακτήρισε τις προτάσεις που παραδόθηκαν στους θεσμούς, ως «καλή βάση» για να υπάρξει «πρόοδος» στις συνομιλίες.
Ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί «καλή βάση για πρόοδο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής». Επίσης έκανε λόγο για «εμβρυουλκό τοκετό».
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τους επικεφαλής των θεσμών. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ». 
Θα ακολουθήσουν στη 1.30 το μεσημέρι η συνεδρίαση του Eurogroup, και στις 8 το βράδυ η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.
Η πρόταση της κυβέρνησης επιδιώκει να προσεγγίσει την πρόταση των δανειστών, που ζητάνε να υπάρξουν έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από τη φορολογία (κυρίως τον ΦΠΑ) και 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό.
Πληροφορίες και δημοσιεύματα του Τύπου, που όμως δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει επιλέξει σκληρά μέτρα που θα οδηγήσουν έμμεσα σε μείωση όλων των συντάξεων, ενώ η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα εφαρμοστεί νωρίτερα.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητά για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί η γκάμα των προϊόντων που θα μεταταχθούν στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ακόμη, ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Ν. Παππά, ο υπουργός Επικρατείας τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά δεν μπαίνει σήμερα στη διαπραγμάτευση.
Δημοσιεύματα του ξένου τύπου εμφανίζουν ως ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για ένα διάστημα περίπου έξι μηνών. Σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί χρηματοδότηση στο ελληνικό κράτος, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει αναφορά στη διασφάλιση της «βιωσιμότητας» του δημόσιου χρέους, προκειμένου να «απελευθερωθούν» χρήματα για τη στήριξη των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, παράλληλα με την αξιοποίηση των διαφόρων «επενδυτικών» πακέτων της ΕΕ. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget