ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ»

Με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν, χτες μετά τα μεσάνυχτα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των Μνημονίων», σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών». Καθώς πρόκειται για μία επιτροπή, με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να συσκοτίσει ότι τα μνημόνια είναι απόρροια της κρίσης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και ενσωματώνουν βασικές στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση προκειμένου να ρίχνουν στις πλάτες του λαού τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Συσκοτίζει η κυβέρνηση την αιτία της γενικευμένης επίθεσης στο λαό
Στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, που η πρόεδρος της Βουλής δεν έχει φέρει ακόμη για συζήτηση
Οπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αυτή η εξεταστική επιτροπή έρχεται ως συνέχεια της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, όλα αυτά σε μία περίοδο που η κυβέρνηση «επεκτείνει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο».
Η πρόταση, σημείωσε, για τη σύσταση της επιτροπής στοχεύει «στο να συσκοτίσει το κύριο πρόβλημα, την αιτία δηλαδή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, την αιτία της γενικευμένης επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Η αιτία αποτελείται από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και τη συνεπακόλουθη αστική πολιτική διαχείρισής της, όπως αυτή κωδικοποιήθηκε από τα μνημόνια. Τα μνημόνια ενσωματώνουν βασικές στρατηγικές επιλογές της ΕΕ.
Να συσκοτίσει το χαρακτήρα της κρίσης, ότι έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με μια καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση, η οποία βρίσκεται στο DNA του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που βρίσκεται στον αντιφατικό εμπορευματικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής παραγωγής, στην αναρχία και την ανισομετρία της.
Καπιταλιστική οικονομία σημαίνει να συσσωρεύονται αμύθητα κέρδη. Σημαίνει ότι αυτά τα αμύθητα κέρδη για να αναπαραχθούν ως κεφάλαιο πρέπει να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία, να ρουφήξουν, δηλαδή, ως βρικόλακες νέα απλήρωτη εργασία, να την μετατρέψουν σε εμπόρευμα που με την πώλησή της θα εκφραστεί σε νέο κέρδος. Ετσι, λοιπόν, το κίνητρο του όλο και μεγαλύτερου καπιταλιστικού κέρδους, της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος, αποτελεί την κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής παραγωγής και οικονομίας.
Δεν μπορεί αυτήν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης να την αποτρέψει ούτε η συμμετοχή της Ελλάδας σε μία περιφερειακού χαρακτήρα ιμπεριαλιστική ένωση, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε η κυκλοφορία του ευρώ. Δεν μπορεί να την αποτρέψει η όποια μορφή πολιτικής διαχείρισης, είτε αυτή είναι φιλελεύθερη, είτε σοσιαλδημοκρατική, ή η όποια μορφή οικονομικής διαχείρισης, περιοριστική ή επεκτατική.
Φορτώθηκαν τα βάρη της κρίσης στο λαό
Επιδιώκεται, με άλλα λόγια, να συσκοτιστεί ότι αυτή η καπιταλιστική κρίση αξιοποιήθηκε για να φορτωθούν τα βάρη αυτής της κρίσης και της διαχείρισής της στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τη φοροεπιδρομή, τις μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, να υπερασπιστεί το καπιταλιστικό κέρδος και βεβαίως να διαμορφωθεί ένα νέο, ακόμα πιο ευνοϊκό έδαφος, για την επερχόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη.
Μιλάμε, βέβαια, για ένα έδαφος, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με τις ανατροπές στα συγκροτημένα εργατικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, μέσα από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, για να γίνει πιο φθηνή η εργατική δύναμη, για να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης, που αποτελεί και τον αποκλειστικό, σε τελική ανάλυση, παράγοντα θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Προωθείτε ένα άλλο "μείγμα", όπως το λέτε, ένα μείγμα προσαρμοσμένο ούτως ώστε να διευκολυνθεί μέσα από τη μείωση της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους η κρατική χρηματοδότηση στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και όχι βεβαίως να αποκατασταθούν οι τεράστιες απώλειες που υπέστησαν τα λαϊκά στρώματα.
Αρα, η διαπραγμάτευση που κάνετε, το "μείγμα" αυτό το οποίο προβάλλετε είναι αναγκαίο για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, γι' αυτό και σταθερός σύμμαχος της κυβέρνησης είναι ο ΣΕΒ. Δηλαδή, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχουμε μία προσπάθεια πολιτικής επιλογής για να συγκαλυφθεί η ταξική κυβερνητική πολιτική.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκεται η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, η οποία, κυρία πρόεδρε, ακόμη δεν έχει έρθει να συζητηθεί. Από αυτή, λοιπόν, την άποψη δεν πρέπει ο λαός να δείξει καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να οργανώσει την πάλη του και την αντεπίθεσή του για αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών τις οποίες έχει υποστεί, για να ικανοποιεί τις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες, στο πλαίσιο γενικότερων ρήξεων και ανατροπών οι οποίες πρέπει να φτάσουν μέχρι το επίπεδο της εξουσίας».
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Η κυβέρνηση δεν θέλει τη συναίνεση... »
«Η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση», «κατασκευάζει εχθρούς», «επιδιώκει τη σύγκρουση»... «λειτουργείτε διχαστικά την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να είναι ενωμένη», «στήνετε κατηγορητήριο», «υποβάλλατε την πρόταση (σ.σ: για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής) έτσι ώστε να μην την ψηφίσουμε», «αποσύρτε την αιτιολογική σας έκθεση και ψηφίζουμε την πρότασή σας». Μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ,Αντ. Σαμαράς, χτες βράδυ, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση ότι υπονομεύει την «συνεννόηση» που απαιτεί το εγχώριο κεφάλαιο από όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, τα κόμματα που συμφωνούν στο στόχο της ανάκαμψης της κερδοφορίας του.
Στην ίδια βάση επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση για την ικανότητά της να διαχειριστεί αποδοτικά για το κεφάλαιο τα ζητήματά του. Είπε συγκεκριμένα ότι με τις επιλογές της η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται σε φάση στάσης πληρωμών, δεν πληρώνονται οι προμηθευτές του Δημοσίου, η αγορά έχει παραλύσει, αιμορραγούν οι καταθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το εξωτερικό, η κυβέρνηση λέει ψέματα που κοστίζουν ακριβά στα ντόπια μονοπώλια.
«Δεν σας ψήφισαν να συγκρουστείτε, αλλά να καταφέρετε κάτι καλύτερο εντός ευρώ», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας την να μη διακινδυνεύσει επ' ουδενί τη στρατηγική επιλογή των ντόπιων μονοπωλίων για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ. «Επιτέλους κυβερνήστε, ξεχάστε εκλογές και δημοψηφίσματα, κυβερνήστε», πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση να μη χάσει στιγμή για τις ανάγκες της αστικής τάξης.
Ξεκαθάρισε δε, ότι η ΝΔ δεν ψηφίζει την κυβερνητική πρόταση «διότι στήνετε κατηγορητήριο και διαλέξατε τη χειρότερη στιγμή, όταν δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει». Επέμεινε στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική που να πιάνει την περίοδο από το 1981 και να ξεκινήσει τη λειτουργία της μετά από 2-3 μήνες, προκειμένου να πιάνει και την διακυβέρνηση Τσίπρα, καθώς, όπως εκτίμησε ο Αντ. Σαμαράς θα έχει υπογραφεί τότε και τρίτο μνημόνιο.
«Θα χρειαστεί νέα εξεταστική επιτροπή για την έξοδο του μνημονίου που ματαιώσατε, το πιστωτικό γεγονός που όλοι απευχόμαστε να συμβεί, το νέο μνημόνιο που φέρνετε», είπε χαρακτηριστικά ο Σαμαράς, προειδοποιώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι αν η χώρα χρεοκοπήσει επί διακυβέρνησης Τσίπρα, θα στηθεί όχι απλά Εξεταστική, αλλά Ανακριτική επιτροπή...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αποκαλυπτικές ομολογίες για τη στόχευση της εξεταστικής
Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την προσοχή του λαού από το γεγονός ότι υλοποιεί στο ακέραιο τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων, σηκώνοντας κουρνιαχτό με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του πώς μπήκε η χώρα στο μνημόνιο, καθώς και την ελπίδα της να λειτουργήσει αυτή σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το αστικό πολιτικό σύστημα, επιβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε, για μια ακόμα φορά, να συσκοτίσει ότι η καπιταλιστική κρίση έφερε τα μνημόνια, ισχυριζόμενος το αντίθετο, σε μια απόπειρα να εξωραΐσει την εξουσία του κεφαλαίου και επιλογές υπαγορευμένες απ' τα συμφέροντά της.
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι οι πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί απ' το λαό, αλλά υπάρχει ανάγκη να διερευνηθούν «σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας», καθώς αυτό έχει να κάνει με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος: «Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη το γενικευμένο κλίμα καχυποψίας που το πολιτικό σύστημα, η δημοκρατία οφείλει να αντιστρέψει, για να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις χωρίς πρόθεση ποινικοποίησης πολιτικών αποφάσεων», υποστήριξε.
Φρόντισε, μάλιστα, να διαμηνύσει στο κεφάλαιο ότι επιλογές που άπτονται του σκληρού πυρήνα της στρατηγικής του, όπως οι ανατροπές σε εργασιακά δικαιώματα και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να θιγούν καθώς συνιστούν «πολιτικές επιλογές».
«Πολιτικά και ιδεολογικά η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες (...) δεν ζητάμε εξεταστική για να ποινικοποιήσουμε αυτές τις αντιλήψεις, για να κριθούν πολιτικές επιλογές με τις οποίες διαφωνούμε, η εξεταστική οφείλει συγκροτηθεί για να διερευνήσει αν πέρα από την υλοποίηση μιας εμμονικής επιλογής τελέστηκαν επιλογές που είχαν μη πολιτικά κίνητρα» είπε ο Αλ. Τσίπρας, παραθέτοντας ως παραδείγματα τη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 που έλαβε χώρα το 2010 από το ΠΑΣΟΚ, το τι συνέβη στις Κάννες, τι πέτυχε το PSI, πώς έγινε η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος κ.λπ.
«Κανείς δεν ποινικοποιεί πολιτικές επιλογές, αλλά αν υπήρξαν επιλογές με αποτέλεσμα ζημία του δημοσίου να μην τα ψάξουμε αυτά;» υποστήριξε.
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός με τη σειρά του εγκάλεσε τον Αντ. Σαμαρά (όπως έκανε και αυτός άλλωστε) ότι δεν συμβάλει στην επίτευξη συναίνεσης και αντιπαρήλθε την ανάγκη απαντήσεων για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και τα όσα αντιλαϊκά συμφωνεί με τους εταίρους, καταφεύγοντας σε λεονταρισμούς όπως ότι«σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η χώρα μας είναι κυρίαρχη και υπολογίσιμη, χώρα που έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική που δεν μπορεί να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget