Επιτροπή νομιμοποίησης του αντιλαϊκού χρέους στις λαϊκές συνειδήσεις

Ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, με συνέντευξη Τύπου, η 4ήμερη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής με τίτλο «Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους», για να συγκαλυφτούν οι πραγματικές αιτίες δημιουργίας του και να το πληρώσει ο λαός.
Η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, ανοίγοντας τη συζήτηση χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας τη διαδικασία, που σηματοδοτεί την έναρξη της αποπληρωμής μιας πραγματικής οφειλής: Της οφειλής αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό λαό και την κοινωνία, σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε και πώς διογκώθηκε το δημόσιο χρέος». Ως αιτία για τη δημιουργία του χρέους εμφάνισε «πράξεις και παραλείψεις, δανειακές συμβάσεις με λεόντειες ρήτρες και δυσθεώρητα επιτόκια, οικονομικών - διαχειριστικών ενεργειών, αλλά και συμβάσεων διαφθοράς, που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών, που βρίσκονται στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη».
Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Π. Νικολούδης, είπε: «Δεν υπάρχει και νομίζω δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι μία από τις βασικές αν όχι βασικότερη αιτία για την οποία η χώρα αυτή περιήλθε σε αυτή την κατάσταση, τη λεγόμενη κατάσταση της οικονομικής κρίσης, είναι η διαφθορά η οποία εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, επισήμανε ότι το χρέος είναι «πρόβλημα δομικό της Ευρωζώνης» και ότι «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν τίποτε παράνομο από όλα αυτά. Ηταν νόμιμος ο τρόπος με τον οποίο παραπλανήθηκαν τα Κοινοβούλια. Οχι μόνο εδώ. Οπότε τι μπορεί να κάνει αυτή η επιτροπή;».
Κακόγουστη φάρσα με στόχο το λαό
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος μιλώντας χτες στη Βουλή, στη διαδικασία για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, ανέφερε:
«Διεξάγεται μία κακόγουστη φάρσα που ονομάζεται επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους και που κατά δήλωση της ίδιας της προέδρου της Βουλής πρόκειται για μία νέα ιστορική στιγμή. Αλήθεια, είναι αλλεπάλληλες οι ιστορικές στιγμές που ζούμε το τελευταίο διάστημα και αναρωτιέμαι πόσο θα αντέξουμε να ζούμε τέτοιες ιστορικές στιγμές...
Λες και πρέπει να συγκροτηθεί μία επιτροπή για να δούμε ποια είναι η αλήθεια για το δημόσιο χρέος. Που βεβαίως είναι μια αυθαίρετη κίνηση της προέδρου, που μπορεί να έχει τη δική της ατζέντα και οι εργασίες της να διεξάγονται τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ότι θα εκπληρώσουμε στο διηνεκές όλες μας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Και η υπόθεση της μονομερούς διαγραφής του χρέους ή ενός τμήματος έγινε αναδιάρθρωση αυτού του χρέους, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση άλλωστε έκανε.
Βεβαίως δεν είναι, εκτιμάμε, η πρόεδρος της Βουλής σε άλλο μήκος κύματος από την κυβερνητική πολιτική και από την πολιτική που ικανοποιεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Γιατί ακριβώς εντάσσεται στην ίδια στρατηγική εξαγνισμού, αθώωσης του καπιταλιστικού συστήματος, ρίχνοντας τα βάρη σε ένα χρέος κρατικό που ξαφνικά έπεσε πάνω στα κεφάλια μας. Ομως, αυτό το χρέος είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος, ευθύνεται η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη για το κρατικό χρέος και δεν είναι ιδιομορφία της Ελλάδας. Σε όλες τις οικονομίες, περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένες, υπάρχει κρατικό χρέος που έγινε σε συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού, για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον για το κεφάλαιο, να αξιοποιηθούν οι δημόσιες επενδύσεις και η πολιτική των προμηθειών στη λογική της στήριξης των αναγκών των καπιταλιστικών ομίλων, στηρίζεται επί της ουσίας στις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες που δεν έχουν σχέση με τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας.
Βεβαίως, ένα καπιταλιστικό χρέος, ένα κρατικό χρέος το οποίο διογκώνεται στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Ελλάδα, δείτε το παράδειγμα της Γαλλίας, Ιταλίας και μια σειρά άλλων καπιταλιστικών χωρών, το οποίο διογκώθηκε σε συνθήκες εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης. Η δεύτερη στόχευση είναι να νομιμοποιηθεί μέσα από αυτή την επιτροπή λογιστικού ελέγχου στη λαϊκή συνείδηση ότι το χρέος, μικρότερο ή μεγαλύτερο, πρέπει να πληρωθεί από τον ελληνικό λαό. Ενα χρέος δηλαδή που έγινε για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καταγγέλλουν την κυβέρνηση - ψάχνονται στα εσωκομματικά τους
Για δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση στα παζάρια με τους πιστωτές, σε ό,τι αφορά την παραπέρα διαχείριση του χρέους, μιλούν στη ΝΔ κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση από την ίδια με αυτήν ταξική σκοπιά των απαιτήσεων του κεφαλαίου και της ανάγκης να αντιμετωπιστούν γοργά τα ζητήματα της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84»:
«Το γεγονός ότι φτάνουμε στο σημείο, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, ο υπουργός Οικονομικών να αναγκάζεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να δώσει μια διαβεβαίωση για κάτι το οποίο θα έπρεπε να θεωρείται απολύτως προφανές, καταδεικνύει την εξαιρετικά δυσχερή θέση, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, με διάφορες δηλώσεις στελεχών της, που επί της ουσίας έθεταν ξεκάθαρα, άφηναν υπονοούμενα, ότι "δεν βαριέσαι μωρέ και αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ, τι έγινε;". Το έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης, οι κ.κ. Βούτσης και Σκουρλέτης».
Στα εσωκομματικά, συνεχίζονται διαφοροποιήσεις κεντρικών στελεχών που επιμένουν για έκτακτο συνέδριο (σε αντίθεση με τη συνδιάσκεψη που αντιπροτείνει ο Αντ. Σαμαράς), βάζοντας και θέμα αλλαγής ηγεσίας. Ενδεικτικά, υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου τάχθηκε ο βουλευτής και πρ. υπουργός Ν. Δένδιας, με συνέντευξή του στο «Βήμα». Αρνήθηκε τον όρο «δελφίνος» που αποδίδεται τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλους στο εσωτερικό της ΝΔ, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.
Οι διαφωνίες και η «φυσιογνωμία» της παράταξης...
Παραπέρα αναφέρθηκε στην ανάγκη να συζητηθεί η «φυσιογνωμία» της παράταξης και υπεραμύνθηκε μιας «μεγάλης κεντροδεξιάς», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων διεργασιών αναμόρφωσης σε αυτό το κομμάτι του αστικού πολιτικού σκηνικού. Οπως είπε: «Η ΝΔ είναι ένα κόμμα στο οποίο χωρούν όλοι όσοι πιστεύουν στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και δεν ανήκουν στο ευρύτερο μαρξιστικό στρατόπεδο, από τους αποκαλούμενους συντηρητικούς μέχρι τους σοσιαλδημοκράτες. Σχηματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κοινή συνισταμένη είναι ο όρος Κεντροδεξιά. Σε καμία περίπτωση όμωςδεν πρέπει η ΝΔ να χάσει τον χώρο του Κέντρου και να αυτοπεριορισθεί στο δεξιό κομμάτι και μόνον του πολιτικού φάσματος, και μάλιστα στο άκρο του». Σπόντα για την ομάδα Σαμαρά, που κατηγορείται ότι με τις επιλογές της μπάταρε το κόμμα στα ...δεξιά.
Καρφί ενάντια στον Σαμαρά ήταν και η εξής προειδοποίηση Δένδια: «Δεν μπορείς να απευθύνεσαι στην ελληνική κοινωνία χωρίς να δείχνεις ότι έχεις κατανοήσει τα λάθη σου και ότι έχεις συζητήσει γι' αυτά. Οσο απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία αποκλειστικά με όρους "δικαίωσης" (σ.σ.: της ΝΔ και προσωπικά του Σαμαρά με βάση τα όσα κάνει ή δεν κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και δεν δείχνουμε ότι πραγματικά λάβαμε το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας,η προσπάθεια για επανάκαμψη είναι εξαιρετικά δύσκολη».
ΠΑΣΟΚ
Μιλά για εγκλωβισμό της κυβέρνησης και βρόχο της οικονομίας
Την ανησυχία του για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας ελέω χειρισμών της κυβέρνησης εκφράζει (και) το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση για τη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, σημειώνει:
«Θα μας πει κάποιος από την κυβέρνηση, με στοιχειώδη ειλικρίνεια, γιατί έπρεπε να πάει εκτάκτως ο κ. Βαρουφάκης στην Ουάσιγκτον να συναντήσει την κα Λαγκάρντ, αν επρόκειτο να βγει μια δήλωσή της όπως αυτή που βγήκε; Επρεπε να φτιαχτεί το σκηνικό αυτό για να διαβεβαιώσει η κυβέρνηση το ΔΝΤ ότι θα πληρώσει κανονικά τη δόση της 9ης Απριλίου; Υπήρχε άλλη περίπτωση; Δεν μπορούσε να το πει τηλεφωνικά;
Επρεπε να γίνει συνάντηση ξημερώματα Μ. Δευτέρας για να συμφωνήσει η κυβέρνηση ότι θα διευκολύνει αμέσως τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο των στοιχείων (επί λέξει: due diligence) στην Αθήνα;
Τώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να βγάζει τη Μεγάλη Εβδομάδα, μπορεί με άνεση να σκεφτεί κάτι για την εβδομάδα της διακαινησίμου. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση: Να παρατείνεται κάθε εβδομάδα, για μία εβδομάδα, ο στρατηγικός εγκλωβισμός της κυβέρνησης που έχει γίνει βρόχος για την εθνική οικονομία».
ΠΟΤΑΜΙ
«Ασχοληθείτε με τη βύθιση της καπιταλιστικής οικονομίας»
Να προσαρμοστεί τάχιστα στις ανάγκες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας καλεί το Ποτάμι την κυβέρνηση, αναγνωρίζοντάς της ωστόσο ότι έχει κάνει τέτοια βήματα ...ευθυγράμμισης, απομακρυνόμενη από προηγούμενες «ακραίες» θέσεις της έναντι των δανειστών.
Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την επίσκεψη Βαρουφάκη στην Λαγκάρντ, αναφέρει: «(...) μάθαμε τελικά ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα πληρώσει τη δόση της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ, αλλά θα πληρώνει τα χρέη της προς το Ταμείο "στο διηνεκές". Αρα να διαγράψουμε τις απειλές του κ. Βούτση και του κ. Σκουρλέτη, που μιλούσαν για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών».
«Η χώρα όμως για να πληρώνει "στο διηνεκές"» εκτιμά το Ποτάμι, «πρέπει να πάρει την υπολειπόμενη δόση των 7,2 δισ. (την οποία δε χρειαζόμασταν αν θυμηθούμε τον "παλιό" κ. Βαρουφάκη). Αρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους καιτα τεχνικά κλιμάκια να έχουν καλύτερη συνεργασία με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους - πράγμα που υποσχέθηκε ο κ. Βαρουφάκης - προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα η αξιολόγηση. Ολα αυτά όμως δεν ήταν ανάγκη να μας τα πει η κυρία Λαγκάρντ στη Νέα Υόρκη. Ολοι οι σοβαροί αναλυτές - όχι μόνο του Ποταμιού - τα ίδια λένε εδώ και 2 μήνες».
«Αλλά η κυβέρνηση αντί να ακούει την κοινωνία και τη ... λογική έχει ανοιχτά τα αυτιά της μόνο προς τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς της συμμάχους. Εστω και τώρα πάντως ας το πάρει απόφαση. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν και όλοι πρέπει να ασχοληθούν με τη συνεχιζόμενη βύθιση της πραγματικής οικονομίας. Το να μεταθέτεις το ενδεχόμενο "ατυχήματος" από εβδομάδα σε εβδομάδα δε συνιστά νίκη», καταλήγει η ανακοίνωση ζητώντας την απόλυτη ευθυγράμμιση της συγκυβέρνησης στα ζητούμενα του μεγάλου κεφαλαίου.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget